Eén aap is geen aap – een supertof boek over een geweldig dier
Ik ben echt gek op apen en kwam eerder met mijn kinderen ook veel in de Apenheul. Wat word ik dan ook blij van Eén aap is geen aap! Een geweldig boek over alles wat je nog niet over apen wist. En ik kan je vertellen..ik bleek er erg weinig van te weten. Wat een schat aan informatie, prachtige foto’s en vooral handige schema’s zitten er in dit boek. Een goudmijn voor scholen die hun leesonderwijs op basis van rijke teksten geven, want die zitten hierin. Maar ook voor je natuurliefhebbende, nieuwsgierige kind thuis. Ik vertel je er graag meer over!
Eén aap is geen aap samenvatting
Eén aap is geen aap gaat over alles wat je nog niet over apen wist en waarvan je niet wist dat je dat over apen wilde weten. Dat is een hele mond vol! Want wist jij dat een aap een primaat is, maar dat niet iedere primaat een aap is? Wist jij dat er giftige primaten bestaan en dat er apen zijn die zo slim zijn dat ze precies weten waarmee ze keiharde noten moeten kraken? Of dat de meeste apensoorten het liefst samen leven? Dat er kleine en grote mensapen bestaan? En weet jij waarom de jongen van gorilla’s, chimpansees en bonobo’s de eerste jaren een wit plukje haar op hun kont hebben?
In dit boek lees je alles over apen…. eh…. primaten! Klauwapen, halfapen en mensapen, allerlei soorten komen aan bod. Van witschouderkacijneraap tot zwarte slingeraap en van uilenkopmeerkat tot leeuwenstaartmakaak. Waar leven ze, hoe leven ze en hoe zien ze er uit? Eén aap is geen aap bevat een schat aan informatie en bij elke apensoort wordt ook een leuk of gek weetje genoemd. Zo vergeet je de apen nooit meer!
De opbouw van het boek
Het boek heeft een heel overzichtelijke opbouw, met een heldere inhoudsopgave. Mijn ervaring is dat je de eerste keer het boek het best vanaf het begin kunt lezen. Als je eenmaal de basisinformatie over apen, primaten en de opbouw van het boek begrijpt kun je het inzetten als naslagwerk. Bijvoorbeeld als je van een bepaalde apensoort meer wilt weten.
Het voorwoord van auteur Victoria Farkas zorgt ervoor dat ik direct ‘aan’ sta. Het is laagdrempelig geschreven, met wat humor en op een luchtige wijze. Dit zorgt ervoor dat ik graag door wil lezen. Ook benoemt ze dat ze zelf bij de Apenheul heeft gewerkt, hierdoor krijg ik vertrouwen in de kennis die ze deelt met mij als lezer.
Na het voorwoord staat de, mijns inziens, belangrijkste vraag centraal. Wat is een aap? In een heldere stijl beschrijft Farkas hier meer over. Dit doet ze namelijk door fijne schema’s en afbeeldingen. Het volgende hoofdstuk is getiteld ‘De wereld van de primaten’ waar meer informatie over het (samen)leven, communiceren en voedsel wordt gegeven. Daarna wordt overgegaan naar de Apen van de Nieuwe wereld, Apen van de Oude wereld, Halfapen en Mensapen. In Overige Apenzaken wordt ingegaan op de bedreiging voor apen en wat apenweetjes.
Geweldige opmaak
Je hebt informatieve boeken en goede informatieve boeken. Eén aap is geen aap behoort tot deze laatste groep. Een informatief boek is wat mij betreft goed als:
- De informatie klopt
Ik heb vanzelfsprekend niet gecheckt of alle informatie klopt in dit boek. Er zijn wel een aantal dingen die erop wijzen dat dit zo is. Zo wordt er informatie gegeven van verschillende kanten, bijvoorbeeld bij de vraag of de mens ook een primaat is. Daarnaast is het geschreven door iemand die uit het vakgebied komt en is de informatie verifieerbaar. - De opmaak van het boek nodigt uit
Met een uitnodigende opmaak bedoel ik dat je informatie snel kan vinden, dat er consistentie zit in de opmaak (bijvoorbeeld kleurgebruik) en dat er niet een overladenheid aan informatie is. Natuurlijk staat er héél veel in Eén aap is geen aap, maar door het gebruik van kopjes en uitgelichte tekstvakken is het niet overweldigend. - Er wordt gebruik gemaakt van infographics
Het is voor kinderen, en ook volwassenen, heel leerzaam dat er goed gebruik wordt gemaakt van infographics. Op die manier kan de auteur veel informatie compact aanbieden, zijn verbanden zichtbaar en blijft informatie dus ook beter hangen. De inforgraphics in Eén aap is geen aap zijn echt van meerwaarde voor het boek.
Zoveel apen!
Als je mij vraagt welke apen er bestaan kom ik tot ongeveer 15 verschillende. Dan houdt het echt wel op. In Eén aap is geen aap staan er echt ontzettend veel. Inclusief informatie, indeling en prachtige foto’s en tekeningen.
Natuurboeken
De auteur van dit natuurboek is Victoria Farkas. Zij is kinderboekenschrijfster, natuurnerd en dierenliefhebber. Ze laat zich graag verwonderen door de natuur. Nadat ze eerst drie jaar als leerkracht voor de klas stond, begon ze met het schrijven van kinderboeken. Inmiddels heeft ze al meer dan vijftien kinder- en jeugdboeken geschreven. Bij uitgeverij KNNV worden veel natuurboeken uitgegeven. Eerder kwam bij deze uitgeverij Het andere dierenboek van dezelfde auteur uit.
Meer boeken lezen van deze uitgever? Kijk dan eens hier:
- Natuurmysteries ontrafeld
- Canon van de Nederlandse natuur
- Eén plus één is meer
- De biologische klok
- De bionische vogel
- Het grote geheimenboek
Specificaties Eén aap is geen aap
Auteur: Victoria Farkas | Uitgever: KNNV Uitgeverij | 176 pagina’s | 9789050118088 | Oktober 2024 | hardcover | Meer informatie vraag bij je lokale boekhandel, bekijk de website van uitgeverij KNNV, kijk online bij Bol, bij Bruna.nl of bij Amazon
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek prentenboek op rijm roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!