Een jaar in Wonderland, een magisch boek van Maciej Szymanowics
Ben je benieuwd wat sprookjesfiguren het hele jaar door doen? Een jaar in Wonderland neemt je mee op een fantastische reis vol verrassingen. Elke maand een nieuwe plaat! Zoek en verwonder mee door het jaar heen. Ontdek wat er allemaal gebeurd, en fantaseer erbij weg.
Anders dan andere sprookjesboeken
In mijn kast heb ik verschillende sprookjesboeken staan. Maar het boek “Een jaar in Wonderland” is totaal anders! Dit is niet het standaard boek met een verhaal over een sprookje. In dit boek lees je namelijk helemaal niks over sprookjes. In dit boek vind je op elke bladzijde een nieuwe maand met een nieuwe tekening. Wat voor verhaal verzin jij?
Een jaar in Wonderland met Baba Jaga
Joyce: In dit boek vind je bekende en minder bekende figuren. Baba Jaga is zo’n onbekend figuur of lijkt ze toch op die heks uit de sprookjesboeken? Baba Jaga neemt je mee naar Wonderland en laat je zien wat alle figuren doen. Op de eerste bladzijde leer je haar kennen. Ze blijkt niet die gemene heks te zijn, maar een lieve vrouw die je van alles laat zien. Naast Baba Jaga maak je kennis met andere bekende en minder bekende figuren. Iedereen wordt voorgesteld door middel van een verhaaltje. Kan jij ze vinden op elke bladzijde?
Selena: Baba Jaga is voor mij en mijn dochter wel zeker een bekende! In de verhalen van Masha en de beer komt deze “heks” al voor. En het is inmiddels een bekende naam geworden uit sprookjes vanuit Oost-Europa. Het toffe aan dit sprookjesboek vind ik de gekozen personages. Sommigen zijn inderdaad bekend zoals Roodkapje en een draak. Anderen zijn minder gangbaar. In het begin krijg je een korte uitleg en daarna mag je zelf gaan zoeken en de verhalen erbij bedenken. Dit vind ik heel prikkelend, origineel en leuk gedaan in Een jaar in Wonderland.
Prikkel de fantasie
Op elke bladzijde vind je een maand van het jaar. In januari zie je dat het sneeuwt in wonderland en in juli schijnt volop de zon. Kan jij de sprookjesfiguren vinden? Wat zijn ze aan het doen? Waar zullen ze aan denken? Door vragen te stellen stimuleer je de fantasie en er is zoveel om over te fantaseren. Doordat “Een jaar in Wonderland” geen woorden bevat kan je zelf je verhaal verzinnen. De platen in het boek geven je wat inspiratie.
Zoveel te zien en te ontdekken
Joyce: Op elke plaat is zoveel te zien en te ontdekken. Naast alle figuren zie je ook de omgeving. Elke maand veranderd die met de seizoenen mee. Zie je hoe de bomen veranderen? Op elke plaat vinden mijn kinderen wel iets nieuws waar ze over kunnen praten. Pak een kop thee, ga lekker zitten op de bank en geniet van dit boek. Het is zo ontzettend mooi getekend. Je raakt niet uitgekeken. Mijn kinderen moesten erg lachen om sommige dingen in de tekening en bleven nieuwe dingen ontdekken. Wil jij sprookjes ontdekken op een andere manier? Dan is dit jouw boek!
Selena: Ook hier zijn we nog lang niet uitgekeken op de platen van Een jaar in Wonderland. Wat een heerlijk sprookjesboek. Mijn dochter kletst honderduit over wat ze ziet, tegelijk heeft ze net zoveel vragen. Het boek pakt ze ook erbij voor haar jongere zusje. De kracht is echt de prikkeling van de fantasie vind ik. Er wordt gezocht en herkend. En daarna gaan die prikkels werken en worden de leukste verhalen bedacht. De manier van Illustreren spreekt me ook heel erg aan. Een prachtig pareltje weer voor ons! Leuke tip: Dit is ook een hele toffe manier om de maanden en bewustwording daarvan te leren.
Specificaties Een jaar in Wonderland
Auteur en illustraties: Maciej Szymanowicz | Uitgever: Baeckens | 9789059248212| Januari 2021 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier
- Het vergeten koninkrijk, het eerste deel van Terra Fabula - 02/09/2023
- De Spaanse dochter, een historische roman - 14/05/2023
- Verborgen tralies, een vlijmscherpe thriller van Melissa Skaye - 05/04/2023