Een modern verlangen, een bundel met 14 verhalen van Bervoets
Een intens verlangen voel je branden. Diep van binnen. Soms is dit verlangen de brandstof die nodig is om iets te bereiken, soms is het de motor voor een gekte die ontstaat. Want hoever ga je om dat verlangen te verzadigen? Of is het gevoel van het verlangen gewoon prima en hoeft het niet verzadigd te worden? Ik ben erg benieuwd naar Hanna Bervoets haar verhalen in ‘Een modern verlangen’. Je krijgt er maar liefst 14 in deze nieuwe bundel van haar!
Een modern verlangen
Een modern verlangen draait om menselijke relaties: tussen geliefden, vrienden, maar ook tussen mens en dier, ouder en kind, mens en ding. De personages in deze veertien verhalen moeten zich soms in moeilijke bochten wringen om door onbegrip en afstand heen te ploeteren, kloven te overbruggen. Daarbij rijst steeds weer de vraag: hoe verhouden wij ons tot elkaar in een soms donkere, labyrintische wereld? En wat vertelt dat ons over onszelf, en onze plek in die wereld?
Een koffiebar met een Duitse naam
Een modern verlangen begint met dit verhaal. De titel is al prachtig en geeft eigenlijk niks prijs. We stappen in een draaimolen en al draaiend gaan we door het verhaal. We beginnen met de verdwijning van een baby, van een Pools echtpaar. Je volgt de woonwijk waarin dit gebeurd, en telkens lees je mee vanuit een andere ‘buur’. Hanna heeft dit zo goed en vloeiend gedaan. Je begint met een buurvrouw en haar gedachtes, die hoort de bel bij haar onderbuurman gaan. Dan draait het verhaal door naar die onderbuurman die ondervraagt wordt door twee politie agenten. Vervolgens draaien we mee met één van die politie agenten en zo draait het verhaal door.
In die paar bladzijdes weet Hanna weer de banaliteit van mensen zo goed te vangen. De gedachtes, bedenkingen. Zoiets simpels als een buurtapp weet ze geweldig in haar verhaal te verwerken. En uiteraard de verlangens van een ieder komt subtiel of overduidelijk in beeld. Verlangens die erg divers zijn. En dan komt er de ijskoude Bervoets plens op het einde, je zakt keihard door het ijs. Het einde is heftig, een verlangen van een ander soort kaliber. Die vieze smaak proef ik spontaan in mijn mond, met een kersje on top. Een sterk begin van Een modern verlangen.
Een van ons
Het tweede verhaal van ‘Een modern verlangen’ vind ik echt geweldig. Waarom? Herkenning! Het verhaal speelt zich af op een online forum over cavia’s. Ook ik ben onderdeel van facebookgroepen waarin medemensen elkaar vinden en samen een kleine subcultuur vormen. En iedere groep heeft wel een Donja, Ron, Rosa, Lia en Wiesje. In zo’n subcultuur die ontstaat is een gedeelde factor, en daarbuiten ook heel veel niet gedeelde factoren. Hanna weet wederom de banaliteit zo goed te vangen in woorden, het is zo herkenbaar. Ik heb echt intens moeten lachen. Op het einde zat ik klaar voor de heftige klap, maar ze weet mij te verrassen. Het is eigenlijk een heel kwetsbaar verlangen wat er hier getoond wordt.
14 verhalen
Verder bevat ‘Een modern verlangen’ in totaal 14 verhalen. Sommigen zijn al eens eerder ergens uitgekomen of gepubliceerd. Voor dit boek zijn ze wat aangepast, zo lees ik in het nawoord. Verder is het verlangen in elk verhaal zo divers, en dat vind ik knap gedaan. Hanna weet goed haar vervreemdende sausje over elk verhaal heen te gieten. De kracht van een bundel is voor mij dat je veel diverse en korte verhalen hebt. Het leest altijd lekker ‘even een verhaal’. Tegelijk vind ik het soms lastig om van verhaal naar verhaal te hoppen. Zeker als het die ijskoude Bervoets plens op het einde heeft.
De laatste verhalen in ‘Een modern verlangen’ zijn een samenhangend geheel en dat is tof. Ik heb genoten van deze bundel, de diversiteit en alle soorten verlangens. Heel knap hoe divers dit onderwerp verwoord wordt. Ook de verlangens tussen de regels vind ik mooi. En het vervreemdende wat ze elk verhaal wel weet mee te geven, ik hou ervan. Een modern verlangen was een aangename leeservaring: rauw, integer, vervreemdend en prikkelend.
Boeken Hanna Bervoets
Hanna Bervoets is misschien wel mijn meest geliefde Nederlandse literaire auteur. Haar manier van schrijven en vertellen weet me altijd te raken én bij te blijven. Ze is rauw, intelligent, direct maar tegelijk ook prachtig beeldend. Haar Haar verhalen zijn voor mij nooit saai en altijd indrukwekkend. Bervoets heeft een aangename gave om humor en rauwheid te verweven in het herkenbare alledaagse.
ze schrijft romans, column-bundels, verhalenbundels en voor toneel, tv en film. In 2009 debuteerde zij met Of Hoe Waarom. Bervoets maakt zelf de schetsen voor de omslagen van haar boeken. En haar boeken kennen vele prijzen en nominaties. Hieronder een lijst van de boeken die tot nu toe zijn uitgekomen.
- Of Hoe Waarom (roman 2009)
- Leuk zeg doei (column-bundel 2010)
- Lieve Céline (2011)
- Alles wat er was (2013)
- Opstaan, aankleden, niet doodgaan (column-bundel 2013)
- Efter (2014)
- En alweer bleven we ongedeerd (column-bundel 2015)
- Ivanov (2016)
- Fuzzie (2017)
- Welkom in het Rijk der zieken (2019)
- Een modern verlangen (verhalenbundel 2021)
- Wat wij zagen – Boekenweekgeschenk 2021
Specificaties Een modern verlangen
Auteur: Hanna Bervoets | Uitgeverij Pluim | Mei 2021 | 244 pagina’s | 9789083142166 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek