Een tegen allen – een boek over groepsdieren
Een tegen allen! In de natuur zijn er veel tegenstellingen te vinden. Dit boek zoomt in op dieren die in groepen leven, of juist bijna helemaal alleen. En dat is een bijzonder uitgangspunt voor een boek. Ik heb namelijk al veel boeken over de natuur gelezen, maar dit is een hele andere insteek.
Een tegen allen, of allen tegen één?
In het boek ‘Een tegen allen’ wordt er gekeken naar groepsdynamiek bij dieren. Sommige dieren leven in grote groepen, terwijl andere dieren liever het grootste deel van hun leven alleen doorbrengen. Zo kom je in het boek meer te weten over bijvoorbeeld nijlpaarden, neushoorns, flamingo’s, mandrils, nachtaapjes en spinnen. Maar ook over octopussen, koala’s, kangoeroes, dolfijnen en okapi’s. Een enorme variatie dus aan verschillende dieren.
Leven in een groep of (bijna) helemaal in je eentje
Net als mensen zijn dieren heel verschillend. Ook sommige mensen zijn echte groepsdieren, terwijl anderen zich prima kunnen vermaken in hun eentje. Ik vond de insteek van dit boek ‘Een tegen allen’ heel origineel. Ik heb al veel andere boeken gelezen over dieren en de natuur, maar deze insteek was ik nog nergens tegen gekomen. Het boek leest prettig, omdat er bij elk dier een leuk informatief stukje staat, wat ook weer niet té lang is, of té technisch. De tekeningen in dit boek zijn echt prachtig. Het kleurgebruik is heel mooi, de tekeningen spatten echt van de pagina’s. Door het grote formaat van het boek is het een echte eye-catcher!
Toffe weetjes die je niet eerder hebt gelezen
Dit boek ‘Een tegen allen’ heeft echt supertoffe weetjes, die ik nog nooit ergens eerder heb gelezen! Ik heb tijdens het lezen van dit boek dan ook een aantal keer tegen mijn man of kinderen gezegd: ‘Goh, moet je dit eens horen….!’ Zo heb ik bijvoorbeeld uit dit boek geleerd dat nijlpaarden in groepen leven, maar dat ze in die groep helemaal geen contact hebben met de andere dieren (behalve hun eigen jong). Ook zorgen ze voor hun eigen voedsel en hebben ze geen andere nijlpaarden nodig om zich tegen vijanden te beschermen.
Er is dus eigenlijk helemaal geen reden voor nijlpaarden om in een groep te leven, maar ze doen het toch, waarschijnlijk omdat ze er ook geen nadelen aan ondervinden. Dat vond ik wel komisch om te lezen, want daar had ik echt nog nooit van gehoord.
Nog één tof weetje uit ‘Een tegen allen’: flamingo’s leven in kolonies van vijftig tot wel twintigduizend dieren. Maar in Afrika zijn er ook groepen met wel een miljoen flamingo’s bekend! En als je nog meer van dit soort leuke weetjes wil leren, dan moet je dit boek dus echt zelf gaan lezen!
Specificaties Een tegen allen
Auteur: Mia Cassany | Illustraties: Tània Garcia | Uitgever: Davidsfonds Infodok | 9789002274619 | oktober 2021 | 48 pagina’s | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier
- De kleine kerstboom – een fantastisch kerstboek - 20/11/2024
- Cartorama – verken de wereld met een magisch kijkglas - 12/11/2024
- Kerstfeest voor de Kerstman – een sfeervol prentenboek - 12/11/2024