Een zee van papier, een ode aan boeken en verhalen
Gouden Griffelwinnaar Koos Meinderts en papierkunstenaar Sietse Muis brengen met dit fantastische avontuur een literaire ode aan de schoonheid van boeken. En aan de verhalen die boeken rijk zijn. Een zee van papier is een echte leesbelevenis. In woord en beeld. Het is een jeugdboek maar uiteraard zit er geen leeftijd gebonden aan deze bijzondere beleving. Duik jij mee in dit authentieke avontuur?
Waar gaat Een zee van papier over?
In dit bijzondere verhaal van Een zee van papier gaan Charlie en Otis op reis door een wereld van letters, boeken en verhalen. Op een mooie dag, als Otis naar de put loopt voor een nagelnieuw verhaal, takelt hij geen boek omhoog, maar een meisje: Charlie. Ze gaan op avontuur, en kunnen kiezen tussen omhoog, omlaag, heen en terug. Een bijzondere reis volgt. Een reis waarin een onverwachte vriendschap opbloeit.
Ze vliegen in een luchtballon, komen terecht in een mijn, vissen woorden uit een woordenwaterval en ontmoeten de vuurtorenwachter. Die tevens ook schrijver is. Dit prachtige boek is een ode aan de schoonheid van boeken, en aan de avonturen die je kunt beleven door te lezen. De tekst is van Gouden Griffelwinnaar Koos Meinderts. Sietse Muis maakte de prachtige kunstwerken van oude boeken. Een cadeauboek voor alle leeftijden.
Een prachtig cadeauboek voor jong en oud, in een wereld van taal en boeken
Literaire ode
Wat had ik hoge verwachtingen van Een zee van papier. Door de betrokken namen, door de synopsis en door de cover. De papierkunst is prachtig verrijkend en maakt dit tot een uniek “prentenboek”. Tegelijk is daar de tekst van Gouden Griffelwinnaar Koos Meinderts. Een literaire ode aan boeken en verhalen. Aan de reis die je als lezer kan maken tussen de regels door, op de bladzijden en buiten het boek zelf. Het is een jeugdboek maar het wordt ook gebracht als cadeauboek voor alle leeftijden. De beleving van boeken en verhalen is natuurlijk ook tijdloos.
Een zee van papier is absoluut prachtig en een uniek stukje beleving. Ik stel dan ook schoorvoetend mijn mening uit, want ik wil dit boek zo graag voelen en beleven. Ik, de beelddenker, de boekliefhebber die iedereen die liefde wil laten voelen. Voorstander van lezen en ontsnappen dankzij boeken. Maar ik voelde geen diepere connectie met dit boek. En waarom weet ik niet precies. Maakt dat dit boek slecht? Nee natuurlijk niet, het is prachtig in woord en beeld. Alleen kon ik geen diepere connectie maken, of echt emoties voelen.
Voor wie is dit boek?
Omdat het een jeugdboek is ben ik dit met mijn dochters gaan beleven. De papierkunsten zijn echt heel tof en het verhaal begint goed. Het bevat flink wat rijke taal, prachtig, maar voor mijn dochters stof tot vragen stellen. ‘Wat is dat, wat bedoelt hij daarmee?‘. Een zin als: “…is hij Jan en alleman en ook zijn zusje” is natuurlijk prachtig gevonden. Maar mijn dochters zijn erg benieuwd naar die Jan en alleman, en ook het zusje. Een zee van papier roept op diverse levels heel veel vragen op waardoor we dus niet in die fantasievolle beleving tussen de regels door komen.
Het verhaal begint met Otis en op een dag loopt hij naar de put voor een nieuw verhaal. Hij takelt geen boek op maar een meisje Charlie! Otis kent meisjes alleen uit boeken maar dit meisje is echt en ruikt naar rijpe appels. Ook is ze donker en mooi.
Nou ook die dingen roepen een bom van vragen op bij mijn dochters. Daarbij zien ze op de bijgevoegde beelden in het boek bij de introductie van Charlie dit niet uitgebeeld worden. Ze gaan zoeken naar haar maar daarvoor moeten ze wachten tot de volgende pagina. En dan blijkt Charlie niet donker te zijn maar wit als een pagina zoals Otis. Dit snappen ze niet.
Uniek en eigen
Ik ben dit dus niet zo gewend van mijn dochters. Ze hebben juist ontzettend veel fantasie en laten zich vaak wel meevoeren in een verhaal. Maar mijn oudste dochter van 9 leest en begrijpt dingen wel vaker letterlijk, en mijn jongste dochter van 4 heeft ook een concrete kant. Het lijkt juist alsof deze fantasievolle reis van Een zee van papier in woord en beeld het tegenovergestelde effect oproept bij mijn dochters.
Ik vind het dus echt lastig om een doelgroep aan te wijzen van Een zee van papier. Het verhaal is zo uniek en eigen, je kan dit alleen maar beleven en dan pas weet je wat de uitwerking is van het verhaal.
In gesprek
Al vrij snel laat ik die drang tot beleven los en ga ik mee in de leeservaring van mijn dochters. Het is ook niet erg dat ze zoveel vragen hebben Het samen in gesprek zijn is ook belangrijk. Fantasie en tekstbeleving zit in een mens van nature (of niet) maar het kan zeker ook gemotiveerd en geleerd worden. Een zee van papier is voor ons dus een boek waarbij we in gesprek gaan over heel veel diverse dingen.
In de synopsis staat ook dat het een verhaal over vriendschap is, maar helaas komt dat ook voor ons niet tot bloei. Mijn dochters hebben net op school allemaal lessen over identiteit, jezelf zijn en rekening houden met anderen. Ze vinden dan ook dat Charlie haar zin doordrijft. Bij gebrek aan beter lijkt er een vriendschap te ontstaan. Otis kent helemaal geen andere meisjes of andere personen, maar kent ook geen eenzaamheid door zijn boeken en verhalen. Door het avontuur groeien ze naar elkaar toe maar de echte warme band is voor ons niet voelbaar.
Unieke leesreis
Toch ben ik zeker niet negatief over Een zee van papier. Dit is namelijk een boek zo rijk aan taal, beeld en beleving dat er geen fout of negatief bestaat wat mij betreft. Het is een verhaal wat voor een ieder anders leest. En dat is nou precies de kracht van een boek of verhaal. Allemaal dwalen we tussen de letters en jongleren met onze eigen input en met wat we aangereikt krijgen. Ik heb het later nog zonder mijn dochters gelezen en toen had ik een hele andere leesreis.
En ook bij mijn dochters is een zaadje geplant vanuit Een zee van papier. Ze blijven ernaar vragen en het verhaal blijft in hun hoofd hangen. Al dan niet meteen als een beleving, het is voor hun nog wat ongrijpbaar. Maar juist dat besef dat er wel iets te grijpen valt is prima. Ik beantwoord hun vragen soms vanuit mijn perspectief en soms stel ik een wedervraag en laat ze zelf nadenken en tot een besef komen. En dat hele proces is precies wat zo mooi en belangrijk is en wat geheel aansluit bij het gedachtegoed van dit boek.
Leestips passend bij Een zee van papier
- Een verhaal wat net zo diepgaand en filosofisch is, maar dan met pop-ups is Het begon met de zee, een bijzonder verhaal en vormgeving
- Een filosofisch voorleesboek is Egel op reis – een avontuurlijk en filosofisch voorleesboek
- Voor wat oudere kinderen is een bijzonder verhaal: De jongen die van de wereld hield, een filosofisch sprookje
- Jij bent het einde – een prachtig filosofisch prentenboek is ook zo mooi
- Niets, een filosofisch verhaal voor jong en oud
- Zin in meer humor in combinatie met kinderen aan het denken zetten? Fred en het iets raad ik dan aan
Specificaties Een zee van papier
Auteur: Koos Meinderts | Papierkunst: Sietse Muis | Uitgever: Ploegsma | November 2023 | 9789021684956 | 48 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek