Efter, een aangenaam prikkelende roman van Hanna Bervoets

Efter is de vierde roman van Hanna Bervoets. Haar ‘Alles wat er was‘, was mijn eerste kennismaking met deze schrijfster. En dat is meteen één van mijn favoriete boeken geworden. Ik was dan ook erg benieuwd naar meer van haar. Op aanraden van mijn leesgoeroe (mijn moeder), heb ik Efter als tweede boek van Hanna opgepakt. Een totaal ander verhaal, maar wel heel herkenbaar Bervoets.

kaft

Efter

Efter speelt in de nabije toekomst waarin artsen en wetenschappers verliefdheid als psychische aandoening zijn gaan beschouwen. De medische industrie springt gretig op de nieuwe diagnose in. Er openen klinieken tegen liefdesverslaving, en farmaceut Fizzler wil als eerste een geneesmiddel tegen verliefdheid op de markt brengen: Efter.

In Efter volgen we negen personages die ieder op hun eigen manier met de introductie van het medicijn te maken krijgen. De pr-man die Efter in de markt moet zetten, een pubermeisje dat voor het eerst verliefd wordt, een journaliste die onraad ruikt. Wat zij niet weten, is dat hun individuele keuzes en beslissingen een noodlottige reeks gebeurtenissen in gang zetten. Hanna Bervoets heeft met Efter een gelaagde roman geschreven over de verhalen die we vertellen om met onszelf en elkaar te kunnen leven. Het oudste verhaal van allemaal – De Liefde – wordt in Efter grondig herschreven.

The world is a story we tell ourselves about the world

– Vikram Chandra

Stukje schaatsen

Efter is het tweede boek van Hanna wat ik lees en tot nu toe voelt dit boek aan als een stuk schaatsen. Dik ingepakt, met een wat benauwende hoeveelheid kleren waar ik me het ene moment meer bewust van ben dan het andere moment. Mijn ogen glijden door de pagina’s en het verhaal heen. Zonder al teveel moeite. Soms struikel ik over een oneffenheid in het ijs, vertraagd mijn leessnelheid wat. Maar dat geeft niet. Even een stukje terug, of even pauze in de rit is helemaal niet erg. De gure wind snijdt in mijn ogen en brandt op mijn wangen. Tot het moment komt dat je door het ijs zakt, zonder pardon in het ijskoude water wat onder het gladde oppervlak verstopt ligt.

Want dat moment heb ik in beide boeken ervaren. De boeken van Hanna zijn heel, voor mij, aangenaam gelaagd. Op het oppervlakte een prima roman. Toegankelijk en vlot. Maar onder het oppervlak ligt zoveel meer verborgen. Het moment dat ik door het ijs zak en kennismaak met de ijskoude wereld eronder, is heerlijk. Alle prikkels komen in een seconde binnen in mijn hersens en meteen heb ik de behoefte om terug te lezen of beter nog, het boek vanaf het begin nogmaals te lezen.

Liefde

Efter is voor mij voornamelijk een roman over liefde en de diverse aspecten die hierbij kunnen komen kijken. Maar bovenal de acceptatie waarnaar we allemaal zo gretig opzoek zijn in liefde. De bevestiging dat het wederzijds is als jij naar iemand liefde voelt. Binnen een gezin, vriendschap of relationele liefde. We willen allemaal dat een ander die ons in het hart weet te bereiken, dit ook zo terug voelt. En als die twijfel er is, dan gaan we zoeken, schoppen, schreeuwen voor aandacht. En in die aandacht zoeken we dan die broodnodige bevestiging.

In Efter komen we alle vormen tegen zoals: een moeder en dochter, twee geliefden, broer en zus, vriendinnen, verloren en weer gevonden. Genoegen nemen met minder wat misschien beter is. Of blijven vechten voor iets wat het misschien helemaal niet waard is. Het boek speelt zich af in de nabije toekomst. Een toekomst waarin mensen geld willen en gaan verdienen met die liefde en verliefdheid. En dan voornamelijk in de onbeantwoorde liefde. Want waarom hiermee om leren gaan? Waarom accepteren als je ook gewoon een medicijn kan innemen?

Domino effect

We leren in Efter 9 personages kennen. Net zoals in het boek ‘Alles wat er was’, is de tijd/data een rode draad in het boek. We beginnen in het “nu” en gaan dan lezen hoe we in dat “nu” terecht zijn gekomen. Meteen vallen bepaalde zaken al op. Zo wordt het hoofdstuk afgesloten met de tekst:

realm: laura horst
peasants: 10.014

buys: 15.019
price: 0,75

Geen idee wat het precies betekend maar het weet me aangenaam te prikkelen. Het voelt eigenlijk herkenbaar en tegelijk ook niet. Inderdaad zoals een nabije toekomst, een stap die logisch klinkt. Door Efter heen leren we de personages kennen, de linkjes tussen ze en komen er vaker termen voorbij die herkenbaar en tegelijk vervreemdend zijn. Een uitgekauwd antwoord hoef je niet te verwachten van Hanna, maar een antwoord vormt zich vanzelf naarmate je meer leest. Voor mij begint het boek wat stroef maar al vrij snel schiet ik door de stroefheid heen om vervolgens naar het einde door te glijden.

IJskoude duik in Efter

Die ijskoude duik heb ik ook in dit boek ervaren. Na het op eerste indruk redelijk kalme schaatstochtje, weet Hanna het verhaal zo te laten samenvallen dat het ijs onder je wegzakt. Twists, onthullingen en keuzes die ik van te voren niet had zien aankomen weten me aangenaam te verrassen. Een domino effect wat even op gang moet komen. En als het gaat, dan is het niet te stoppen. En zoals gezegd, eigenlijk wil ik meteen het boek nog eens lezen. Ik was me niet bewust van elk laagje, en nog denk ik niet dat ik elk laagje nu heb meegekregen. Efter is een roman met interessante personages en ontwikkelingen. Met de heerlijke rauwheid die ze haar personages meegeeft. Een rauwheid die soms verrast, en een aangename vieze smaak in mijn mond geeft.

Tegelijk vind ik ook dat Hanna een aangename mate van humor bezit. Ze weet heel goed om het alledaagse te verwoorden op een manier waardoor herkenning van de banaliteit, humorvol wordt. Broodbeleg wat in de koelkast ligt en uitgeharde randjes krijgt bijvoorbeeld. Terwijl ik dit schrijf is het tegelijk ook een mooi metafoor voor mensen die ook in de “koelkast” liggen te wachten op die bevestiging in de liefde die misschien nooit gaat komen. Voor mooie metaforen en beeldspraak zit je bij Hanna ook zeker goed en is het een waar feestje wat mij betreft.

Efter was een aangename tweede leeservaring van Hanna Bervoets en het smaakt zeker naar nog veel meer.

Boeken Hanna Bervoets

Hanna Bervoets is misschien wel mijn meest geliefde Nederlandse literaire auteur. Haar manier van schrijven en vertellen weet me altijd te raken én bij te blijven. Ze is rauw, intelligent, direct maar tegelijk ook prachtig beeldend. Haar verhalen zijn voor mij nooit saai en altijd indrukwekkend. Bervoets schrijft romans, column-bundels, verhalenbundels en voor toneel, tv en film. In 2009 debuteerde zij met Of Hoe Waarom. Bervoets maakt zelf de schetsen voor de omslagen van haar boeken. En haar boeken kennen vele prijzen en nominaties. Hieronder een lijst van de boeken die tot nu toe zijn uitgekomen.

Specificaties Efter

Auteur: Hanna Bervoets | Uitgever: Atlas contact | Eerste druk september 2014 | 9789083080055 | 320 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.