En toch wil ik tekenen – duik in de tijd van een meisje in 1619

Dwalend door een oud stadscentrum komt regelmatig de gedachte in me op hoe het er een paar honderd jaar geleden uit moet hebben gezien. Mensen en kinderen die op dezelfde plek over straat liepen. Met een compleet ander leven. Daar moest ik gelijk aan denken bij het openslaan van dit boek. Want ‘En toch wil ik tekenen‘ heeft op de binnenzijde van de kaft een afbeelding van het oude Haarlem. Met de rivier het Spaarne en een aantal belangrijke plekken in de stad die te maken hebben met de hoofdpersoon Judith. Een jong meisje dat niets liever wil doen dan tekenen. Maar helaas is dat in haar tijd niet vanzelfsprekend en moet zij helpen in de brouwerij van haar vader. Een mooi, spannend en inspirerend verhaal van Anneke Scholtens (niveau AVI E5).

hoofd
En toch wil ik tekenen haarlem

Duik in de tijd

In de zeventiende eeuw werd er in ons land veel geld verdiend met de handel. Rijke kooplieden woonden in grote huizen. Allerlei luxe artikelen zoals schilderijen werden door hen aangeschaft en de schilderkunst kwam enorm tot bloei. Zo begint het boek met een introductie over de gouden eeuw. Een duik in de tijd, om meer te leren over het leven van kinderen toen. Zij namen vaak het beroep van hun ouders over. Althans, dat gold voor jongens. Zo kwamen de mannelijke leerlingen in de schilderwerkplaatsen meestal uit families waarin al schilders voorkwamen. Voor een meisje was het dus heel speciaal om deze opleiding te krijgen. Daarover gaat dit verhaal: En toch wil ik tekenen!

Judith is de dochter van een bierbrouwer in Haarlem in het jaar 1619. Bier werd volop gedronken, zelfs door kinderen. Dat werd dan dunbier genoemd. Judith heeft een hekel aan de stank van de brouwerij en de ongure types die er werken. Zij verlangt terug naar de tijd dat haar vader nog een weverij had, waar zij regelmatig mee mocht kijken met de patroonschilders. Een passie werd aangewakkerd. Zo nu en dan kan Judith op een papier haar creativiteit kwijt. Maar het is eigenlijk niet de bedoeling. En het wordt haar erg moeilijk gemaakt, zowel thuis als op school.

En toch wil ik tekenen; een inspirerend verhaal

Een inspirerend en intrigerend verhaal volgt, over haar strubbelingen en de weg naar succes. Want uiteindelijk kwam Judiths droom gelukkig uit! Het verhaal is geschreven door Anneke Scholtens en is gebaseerd op de bestaande schilder Judith Leyster. Toen ze 24 was, werd ze als eerste vrouw geaccepteerd door het Sint-Lucasgilde. En ze werd de eerste vrouwelijke meesterschilder. Haar werken hangen nog steeds in verschillende musea, zoals het Rijksmuseum en het Mauritshuis.

En toch wil ik tekenen leermeester

Een prachtig, inspirerend en leerzaam verhaal. Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Met allerlei geschiedenisweetjes, maar het gaat vooral ook over dromen en talenten. De illustraties zijn van Saskia Halfmouw en geven het verhaal een mooie extra diepgang. Judith komt over als een enorm dapper en volhardend meisje. Dat steeds bleef zeggen: en toch wil tekenen!

Een boek dat ik zelf heel graag had willen lezen toen ik jong was. Vanwege die fascinatie voor geschiedenis en het leven van mensen vroeger. Leuk om in Haarlem de plek van de werkplaats van Judith eens te bezoeken. En natuurlijk kijken we bij een bezoek aan bijvoorbeeld het Rijksmuseum of het Mauritshuis even extra goed naar een werk van Judith Leyster. Haar zelfportret hangt helaas ver weg, in The National Gallery of Art in Washington. Maar het is een trots en mooi schilderij:

Judith Leyster
Judith Leyster, 1630

Extra tips en informatie

Achter in het boek kun je meer lezen over schrijfster Anneke Scholtens, en de reden waarom ze dit boek graag wilde schrijven. Ook heel leuk en handig dat er een aantal goede tips in staan voor het geven van een boekbespreking. Want dit boek ‘En toch wil ik tekenen’ is daar zeker heel geschikt voor. Een belangrijk onderwerp, want de gelijkheid tussen mannen en vrouwen is nu vier eeuwen later, nog steeds niet hoe het zou moeten zijn. Dat maakt het verhaal over deze eerste vrouwelijke meesterschilder des te interessanter.

makers boek

Anneke Scholtens kennen we ook van de boekenserie Fritzi en Co. Het boek De Bedrieger is ook een spannend verhaal over een schilderij! En toch wil ik tekenen is een boek uit de serie Duik in de tijd van Uitgeverij Zwijsen. Leerzame boeken waarin de geschiedenis tot leven komt. Bijvoorbeeld over de prehistorie, kinderarbeid en de bevrijding. Wij zijn nieuwsgierig!

Bekijk ook eens de review van De gouden boekjes over schilders:

Specificaties Duik in de tijd van – En toch wil ik tekenen!

Auteur: Anneke Scholtens | Illustraties: Saskia Halfmouw | Uitgeverij Zwijsen | 9789048739356 | AVI E5 | april 2021 | 80 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of klik hier

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.