Feeën en Filosofen een sprookjesboek om te filosoferen met kinderen

Feeën en Filosofen is een prachtig sprookjesboek van uitgeverij Levendig. Een sprookjesboek met bekende sprookjes als assepoester en sneeuwwitje, maar ook met wat minder bekende sprookjes zoals het dappere kleermakertje. En vol met leuke opdrachten om te filosoferen die je vaak, al dan niet op aangepaste wijze, al met kleuters kunt doen, maar vooral met kinderen uit de middenbouw en bovenbouw. Laten we eens op ontdekkingstocht gaan met beroemde filosofen!

Feeën en Filosofen – stel de waarom vraag

Doornroosje, Sneeuwwitje, de wolf en de zeven geitjes … Je kent de verhalen vast wel. Maar heb je wel eens goed nagedacht over wat er in de sprookjes gebeurt? Iemand in de oven duwen bijvoorbeeld, is dat wel een goed idee? Zou het ook anders kunnen? Het stellen van vragen helpt om over dingen na te denken. Dat noemen we filosoferen. Zo kom je erachter wat je mening is en wat jij belangrijk vindt en vooral: waarom.

Zou jij die ene fee ook niet hebben uitgenodigd? Of weet jij een betere oplossing voor het probleem van Doornroosjes vader? Aan de hand van vragen in Feeën en Filosofen kun je met sprookjesfiguren in gesprek. Wie weet kom je er dan achter dat jouw versie van het verhaal anders gaat. Mag je zomaar een sprookje veranderen? Jazeker, want sprookjes zijn van iedereen. Om van te genieten en om door te vertellen. En om vragen over te stellen, dus!

Inhoud sprookjesverhalen

Sprookjesverhalen om vragen bij te stellen

In de sprookjesverhalen in Feeën en Filosofen worden er allemaal waarom vragen gesteld en krijg je verschillende opdrachten. Deze opdrachten zijn sowieso geschikt voor kinderen die goed kunnen schrijven. Maar menig leerkracht zal de opdrachten ook lichtjes kunnen aanpassen zodat ook kleuters hier goed mee overweg kunnen. Denk aan coöperatieve werkvormen, mini toneelstukjes, tekenopdrachten, zelf een verhaal verzinnen met elkaar en ga zo maar door.

Doornroosje: Er is gouden servies voor 12 feeën, maar er zijn er 13. Wat vind je van de keuze van de koning dat je er 1 niet uitnodigt? Tijd voor een gedachten experiment. Een mooie aanleiding om over buitensluiten te praten.

Het dappere kleermakertje: Hier wordt stil gestaan bij de kracht van taal en wat er gebeurt als je niet duidelijk bent in je woordgebruik. 7 in 1 klap. Wat zou dat betekenen? Leuk om hier het doorgeefspel bij te doen waarbij je een woord of zin in een oor fluistert en zo de kring doorgaat.

Sneeuwwitje: Hier gaat het natuurlijk over de boze koningin. Maar lost boos zijn eigenlijk iets op? Met oefeningen over boosheid.

De kikkerprins: De prinses belooft de kikker van alles, maar waarom komt ze dan haar afspraak niet na? Een mooi verhaal om te praten over afspraken die je met elkaar maakt en een eerlijke wereld.

De kleren van de keizer: Een heerlijk verhaal waarin domme mensen denken dat ze slim zijn. Met dit sprookje kun je filosoferen over de waarheid!

Hans en Grietje: Deze twee arme kinderen worden achtergelaten door hun vader die hoopte dat hij daarmee een juiste keuze maakte. Dat is natuurlijk al genoeg materie om over te praten met kinderen. Maar mag je zomaar iemand in de oven duwen om je eigen leven te redden?

Vervolg sprookjes uit Feeën en Filosofen

De wolf en de zeven geitjes: De kleine geitjes hadden nog nooit een wolf gezien. Is een zwarte poot en een rauwe stem voldoende? Een leuke teken oefening om zoveel mogelijk aan een wolf te veranderen en toch nog te herkennen dat het een wolf is.

Van de visser en de vrouw: De vrouw van de visser is niet tevreden met haar leven en wil steeds maar meer. Een mooi verhaal over zelfbeheersing en de wensen in je leven. Zijn die niet TE veel?

De jongen die wilde griezelen: Een jongen die nergens bang voor is, bestaat dat wel? Een mooie opdracht om je angsten onder ogen te komen en er aan te wennen!

De rode schoentjes: Een verhaal over genieten, maar ook hier geldt weer dat TE niet goed is. Met een leuke opdracht over genieten .. totdat.. anders..

Assepoester: Het meisje dat zo hard moet werken, maar altijd vrolijk en lief blijft. Zou jij je schouders kunnen ophalen als je onrecht wordt aangedaan en blijven genieten van het leven? Hoe zou jij het verhaal van Assepoester laten eindigen voor de stiefzussen en stiefmoeder?

Ook wordt er in Feeën en Filosofen gekeken naar verschillende filosofen en waarom zij dingen belangrijk vonden.

  • Wist je bijvoorbeeld dat Hans Christian Anderson strenggelovig was en dat het niet goed is om ijdel te zijn?
  • Jeremy Bentham was een utilist. Zoveel mogelijk geluk voor zoveel mogelijk mensen was zijn overtuiging.
  • John Rawls heeft het over de sluier van onwetendheid waarbij iedereen eigenlijk gewoon gelijk zou moeten zijn.
  • Nietzsche vergelijkt de stenen in de buik van de wolf met kennis. Teveel kennis hebben is niet goed voor een mens.
  • Maar ook Aristoteles en Epicurus en meer komen voorbij in Feeën en Filosofen.

Andere sprookjesboeken op StoerLeesVoer

Specificaties Feeën en Filosofen

Auteur: Martine Schlingmann | Illustraties: Géwout Esselink | Levendig uitgeverij | 9789083392905  | 15 maart 2024 | 96 pagina’s | Meer informatie in de lokale boekhandel bij levendig uitgeverij of via deze link bij bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Feeën en Filosofen
Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.