Felix, een bijzonder jeugdboek over tijdreizen en familie

Sinds ik boekrecensies schrijf kom ik erachter dat er bepaalde (sub)genres zijn die ik graag lees die mij nog niet zo opgevallen waren. Tijdreizen is daar 1 van! Dit onderwerp wordt op diverse manieren ingezet. Van literatuur, langs romantasy en thriller tot scifi. Soms is het een metafoor, soms gewoon wat het is. Toen het jeugdboek Felix onder mijn aandacht kwam en ik las dat dit een spannend verhaal zou zijn over tijdreizen wist ik meteen dat ik deze wilde lezen. Reis je met ons mee?

Felix katleen verreth jeugdboek voorkant cover kader omslag

Felix samenvatting

Als Felix 14 jaar wordt, besluit opa dat het tijd is. Hij begint zijn kleinzoon op te leiden om in zijn voetsporen te treden. Stap voor stap ontvouwt zich een nieuwe wereld voor de jonge Felix. Een wereld waarin hij gedachten kan beïnvloeden, kan tijdreizen en de loop van de geschiedenis kan bepalen. Voor hij het weet, ontketent Felix onvoorstelbare stormen, moet hij op de vlucht slaan voor een woeste beer en redt hij een kostbaar beeld tijdens een volop razende Beeldenstorm. De lessen van opa gaan soms frustrerend traag, en ondertussen probeert Felix dit nieuwe leven angstvallig te verbergen op school. Maar als de knappe maar angstige Liz daar op een dag verschijnt, wordt dat toch wat moeilijker dan verwacht …

Felix ontdekt langzaam dat hij meer krachten heeft dan hij ooit voor mogelijk had gehouden.

Dit is een knap geconstrueerd verhaal in heden en verleden, nauw verweven met de geschiedenis van enkele grootsteden in Europa. Een razend spannend debuut over tijdreizen, bijzondere gaven én een intrigerend meisje.

Intrigerende jeugdroman

Felix begint heel mooi. Er is echt een pakkende introductie van wat een bijzonder verhaal beloofd te zijn. Middels de introductie wordt ik dus makkelijk het verhaal ingetrokken. Een verhaal wat echt verteld wordt vanuit auteur Katleen Verreth. Haar debuut is een rijk verhaal met woorden die niet alledaags zijn. Dit komt mede doordat ze een Vlaamse auteur is. Terwijl ik aan het lezen was vormde in mijn hoofd ook een beeld van Katleen Verreth, dat ze een wat oudere auteur zou zijn. Dit door haar manier van vertellen. Maar van wat ik kan vinden op internet, dit is minimaal, valt dat wel mee.

Felix is voor mij meer “tell” dan “show”. Het hoofdpersonage beleeft diverse spannende avonturen door de tijd heen. Maar daarnaast ook de alledaagse beslommeringen van een tiener op school. Die tweedeling is boeiend en maakt Felix tot een levend karakter. Je leest echt wel mee en voelt zijn emoties en gedachten maar voor mij was het vaak toch meer een verhaal wat vertelt werd dan dat ik dit ook daadwerkelijk beleefde.

Doelgroep

Ik ben ook heel benieuwd wat de doelgroep van Felix zal vinden. Dit boek leest als een klassieker, een slow read wat opvalt door eigenheid. Welke woorden mij bijvoorbeeld opvielen als Nederlandse lezer?

  • Lavabo = toilet
  • Klastitularis = mentor
  • Neergepoot = neergezet / neergebouwd
  • Cursus onder zijn lessenaar = boek onder de tafel

Als er een opstootje is worden bijvoorbeeld de woorden gebruikt:”arrogante kerel”. En woorden zoals: nochtans, deugd en goedkeurend komen regelmatig voorbij. Voor mij zelf heeft dit een ouderwetse charme zonder dat dit negatief is. Ik vind juist in het huidige jeugdboekenklimaat dat er tegenhangers nodig zijn voor alle snelle jeugdboeken en graphic novels.

Ook is er in Felix een grote rol weggelegd voor geloof. Het woord “stadsbeiaardier” bleek een lekkere tongbreker te zijn toen ik het ging voorlezen voor mijn dochter. En de ‘Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal’ riep ook heel veel vragen op bij mijn dochter. “Zijn daar dan allemaal lieve vrouwen?”, was haar eerste vraag.

Prachtig vind ik het dan weer bijvoorbeeld dat Verreth de term ’tabula rasa’ gebruikt. Een mooie discussie sinds die term is opgegooid door John Locke.

introductie hoofdstuk katleen verreth boek

Mooie thema’s in Felix

De basis in Felix is een spannend avontuur met het element tijdreizen. We gaan mee door de geschiedenis en leren over geloof, vertrouwen en het butterfly effect. Op een verhalende manier leren we over de gevolgen van je acties. Dit zit zowel in de gebeurtenissen verweven als in de kracht die ons hoofdpersonage bezit. Zo reageert het weer en de omgeving op bijvoorbeeld zijn emoties. Verder is er een grote rol voor familie. De warme vertrouwde band die er kan zijn… alsook de totale tegenhanger. Zo heeft Liz geen fijne thuissituatie. Haar vader is sinds het overlijden van haar moeder aan de drank en een grote vorm van verwaarlozing vindt daar plaats.

De warme familieband heeft Felix voornamelijk met zijn opa. Zijn ouders, met name zijn vader, zijn vaak druk. Op school spelen ook de nodige zaken die passen bij de leeftijdsgroep. Verliefdheid, pesten, prestatiedrang, irritante leraren, onverwachte overhoren en vriendschappen draaien ook lekker mee in dit verhaal.

Al met al vond ik Felix een intrigerende jeugdroman die echt heel erg eigen is. Dit door het woordgebruik, de taal en de manier van vertellen. Mijn dochter van 10 was echt te jong voor dit verhaal dus ik heb het zelf gelezen en beoordeeld als volwassene. Ik ben heel erg benieuwd hoe de doelgroep dit verhaal ervaart. Laat het me vooral weten!

Jeugdboeken tijdreizen

felix boek hoofdstuk katleen verreth

Specificaties Felix

Auteur: Katleen Verreth | Uitgever: De Eenhoorn | Mei 2024 | 200 pagina’s | 9789462917934 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgever De Eenhoorn of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.