Frida, een kunstig pareltje van Sébastien Perez & Benjamin Lacombe

Ik weet nog goed hoe ik vroeger uren in kunstboeken kon verdwalen. Van de bizarre werelden van Dali, de weg kwijtraken in Escher, tot de met goud bestrooide dames van Klimt. Ook waren er boeken van kunstenaars waar ik de naam niet van weet maar wat meer een vage herinnering is. Duistere schilderen waar ik bang voor kon zijn, maar tegelijk wel heerlijk vond om het te ervaren en beleven. In die tijd had je nog geen speciale kinderkunstboeken. Tegenwoordig wel! Ik denk dat het goed is als kunst toegankelijk wordt gemaakt maar wel in ere wordt gehouden. Deze uitvoering van Frida is dat alles en ik neem jullie graag mee in de wereld van dit boek.

frida

Frida

Nog niet zo lang geleden was ik een klein meisje dat door de wereld vol kleuren liep. Alles was een raadsel. Nu woon ik op een planeet van pijn, transparant als ijs, waar niets verbloemd wordt.

Het boek ‘Frida’ is een ode aan de iconische powervrouw. De illustraties komen van de hand van Franse Benjamin Lacombe. Hij studeerde grafische kunst en in 2006 verscheen zijn eerste kinderboek. Sindsdien zijn er vele uitgekomen en zijn ze erg herkenbaar. Zijn illustratiestijl is opvallend, helder, kleurrijk en dromerig. Sébastien Perez daarentegen is wat mysterieuzer.. Via Bol en Google kom je uit bij de bijna gelijknamige voetbalspeler. Maar er is een accentje in de achternaam wat anders is. Dan is er inderdaad een Franse schrijver met dezelfde naam, waar verder niks over bekend is. Alleen de prachtige boeken die van zijn hand komen in samenwerking met Benjamin Lacombe.

frida

Een stijlicoon

Wat niet veel kunstenaars lukt maar Frida (1907-1954) wel; Al tijdens haar leven was ze een stijlicoon. Dankzij haar bijzondere charisma en sprekende uiterlijke kenmerken (aanwezige wenkbrauw en snor) werd de Mexicaanse kunstschilder op handen gedragen. Door revolutionairen, feministen en minderheidsgroepen. Haar leven was kort, heftig en een eeuwig gevecht met haar gezondheid. Haar kunst blijft tijdloos en indrukwekkend. Als kind kreeg Frida op haar zevende polio en houdt hier een mank been aan over. Dat is natuurlijk reden genoeg voor de andere kinderen om haar te bespotten.

Als ze 18 jaar is gaat Frida een vooropleiding geneeskunde doen maar al snel vallen die plannen in het water. De bus waar ze in zit botst met een tram. Een ijzeren staaf doorboort haar lichaam en ze overleefd het maar net. “Als een sabel door een stier”, zal ze later zeggen. Die dag is het begin van een leven vol pijn, trauma en hoop op herstel. Op die dag wordt ook de kunstenares geboren. Maandenlang is ze gebonden aan bed. Schilderen wordt de manier, een noodzaak zelfs, om haar lijden vorm te geven.

frida

Mexico, dieren en wedergeboorte

Frida heeft een diepe band met haar land, Mexico. De Mexicanen beschouwen haar ook als de verpersoonlijking van hun natie. In haar schilderijen, die op het eerste oog misschien simpel lijken, is heel veel symboliek terug te vinden. Symboliek naar bijvoorbeeld haar land Mexico. Daarbij is wedergeboorte ook een terugkerend thema. Hierbij maakt ze ook wel eens uitstapjes naar oosterse referenties en weet dit te verweven met de Mexicaanse mythologie.

Dieren zijn ook een belangrijk onderdeel van Frida haar leven en kunst. Ze was aan huis gekluisterd en dieren vormden een betrouwbare en geruststellende aanwezigheid in haar leven. En dus ook in haar kunst. De hoop op wedergeboorte, door genezing of de dood, komt samen in het kunstwerk ‘Het gewonde hert”. Half mens half hert, gewond en als je goed kijkt zie je dat het cijfer 9 terugkomt. Negen bomen en negen pijlen. De 9 staat symbool voor verschillende dingen; de stappen naar eeuwige vrede (Azteken) en Christus stierf op het negende uur aan het kruis. Daarnaast is de 9 het symbool van van het geheel, een wederopstanding.

frida

Het boek Frida

Het boek is opgedeeld in de belangrijkste thema’s die bij Frida horen. Het is dan ook geen toeval dat dit 9 thema’s zijn die de ruggengraat van dit boek vormen, en voor haar leven. Door middel van knipsels en citaten en de illustraties van Benjamin Lacombe reis je mee door de wereld en het leven van Frida. Er wordt niks verbloemd maar het is wel iets zachter gemaakt voor de doelgroep. Maar de elementen van het lijden en hoe dit vormt in haar kunst zijn prachtig weergegeven. Liefde, miskramen, naakt, ongeluk, overleven en de drang naar wedergeboorte zijn allemaal thema’s.

Ik denk dat kunst een hele belangrijke manier is voor jong en oud om te voelen en te ervaren. Om de hersens te verrijken en te vormen. Het hoeft niet aan te spreken, daar is kunst geeneens voor bedoeld. Maar het zet altijd aan tot iets. Een emotie en gevoel. En dat is heel belangrijk voor de vorming en verrijking van jezelf als mens. Sommige mensen vinden dit boek misschien heftig. Ik vind het leven en het ongeluk van Frida heftig en vind het sterk hoe ze dit heeft weten te uiten in haar kunst. En ja als er dan een borst te zien is, dan is dat voor mij juist het symbool van blootgeven op een ander niveau.

frida

Naakt

Ik denk dat naakt door de jaren heen sowieso wat beladen is geworden. Het wordt veel te snel geassocieerd met seksualiteit en schaamte. Uiteraard normaal en ook passend maar het is zoveel meer. Zoals natuurlijk, kwetsbaarheid, puurheid onder andere. Ik merk het zelf als moeder die borstvoeding geeft. Ik moet me “schamen” in het openbaar als ik mijn baby voed. terwijl er naast mij in een bushokje een poster van een half nakende dame in sexy lingerie lachend hangt. Wat wel geaccepteerd is.

Ik denk dat het meteen voor kinderen een goed onderwerp is om te bespreken. Wat voor gevoel geeft een naaktportret in kunst? Bij wie mag je naakt zijn (meteen goede stap naar grenzen aangeven leren in deze leeftijd en beginnende seksualiteit). En wat heeft Frida bedoelt met haar tekeningen. Wilde ze haar kwetsbaarheid tonen op deze manier?

Een pareltje

Ik ben helemaal verliefd op deze vertelling van Frida. Het is heel trouw aan haar energie en verhaal. De kunst is uiteraard van de hand van Benjamin Lacombe. Het is wat meer pop-surrealistisch getekend, zoals Mark Ryden. Daar doet het me aandenken. Het maakt de beladen tekeningen iets vriendelijker en toegankelijker. De kaft is van prachtig linnen en binnen zitten er prachtige uitsneden in de illustraties waardoor het nog meer gelaagdheid krijgt. Achterin zit een mooi uitgebreid schrijven waarin de mysterieuze schrijver Sébastien Perez alle symboliek van Frida en van henzelf begrijpelijk en uitgebreid uitlegt. Ik heb dit boek gescoord op de online uitverkoop van Clavis op hun website maar je kan het ook kopen op de website van Bol.

Specificaties Frida

Auteur: Sébastien Perez | Illustrator: Benjamin Lacombe | Uitgever: Clavis | Vertaald door Lies Lavrijsen | Leeftijd vanaf 10-12 jaar | November 2016 | 68 pagina’s | 9789044829310 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

frida
Footer1

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

4 reacties

  1. Wat een prachtig boek, met aandacht voor haar levensverhaal en haar kunst.
    Lijkt me mooie basis voor een creatieve les in de bovenbouw.
    En absoluut waar dat naakt zoveel meer is. Wij kiezen er op school voor om het gewoon te laten zien bij de kunstlessen. En dan bespreken we het, en daarmee wordt het onderwerp al minder beladen.

    • Hoi Renee, Wat goed om te horen. En fijn dat er nog kunstlessen op school zijn. Dit vind ik inderdaad ook belangrijke lessen om bijvoorbeeld zulke onderwerpen te bespreken. Goed om te horen! En het boek is zeker een aanrader daarvoor. Groetjes, Selena

  2. Hallo, Ik ga met het boek Frida van Sébastien Perez werken in de school volgend schooljaar. Ik heb enkele een Engelstalige versie kunnen aankopen. Weten jullie waar ik de Nederlandse vertaling kan op de kop tikken ? Of dien ik het boek te vertalen maar ik vermoed dat er dan veel verloren gaat.
    Dankjewel,
    Anne

    • Hoi Anne,

      Wij zetten altijd het isbn nummer bij de specificaties, daar kan je op zoeken. Maar ik zie inderdaad dat de Nederlandse versie bij de eerste resultaten uitverkocht is. Misschien even wat verder zoeken in de resultaten. Heb je een boekhandel in de buurt? Die zou je kunnen bellen met je vraag. Ook zou je Marktplaats of een site als boekenbalie kunnen gebruiken waar ze tweedehands boeken verkopen. Het is een prachtig boek, leuk dat je deze gaat gebruiken op school! Groetjes, Selena

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.