Gedachten denken, een prentenboek met hartverwarmende gedachtegangen

Wat zijn dat toch gedachten? En hoe zit dat met jouw gedachten? Cogito ergo sum. Ofwel: ‘ik denk, dus ik ben’ had de zeventiende eeuwse René Descartes al wijs opgemerkt. Die kenmerkende zin is de start geweest van onze hedendaagse filosofie. Of je die wereld nou snapt of niet als volwassene, je weet in grote lijnen wat het betekent: filosofie. Voor kinderen is dat een stuk lastiger bevatten wat gedachten en filosoferen nou is. Lang leve de boeken en met name dit prentenboek Gedachten denken. Een eerste en mooie stap in de wereld van gedachtegangen.

hoofd Gedachten denken

Gedachten denken

Hoe werken gedachten, en kunnen we ze sturen? Kun je ze doen verdwijnen of ze juist vasthouden? Dat vraagt Noor zich af. Gedachten zijn noodzakelijke, vervelende én heerlijke dingen. Hoe zwaar of licht het denken is. Dat verbeeldt Zilveren Penseelwinnaar Hanneke Siemensma met haar sfeervolle illustraties bij een filosofische gedachtegang van Annelies Beck. Gedachten denken is een prentenboek met hartverwarmende gedachtegangen in woord en beeld.

Perfect om voor te lezen en samen over te filosoferen. Denk je ook niet?

Wat zijn gedachten? vroeg Noor.
Dingen die je denkt.
Wat is denken?
Wat je doet in je hoofd.
Hoe dan?
Dat is een goede vraag.

“Ik denk zoveel geks, heb jij dat ook?”

Mijn dochter haar hoofd is soms een groot mysterie. Voor ons, voor haar leerkrachten en voor haarzelf ook. In niks denkt en doet ze zoals het zou “moeten” maar tegelijk “wijkt” ze ook niet genoeg af om aan die andere kant weer in hokjes te passen. Je ziet me al aanhalingstekens gebruiken want er bestaat natuurlijk geen normaal. Wel bestaan er gemiddeldes wat een nulpunt in bijvoorbeeld onderwijs is. En wijk je daarvan af, dan ben je “anders“. Vaak met een stempel. Dit soms ten behoeve van een kind, soms omdat een volwassene daar juist behoefte aan heeft. Wij zweven met mijn oudste dochter tussen alles door. Ik maak me geen zorgen, ze is gewoon lekker eigen. Toch worden we wel elke keer erop gewezen omdat ze opvalt door dat eigen. Gedachten denken is iets wat we momenteel vaak bespreken.

Want vaak zegt ze: “ik denk zoveel geks, heb jij dat ook?” Ja dat heb ik ook. Ik ben een beelddenker, een dromer, fantasie stroomt door mijn lijf en gedachten maar tegelijk ben ik ook wel nuchter en rationeel. Wat is gek? Nou niks is gek, elke gedachte mag er zijn. Het zit ‘m meer in het dan vervolgens ook doen. Soms kan je gedachten sturen, soms niet. Er zijn gedachten die zich opdringen, en weer anderen waar je moeite voor moet doen. Boeiende gesprekken vind ik dat altijd, en daarnaast ook heel belangrijk. Gedachten denken is een prentenboek die dit concept in woord en beeld weet te grijpen voor jonge lezers. Het is een prachtig hoognodig concreet stukje bewustwording.

Kun je een gedachte willen?
Zeker, maar de gedachte wil jou niet altijd.

Ik denk…

Hoognodig? Ja hoognodig, wat mij betreft dan. Filosofie en filosoferen is geen luxe, of alleen weggelegd voor academici. Het is ook niet iets wat tijdverspilling is of wat vaag is. Filosoferen zou wat mij betreft veel meer genormaliseerd mogen worden en toegankelijker mogen zijn. Het is namelijk iets wat iedereen kan en mag doen. En wat ook goed is. Laat je gedachten eens gaan, kijk waar ze jou brengen. Het kan en mag allerlei kanten opgaan. Het is wat mij betreft zo belangrijk, en ook lekker, om eens zonder maatschappelijke verplichtingen en druk te gaan mijmeren. Want daar start het mee, laat je gedachten gaan. Het plaatsen, herkennen, vormen en verwoorden komt laten wel aan bod. Toen ik dit prentenboek Gedachten denken voorlas gebeurde er ook zoveel moois. Mijn dochter pikt hele andere dingen op dan dat ik weer doe.

Zo vind ik eigenlijk dat er teveel lastige woorden in verwerkt zijn, woorden die afleiden van de simpelheid die dit boek zou bieden binnen dit onderwerp. Ik ben heel erg voor rijke woorden, maar dit is een boek wat kinderen in hun gedachten moet krijgen. En dan zou het wat mij betreft qua taal iets simpeler en daardoor toegankelijker mogen zijn. Ondanks dat begrijpt mijn dochter van 8 het verhaal. En haalt ze er haar dingen uit. En elke keer dat we het lezen is wat ontstaat weer anders. Andere gedachten worden gevoed. Gedachten denken is rijk op een eigen manier, en eigenlijk is dat ook de bedoeling. Wie ben ik als volwassene om op voorhand mijn gedachten bepalend te laten zijn. Ook een mooi stukje bewustwording voor mij.

Weten en denken zijn familie,
maar geen vrienden.

Gedachten denken

Ben jij een gedachte?

Ben jij een gedachte? Met die vraag sluit Gedachten denken af. Mijn dochter haar antwoord is steevast nee (voor nu). Want het grappige is, dat aan het einde van dit boek haar gedachten even stil zijn. Dat zegt ze ook. Het boek voedt haar op een bepaald level, het maakt haar rustig. Het roept ook vragen op, en verhalen. Maar het geeft haar ook een soort van voldaanheid. En dat is zo heerlijk aan filosoferen, laat die hersens gaan en denken. Brainfood! Het is ook het eerste boek waarbij de woorden voor haar meer spreken dan de illustraties. Niks ten nadele daarvan. Hanneke Siemensma sluit perfect aan met haar rustige en bijna sobere potloodtekeningen. Maar de teksten van Annelies Beck zijn zo sprekend, de aandacht gaat de eerste keren daarnaar uit.

Het boek Gedachten denken heb ik nu al een paar keer gelezen en inmiddels is er ook oog voor de illustraties. Voor mijn dochter roepen deze verhalen op los van het onderwerp. Ander soort gedachten. En dat is ook weer leuk. En dat is zo mooi aan dit boek wat mij betreft. Eerder gebruikte ik misschien wel het woord moeten, maar niks moet natuurlijk. Alles mag en ga de uitdaging eens aan met je kind en duik in dit hartverwarmende gedachtegoed!

Specificaties Gedachten denken

Auteur: Annelies Beck | Illustraties: Hanneke Siemensma | Uitgever: Querido | November 2022 | 9789045126821 | 40 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.