Gek van mezelf, bang voor bijna alles – een ervaringsverhaal

Alwin Ritstier is filmmaker en vooral bekend van zijn Youtube-kanaal Vet Gezellig. Sinds zijn negende heeft hij veel last van verschillende angsten en daarover gaat Gek van mezelf. Hierin deelt hij openhartig zijn ervaringsverhaal. Hoe is het om te leven met angst en paniek? Alwin was/is bang voor de straat, voor ziekte, voor de dood, voor vliegen en autorijden. En dan is er nog de angst voor de angst!

Een dapper ervaringsverhaal

De ervaringen worden afgewisseld met uitleg van verschillende begrippen rondom angst. Alwin heeft overigens geen officiële diagnose, maar dat maakt de angst niet minder. Alwin heeft het boek geschreven met een duidelijk doel:

Inzicht geven in hoe angst werkt. Hoe het leeft, voelt, klinkt en beweegt in het hoofd van iemand met veel angst. Hoe het je in zijn greep houdt en steeds erger wordt, maar ook wat je eraan kunt doen. Want wie weet help ik jou daar dan wel mee: door je te laten weten dat je niet de enige bent.

Alwin
Alwin maakte eerder al een documentaire over zijn angst

Kwetsbaarheid is kracht

Gek van mezelf is een leuk boek en heeft genoeg pluspunten.

  • Alwin schrijft heel duidelijk en gedetailleerd zijn gedachtegang op rondom angst. Dit geeft echt een goede inkijk in wat er allemaal omgaat in iemand met angst.
  • Het is een crossmediaal boek met diverse QR-codes naar andere media, zoals filmpjes en een muzieklijst.
  • De vormgeving is mooi met alle kleuren, tekeningen, quotes en foto’s. Alles wat leuk is om naar te kijken, is ook steeds een kleine pauze in de tekst. Dat geeft wat lucht.
  • Het is fijn geschreven en goed leesbaar. Soms kom je ook leuke beeldspraak tegen.
  • Alle aspecten van angst komen goed naar voren, zoals de symptomen, oorzaken en triggers.
  • De strijd met angst is goed zichtbaar. Je ziet hoop en wanhoop, frustratie en succesjes, vermijden en aangaan.
  • Voor angst is er geen simpele oplossing en je ziet Alwin ook diverse dingen proberen, zoals hypnotherapie, boeken lezen een een cursus volgen. Hij laat ook zien wat hem steunt, zoals een creatieve uitlaatklep hebben en een zus die in de buurt woont.
  • Doordat Alwin zo open is, is hij kwetsbaar. Daarmee is hij hopelijk een voorbeeld voor anderen die nog moeite hebben met open zijn. En openheid is echt belangrijk voor je eigen mentale gezondheid, want alleen zijn met je angst maakt heel eenzaam.
  • Het boek laat zien hoe angst kan belemmeren en wat de impact ervan is op Alwins leven. Zoals in dit citaat:

Ik heb een blokje omgelopen. De laatste foto’s die ik heb gemaakt, post ik snel op Instagram, waarna ik schuifelend weer omhoogloop naar mijn appartement. Met elke stap voel ik me rustiger en veiliger. Wanneer ik mijn appartement binnenloop, besef ik pas hoe vermoeid ik eigenlijk ben. Angst kost heel veel energie, veel nadenken kost veel energie. En wanneer je iets heel eng vindt maar het toch doet, kost dat nóg meer energie.

Alwin

Wat is jammer aan Gek van mezelf

Een paar punten van het boek vond ik jammer of voor verbetering vatbaar.

  • Er zit best wat herhaling in het boek. Dat kunnen terugkerende zinnetjes zijn zoals dat Alwin niet graag om hulp vraagt. Maar ook bepaalde onderwerpen die terugkomen zoals hoe hij zijn vriendinnen heeft ontmoet.
  • Sommige dingen hoeven niet uitgelegd te worden aan de lezer, zoals waarom je een foto maakt. Laat de foto voor zich spreken. Dat geeft de lezer wat te doen.
  • Er mag van mij meer humor en zelfspot in. Ik denk echt dat dat een kracht is van Alwin en die mis ik te veel in dit boek. Het zou het lezen een leukere ervaring maken zonder af te doen aan de ernst van de angst. Juist de wisselwerking versterkt elkaar.
  • Heel af toe mag een begrip iets meer uitgelegd worden. Wat is bijvoorbeeld een irrationele angst en wanneer is een angst wel rationeel? En bij het lijstje van tics; welke definitie van een tic hangt Alwin hier aan?
  • Alwin noemt zichzelf ‘ervaringsdeskundige’, maar volgens de officiële betekenis is hij dat niet. Als je ervaringen hebt of ervaringskennis, ben je nog geen ervaringsdeskundige. Zie ook mijn video over de waarde van ervaringskennis.

Maar de positieve punten blijven natuurlijk staan.

Word jij ook gek van jezelf?

Gek van mezelf laat heel goed zien wat angst is. Dit geeft herkenning en erkenning voor andere mensen met angst en reikt woorden aan voor degene die nog niet zelf de woorden kan vinden. Er staan ook genoeg tips om zelf mee aan de slag te gaan.

Voor de mensen zonder extreme angsten geeft het hopelijk wat meer inzicht en dat kan weer zorgen voor meer begrip en acceptatie. Het boek is bijvoorbeeld waardevol voor als je kind of partner of iemand anders uit je sociaal netwerk te maken heeft met angst. Achterin het boeken staan ook nog wat tips voor wat je wel en niet moet zeggen tegen iemand met angst.

Ik werd ook gek van mezelf

Voor mij persoonlijk was het boek niet heel vernieuwend, maar ik heb al veel gelezen over angst. Ik heb zelf veel te maken met angst in mijn leven. Vooral toen ik nog niet wist van mijn autisme. Ik had veel sociale angst, faalangst en was doodsbang voor alle nieuwe situaties en veranderingen. Dat resulteerde bij mij onder andere in doorgeslagen perfectionisme, depressie en een dwangstoornis. Inmiddels is angst gelukkig niet meer de hoofdmoot van mijn leven, maar net zoals bij Alwin zijn er nog verschillende angsten die me belemmeren. Angst voor autorijden bijvoorbeeld en angst voor het UWV (moeten we daar niet eens een naam voor verzinnen?).

Balans

Ik herkende de gedachtegang van Alwin soms wel, alhoewel zijn angsten veelal ergens anders op gericht zijn. Ik ben bijvoorbeeld niet bang voor vliegen, ziekte of de dood. Welke angst het ook is, de aanpak vertoont veel overeenkomsten. Het is steeds een balans vinden tussen dingen aangaan versus genoeg voor jezelf zorgen en rust pakken. Dingen die Alwin noemt die mij ook geholpen hebben zijn onder andere zelfkennis, openheid, zelfcompassie, eigen regie, zelfacceptatie, mindfulness en sporten.

Fijn dat Gek van mezelf realistisch is over angst. Dat het aandachtpuntje blijft, maar dat je er echt wel mee kan leren leven en dat angst minder kan worden. Dat geeft de mens toch hoop!

Specificaties Gek van mezelf

Auteur: Alwin Ritstier | UitgeverLev. | EAN: 9789400511835 | Maart 2021 | 220 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Footer5
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.