Gelukkig en blij – een fantastische gedichtenbundel
Wil jij je kind of je klas kennis laten maken met poëzie? Ren dan nu naar de winkel om Gelukkig en blij te kopen. Of de vorige collectie gedichten in Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt. Edward van de Vendel weet zo goed jong en oud te raken met gedichten. Het zijn 50 pareltjes om over na te denken, blij van te worden, te grinniken of hardop te hinniken. Want pfoe… dit is een knap staaltje dichtwerk!
Gelukkig en blij
Waar worden wij gelukkig van, en blij?
Deze vrolijke én serieuze dichtbundel probeert precies die vraag te beantwoorden. Maar dan wel vanuit de hersens, bekken en snavels van een groepje dieren dat woont op zorgboerderij Gelukkig & Blij.
De zes ezeltjes,
het wijze mamavarken,
de katten Hannes & Hassan die vrienden en vijanden tegelijk zijn,
de goudvis en het dwergkonijn
en alle, alle rondscharrelende schildpadden
ze denken over vooruitgang, over fake news, over ontdekken wie je werkelijk bent en natuurlijk over gouden koeien en over hoe je met niezen verder komt in de wereld.
En…lijken hun overwegingen en wensen nu heel erg op die van mensen?
Of is dat toeval?
Wat moet je doen?
Ik heb zo vreselijk genoten van de eerdere dichtbundel die Edward van de Vendel en Martijn van der Linden samen maakten. Daarin begon elk gedicht met ‘Wat moet je doen?’. Het leuke is dat ze dit nu ook in Gelukkig en blij laten terugkomen bij een aantal gedichten. En poef, die gingen direct mijn hart en hoofd in. Wat moet je met woede als je die zelf niet voelt? en daarna Wat moet je met woede die jij als enige voelt?
Dit: een groep is zelf ook altijd een dier –
Een deel uit: Wat moet je woede die jij als enige voelt
een dier met vaste manieren,
met vaste ideeën en een vast geweten.
Maar alles wat eet heeft baat bij bewegen,
en bewegen begint bij gewiebel.
Daarom: weet eigenwijs. Wees de kriebel.
Vragen stellen ververst het fatsoen.
Dát kun jij tegen niksdoen doen.
Bovenstaande raakt mij echt. Ik voel mij soms het bloed van de wereld, zoals Edward van de Vendel het noemt. En nee, dat is niet zo zwaar als dat er staat. Maar daarvoor moet je Gelukkig en blij zelf lezen!
Gelukkig en blij las ik met mijn kinderen
Jubelend ging ik, nadat ik eerst zelf alle gedichten had gelezen, met Gelukkig en blij naar mijn dochters van 8 en 10. Ik las ze ‘wedstrijdje’ voor. We hebben keihard gelachen samen. Over de humor in het verhaal, maar ook over de herkenbaarheid. Want beide dames herkenden zichzelf in het gedicht. En wat een lol ook bij ‘over modder’ een slaapmeditatie. “Adem maar diep, zucht de dag er maar uit. Voel je je hoefjes? Je staart en je snuit? Denk aan je billen, je buik en je oren, hoe die met z’n allen helemaal horen, bij jou”.
Wat zo ontzettend goed is aan Gelukkig en blij is dat je de gedichten wel 100x (ik overdrijf niet) kunt lezen en er steeds wat anders uit kunt halen. Ze lenen zich uitermate goed voor lessen rondom taalbeschouwing, kennis over poëzie, woordenschat en nog veel meer. In de basis zou je al je taallessen van de bovenbouw uit deze gedichtenbundel kunnen geven, met natuurlijk een beetje fantasie erbij.
Wat een hosanna allemaal he….. dat voel ik ook zo. Samen met mijn man, docent taal aan de PABO maar ook afgestudeerd op taalbeschouwing, heb ik ook enorm genoten van deze bundel. Meerdere gedichten las ik hem voor, bijvoorbeeld ‘hee’. Zo mooi… zo wonderschoon. En dat in combinatie met de prachtige illustraties van Martijn van der Linden. Laten we die namelijk niet vergeten!
Illustraties
Een apart deel in deze recensie over de illustraties van Martijn van der Linden. Hij kan zo prachtig illustreren. Zo kloppend bij de gedichten uit Gelukkig en blij. Meerdere favorieten heb ik, waaronder het roodborstje en het hert. Heel mooi kleurgebruik, zacht en passend bij het thema van de boerderij. Ook al is het thema ‘positiviteit’, de donkerte in sommige illustraties past juist heel goed. Het is dan ook echt een goed idee om de illustraties en het gedicht samen te pakken als je dit gaat beschouwen met kinderen uit je groep of met je kind thuis.
De illustraties zijn heel natuurgetrouw. Dit in combinatie met een aantal humorvolle tekeningen tussendoor geven het ook lucht. Dit gebeurt ook in de gedichten. Soms een bepaalde zwaarte, soms heel luchtig. Kleine grapjes, grote grappen. Het wisselt elkaar af en is perfect in balans. Dat dit duo met de vorige dichtbundel een Zilveren Griffel EN een Zilveren Penseel won zegt genoeg wat mij betreft.
Ik zou zo graag nog meer vertellen over boerderij Gelukkig & Blij, maar ik doe het niet. Je moet het zelf ervaren, tot je door laten dringen en spiegelen aan jezelf. Want dat is wat er gaat gebeuren als je de gedichten leest. Bij jezelf als volwassene, maar ook bij kinderen. Mijn oudste dochter kwam een paar keer terug op de gedichten. Soms in een kleine opmerking en een keer omdat ze een stukje zelf nog wilde lezen. Dat is namelijk wat deze bundel nodig heeft. Herlezen, om de essentie te pakken. De illustratie bewonderen, om te begrijpen wat er echt wordt bedoeld.
Specificaties Gelukkig en blij
Auteur: Edward van de Vendel | Illustraties: Martijn van der Linden | Uitgever: Querido | vanaf 10 jaar | 112 pagina’s | hardcover | juni 2023 | 9789045128825 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Een Koning is geboren – een boek vol prachtige prenten - 03/12/2024
- Oever – een prachtig debuut van Ludwig Volbeda - 02/12/2024
- Karel viert Kerstmis – een prentenboek voor peuters - 11/11/2024