Gevalletje borderline, een eerlijk ervaringsverhaal
Ken jij iemand met de borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS); een ‘gevalletje borderline’? Ik wel. Mede omdat ik zelf behandeld ben voor de dwangmatige persoonlijkheidsstoornis en in therapie mensen met borderline ontmoette. Een persoonlijkheidsstoornis is levensontwrichtend, voor de persoon zelf en de omgeving. Borderline is complex en er zijn veel misvattingen en vooroordelen over. Veel mensen hebben wel wat te zeggen over borderline, zonder dat ze het gehele verhaal kennen.
Ik word somber van dat achteloze gegooi met mijn stoornis. Ik vind het moeilijk om niet overal iets achter te zoeken en voel me snel persoonlijk aangesproken. Dat doet pijn en helpt niet.
Kathelijn
Missie: meer begrip en minder taboe
Kathelijn Hulshof (1989) kwam ook veel nare en ongenuanceerde berichten tegen over borderline, op Twitter bijvoorbeeld. Zelf kreeg ze de diagnose in 2018. In Gevalletje borderline, een titel met een knipoog, legt ze uit wat borderline echt is en en welke rol het in haar leven speelt. Ze vertelt over het ontstaan van de persoonlijkheidsstoornis bij haar, de impact van het krijgen van de DSM-diagnose. De verschillende therapieën die ze gedaan heeft en welke invloed het heeft op haar omgeving.
Door een eerlijk kijkje te geven in haar leven, hoopt ze op meer begrip. Doordat het duidelijker wordt wat er allemaal achter de stoornis schuilgaat, hoe de stoornis zich kan ontwikkelen en wat triggers zijn voor borderline-gedrag. Ik zelf hoop met dit boek een meer samenhangend beeld te krijgen van borderline. Ik ken de vele symptomen uit theorie en praktijk, maar borderline blijft een beetje vaag. Wat is het nu precies? Wanneer is gedrag niet meer normaal, maar gaat het de grens (border) over?
Wat betekent borderline in iemands leven?
Gevalletje borderline hoort bij de serie Hoofdzaken van uitgeverij Blossom Books. Daarin komen diverse stoornissen uit het psychiatrisch handboek de DSM-V aan bod, geschreven vanuit een persoonlijke blik. Zo ging Ik ben autastisch bijvoorbeeld over autisme. Kathelijn heeft bij haar boek ook de DSM-V als uitgangspunt genomen. Aan de hand van hoe de diagnose gesteld wordt, vertelt ze haar persoonlijke verhaal. Ze wisselt dus steeds af dus een stukje algemene theorie en dan haar eigen ervaring.
Gevalletje borderline begint met uitleg over wat borderline is, wat de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) is en dat borderline zowel voorkomt bij vrouwen als mannen. Kortweg zou je borderline kunnen omschrijven als duurzame instabiliteit en impulsiviteit op het gebied van gedrag, emoties, zelfbeeld en sociaal terrein. Kathelijn gaat in op de typische kenmerken zoals verlatingsangst, problemen met het vormen van de eigen identiteit, impulsief gedrag dat tot problemen leidt, automutilatie, stemmingswisselingen, een gevoel van leegte, intense woede en dissociatie.
Hierna gaat ze in op oorzaken van borderline en vertelt ze wat bij haar meegespeeld heeft. Ze gaat daarvoor terug naar haar jeugd en vertelt onder andere over haar gezin en gezondheidsproblemen. En over eerdere mentale problemen zoals depressie en doorgeslagen perfectionisme. In Gevalletje borderline komt ook nog aan de orde wat het belang van de diagnose is, welke therapieën en medicatie Kathelijn gehad heeft en ze eindigt met waar ze nu staat in haar leven. Wat haar wel en niet geholpen heeft komt daarbij aan bod.
Gevalletje borderline is een heel persoonlijk verhaal
Kathelijn is erg dapper door zo open en eerlijk te zijn. Ze draait er niet omheen en vertelt gewoon hoe het is voor haar. Ze kan heel goed uitleggen wat haar beleving is van de kenmerken van borderline. De innerlijke strijd is voelbaar als lezer. Gelukkig is er ook ruimte voor wat humor en sarcasme, zoals de ´teringpie´. Het boek is goed qua opbouw, waardoor je als lezer overzicht krijgt en het persoonlijke verhaal meer behapbaar is. Ik vind het ook erg goed en belangrijk dat er steeds nuances gemaakt worden. Anders veroorzaak je alleen maar nieuwe stereotypes.
Veranderlijke emoties zijn een groot onderdeel van borderline. Dat wil ik jou als lezer laten ervaren. Het zal helpen om mijn verhaal beter te begrijpen.
Kathelijn
Ik merkte als lezer soms wel een bepaalde moeheid. Logisch want de strijd van Kathelijn is ook vermoeiend, maar soms had het van mij iets meer afstand mogen hebben tot de emotie. Iets meer vanuit reflectie en afstand geschreven bijvoorbeeld. Nu waren er op sommige bladzijdes zoveel overdrijvingen dat dat het me ging storen: altijd, bijna altijd, enorm veel, alle mogelijke, bijna niet, heel erg, heel groot en voor iedereen (uit 1 alinea op blz. 64). En soms waren er ook te veel details, over therapie bijvoorbeeld. Dat was voor mij dan net iets te langdradig. Dan miste ik even het contact met de lezer en leek Gevalletje borderline te veel een dagboek. Maar dat is mijn persoonlijke leeservaring.
Een eerlijk en emotioneel ervaringsverhaal
Ik zelf ben nog nieuwsgierig naar verschillen tussen borderline en andere persoonlijkheidsstoornissen of andere diagnoses zoals autisme. Er zijn bijvoorbeeld qua gedrag veel dingen die overheen komen met autisme. Zoals zwart/wit kunnen zijn, moeite hebben met onrecht en heftige emoties. De oorzaak is dan vaak wel anders. Ik snap dat dat niet in dit boek past. Net als dat er meer is in de ggz dan de DSM en ik ben ook heel benieuwd hoe het in de toekomst zal zijn wat borderline betreft. Dit omdat we steeds meer richting spectrumdenken gaan in plaats van hele duidelijke diagnoses stellen. Het boek zet dus wel aan tot nadenken.
Ik kan me indenken dat het schrijven van Gevalletje borderline Kathelijn zelf erg geholpen heeft. Bestaansruimte geven aan je verhaal en kwetsbaarheid kan heel erg helend zijn. Dat weet ik, blogger, ook. Ik ben benieuwd hoe het nu met haar gaat. Want een boek uitbrengen is super spannend! Net als reviews krijgen. Maar ik geloof ook dat ze anderen mensen met (een vermoeden van) borderline kan helpen met haar verhaal, door het bieden van herkenning. Dat kan de innerlijke strijd toch weer wat minder eenzaam maken. Voor naasten van mensen met borderline kan het inkijkje in de gedachtegang van iemand met borderline misschien wat meer kennis geven waardoor er wat meer onderling begrip kan ontstaan. Het blijft natuurlijk een persoonlijk verhaal. Maar hopelijk durven anderen nu ook meer hun verhaal te delen.
Specificaties Gevalletje borderline
Auteur: Kathelijn Hulshof | Uitgever: Blossom Books | Juni 2021 | 288 pagina’s | 9789463492270 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of Bol.com
- Babybullshit en hoe het echt zit, een psycholoog onderzoekt - 11/02/2023
- Rimpelingen in het hoofd van ouderen, een psychiater spreekt - 20/12/2022
- Toegepaste statistiek, een duidelijke uitleg - 15/12/2022