Goed zoals je bent, een boek over de psychologie van zelfvertrouwen

Goed zoals je bent is geschreven door psychologe Frederike Mewe, over de psychologie van zelfvertrouwen. Het gaat over dat kritische stemmetje in je hoofd die zegt dat je het niet goed doet. Of continu roept dat het beter kan. Zelf heb je vaak al allerlei (onbewuste) verwachtingen en onze maatschappij doet daar vaak ook nog een schep bovenop. In Goed zoals je bent laat Mewe zien wat er achter onze negatieve gedachtes zit en hoe je anders kunt kijken. Dat maakt het leven lichter, en voorkomt ook mentale problemen zoals burn-out. Een boek vol interessante achtergronden, voorbeelden en oefeningen.

Frederike Mewe goed zoals je bent

Niet goed zoals je bent?

In het eerste deel van Goed zoals je bent gaat het over die innerlijke criticus en het willen voldoen aan de verwachtingen. Want hoe komt het toch dat we zo streng voor onszelf zijn? Terwijl als je iemand anders, een vriendin bijvoorbeeld, kritisch over zichzelf hoort, je veel sneller geneigd bent om dat wat te sussen of de positieve kant te benadrukken. Mewe laat door de verschillende hechtingsstijlen zien hoe het komt dat mensen het gevoel hebben niet goed genoeg te zijn. Iedereen heeft dat weleens, maar de een wel meer en structureler dan de ander.

Ook de ervaringen die je opdoet in het leven, je genen en de context waarin je opgroeit zijn van invloed. Dat heeft ook zijn uitwerking in de verwachtingen die je hebt. Deze zijn in onze maakbare maatschappij alleen maar groter. Met als paradoxale uitwerking dat je je dus juist ´mislukter´ of niet goed genoeg kan voelen.

Frederike Mewe goed zoals je bent

Op onderzoek uit

Waar je innerlijke criticus je misschien ooit heeft beschermd, zit hij tegen de tijd dat je volwassen bent vooral in de weg. Om jezelf te ontworstelen aan een situatie waarin je alle ballen hoog houdt, vaak tegen beter weten in, is het goed om op onderzoek uit te gaan. Volgens welke overtuigingen en patronen leef je? In Goed zoals je bent laat Mewe zien hoe de ´Voice Dialoque´ methode werkt. Deze methode geeft je inzicht in de verschillende stemmen die je hebt (bijvoorbeeld de pleaser of de pusher). Je kunt onderzoeken welke automatische neigingen je hebt, wie er aan het woord zit, en of dit eigenlijk wel fijn of effectief is.

In het tweede deel van het boek zitten verschillende oefeningen en opdrachten om zelf bijvoorbeeld jouw eigen regels te onderzoeken. Of om te kijken naar je gedachtes, of welke waarden je belangrijk vindt. Daarmee is Goed zoals je bent niet alleen informatie, maar ook een praktisch boek. De voorbeelden van andere vrouwen vind ik trouwens ook prettig om te lezen: er zit veel herkenbaarheid in. Goed zoals je bent is een boek wat belangrijke thema´s aansnijdt, zonder dat het zwaar wordt. Een fijn boek om te lezen en om mee aan de slag te gaan!

Specificaties Goed zoals je bent

Auteur: Frederike Mewe | Uitgever: Ten Have | Maart 2022 | 9789025910310 | 248 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

goed zoals je bent


Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.