Graphic novel Lord of the Flies, een indrukwekkende adaptatie

Op dit cadeautje heb ik even moeten wachten. Want in een oogwenk was niet alleen de eerste druk, maar ook de tweede en derde druk uitverkocht. Ik heb pas mijn handen op een vierde druk weten te leggen. En dit allemaal in dezelfde maand dat dit boek is uitgekomen! Met goedkeuring van de erven van Golding maakte Aimée de Jongh een eerste beeldverhaal van deze klassieker. Een klassieker die ik vers als reread gelezen heb voor StoerLeesVoer. De graphic novel Lord of the Flies adaptatie van Aimée de Jong was en is gewild. Maar waarom?

Graphic novel Lord of the Flies aimee de jongh voorkant cover boek omslag

Graphic novel Lord of the Flies samenvatting

Lang voor The Hunger Games* en Battle Royale* was er al Lord of the Flies. Een groep kinderen moet na een vliegtuigongeluk zien te overleven op een tropisch eiland. Er zijn geen volwassenen om hen te helpen. Blauwe luchten, gele stranden, weinig bedreigingen: het lijkt een idyllische plek. Maar het duurt niet lang voordat hun onbezorgde leven verandert in een nachtmerrie. Wat gebeurt er als kinderen, jong en onschuldig, overgeleverd zijn aan elkaar? Nobelprijswinnaar William Golding toont ons in Lord of the Flies zijn visie op de mens. Een visie die na de oorspronkelijke publicatie in 1954 een miljoenenpubliek bereikte, en die nog altijd actueel is.

Ter ere van het 70-jarig bestaan verschijnt de klassieker nu voor het eerst als graphic novel. Geschreven en getekend door de Nederlandse stripauteur Aimée de Jongh. Met de bestseller Dagen van Zand* wist zij al wereldwijd een groot publiek te bereiken en talloze prijzen te winnen. Met Lord of the Flies stijgt ze boven zichzelf uit. De Jongh wilde deze graphic novel al 10 jaar lang maken. Nu, met de zegen van de familie Golding, is het eindelijk zover.

De kracht van een graphic novel

Waar een boek vooral sterk is in woorden, soms aangevuld met wat illustraties en een complimenterende vormgeving. Zo sterk is een graphic novel in woord én beeld. Juist die kracht heeft een tijd lang dit genre flink tegengewerkt. Want “plaatjes” zijn voor kinderen toch? Een strip is leesvoer voor luie mensen. Nou nee natuurlijk, en gelukkig zijn die ouderwetse vooroordelen flink aan het wegkwijnen. Beeld en tekst vertellen beide op hun eigen manier een verhaal. Soms los van elkaar, soms naast elkaar en soms samen. We gaan immers ook naar musea om naar kunst te kijken, dus waarom beeld niet naar waarde schatten in combinatie met een verhaal in een boek? In Lord of the Flies weet Aimée de Jongh echt geniaal woorden en beelden aan deze klassieker te geven.

Sterke beelden

Het is een adaptatie met de klassieker als rode draad. Aimée de Jongh is eervol naar het originele verhaal en houdt deze ook aan. De tekst is wat opgepoetst, iets minimaler. Er is een selectie gemaakt zodat het past bij de graphic novel vorm van vertellen. De beelden zijn daarentegen wat vrijer qua invulling. Ze sluiten perfect aan bij het beeldende van Golding. Maar de Jongh weet ook geniaal haar eigen stempel te drukken op dit verhaal. En tilt het daarmee naar een nog hoger niveau.

Zo is er het feit dat de jongeren door een vliegtuigongeluk op het onbewoonde eiland terechtkomen. In het boek meer een feit, een gegeven waar voor mij niet echt een emotie aan gekoppeld word. In de graphic novel Lord of the Flies laat de Jongh dit veel meer leven. We zien Piggy terugdenken aan de vliegtuigcrash middels vlammen in zijn bril. Een indrukwekkend beeld! En dit zien we ook weer terug als het bos in de fik vliegt. Deze twee ervaringen worden opeens aan elkaar gelinkt. De beelden nemen ons als lezer mee terug naar een impactvolle ervaring, iets wat woorden nooit bij mij hebben gedaan in dit verhaal.

Lord of the Flies van Aimée de Jongh

Ter ere van het 70-jarig bestaan van Heer van de vliegen heb ik laatst de speciale jubileum editie in het Nederlands ter recensie ontvangen. Voor mij was dit een reread van vele jaren geleden. Op de middelbare school wist dit boek mij te intrigeren en de film later ook. Het herlezen van de klassieker was weer net zo indrukwekkend. Toch riep het herlezen van die klassieker bepaalde vragen op. Het verhaal is tijdloos maar ik was bijvoorbeeld benieuwd hoe het verhaal zich in deze tijd zou vormen. Aimée de Jongh heeft al mijn vragen beantwoord en mijn vraagtekens geheel gevoed. Haar graphic novel van Lord of the Flies ademt zowel de klassieke sfeer als een verfrissende moderne kijk.

We landen letterlijk midden op het onbewoonde eiland als je het boek openslaat. Beelden nemen ons direct mee naar een plek nog voordat woorden er zijn. Die woorden komen pas als Piggy en Ralph elkaar ontmoeten. Deze introductie is zo sterk, laat het medium graphic novel zo in haar volle glorie stralen, geweldig!

Door de graphic novel Lord of the Flies heen weet Aimée de Jongh dit hoge niveau vast te houden in woord en beeld. Het zit vol emoties en gevoelens. De spanning van een gesloten micro-samenleving is net zo sterk als in het boek. En eigenlijk heb ik door het grandioze begin meteen mijn vergelijkingsmodus losgelaten. Het is dat ik deze recensie moet schrijven. Maar ik ben het verhaal ingedoken en heb het helemaal opnieuw beleefd zonder het steeds te vergelijken met het originele boek.

Prachtige adaptatie

De graphic novel van Lord of the Flies is luxe uitgevoerd door uitgeverij Scratch. Het is een dik boek en de kwaliteit van het printen is hoog. Ik vind de boeken van Scratch altijd zo heerlijk ruiken. Ja, ik ruik aan boeken en deze boeken staan hoog in aangenaamheid hiervan! Achterin zit nog als bonus een toevoeging van uit de auteur. We krijgen haar persoonlijke motivatie te weten en het proces van hoe dit boek tot stand is gekomen. Er zijn nog wat schetsen bijgevoegd, een alternatief einde en de pitch.

Mijn torenhoge verwachtingen heeft Aimée de Jongh weggeblazen met haar graphic novel van Lord of the Flies. Het is gewoon nog beter dan ik had gehoopt. Het sterke klassieke verhaal wordt opnieuw tot leven geblazen. Bepaalde elementen vallen meer op in dit verhaal waardoor er meer gelaagdheid is. Dit boek is het ultieme bewijs dat grahic novels een waardige manier van verhalen brengen is.

Beeldkunstenaar Aimée de Jongh heeft mijn aandacht en ik heb haar Dagen van zand hoog op mijn wishlist gezet. Bekijk ook eens onderstaande YouTube video. Dit boek is gewoon een kunstwerk wat met zoveel zorg, kunde en liefde gemaakt is, met de hand! Heel bijzonder.

Specificaties Graphic novel Lord of the Flies

Beeld en tekst: Aimée de Jongh | Uitgever: Scratch | Gebaseerd op Lord of the Flies van William Golding | September 2024 | 9789493166899 | 360 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Scratch, klik hier voor Bol of kijk bij Bruna.nl

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding. Deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en andere kinderen en volwassene. Lezen, voorlezen, verhalen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen hier op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.