Hack Het instituut, een spannende dystopische jeugdthriller

Al tijden lonkt de voorkant van Hack (H@ck) Het instituut naar mij. In de winkel, online en later ook in mijn eigen boekenkast. Het iconische Guy Fawkes masker (voor degene die ‘wie?’ zegt, kom ik later op terug) trekt mij aan. Het zet de toon voor een een verhaal over opstand, rebellie en geheime genootschappen. Ook is Mirjam Mous een naam waarvan ik pas 1 dun boek heb gelezen wat toen naar meer smaakte. Ik ben klaar voor haar razendpopulaire dystopische boekenserie. Jij ook? Uiteraard zonder spoilers.

H@ck hack Het instituut mirjam mous thriller ya dystopie toekomst voorkant cover kader

Waar gaat Hack Het instituut over?

In de Bange Jaren stond de Derde Wereldoorlog op het punt van uitbreken en de aarde dreigde intussen ten onder te gaan aan het veranderende klimaat. Economische groei was het enige dat telde. Gelukkig ontstond er een tegenbeweging. Steeds meer mensen begonnen op eigen houtje duurzame projecten te ontwikkelen en maakten zich hard voor een betere wereld: sinds de Grote Ommekeer gaat het weer beter met de aarde. Het resultaat is een ideale wereld, volgens de vijf nieuwe leiders. Maar als je je niet aan hun regels houdt…

Wanneer Holden Winters een oude bunker ontdekt met spullen uit de Bange Jaren, heeft dat grote gevolgen. De smaak van ananas uit blik overtreft alle vita en shakes die hij ooit geproefd heeft. En de vuurpijlen die hij vindt en afsteekt tijdens Happy Day zijn veel mooier én vooral echter dan de kunstmatige vuurwerkshow die elk jaar georganiseerd wordt. Maar Holden blijft niet ongezien en wordt opgepakt door de handhavers. Die zijn echter iets heel anders met hem van plan dan hij had verwacht. Holdens zus Prissy ontvangt intussen mysterieuze berichtjes van een onbekende op haar camphone. Hoe kan het dat de afzender alles van haar weet, maar zij niets van hem? En waarom heeft ze het gevoel dat er iets niet klopt aan de arrestatie van Holden? Duik snel in de futuristische thriller Hack Het instituut voor dit spannende verhaal!

Dystopie die angstvallig dichtbij staat

Dit boek van Mirjam Mous is geschreven in 2019 en in 2022 kent het alweer de zevende druk. Deze recensie schrijf ik 4 jaar na het uitkomen (2023). En wat boeiend om te zien dat de wereld uit Hack Het instituut heel dichtbij voelt. Mirjam Mous weet een futuristische toekomst neer te zetten die heel realistisch aanvoelt. Deels kan je natuurlijk voorspellen wat gaat komen, maar deels ook zeker niet. Niets zo onvoorspelbaar en veranderlijk als de natuur en de mensheid. Mous weet geniaal met dit gegeven te spelen zonder dat het een heel zwaar boek wordt. Boven alles is dit een spannend verhaal over broer en zus Holden en Prissy. Een YA die bouwt op mysterie, geheimen en spanning.

Maar daarnaast weet Mous een aangename gelaagdheid en volwassenheid in haar boek te stoppen. Iets wat me ook al was opgevallen in haar dunnere Smartpark. Ze maakt culturele en historische referenties die haar lezers ongedwongen meekrijgen, en als het ze prikkelt kunnen ze zelf meer gaan opzoeken. Zo zitten er in Hack Het instituut boeiende quotes van belangrijke mensen die haarfijn aansluiten bij de brainfood die dit verhaal meegeeft aan de lezers. Het begint met een grandioze quote passend bij de doelgroep:

En bij deel 3 prijkt een geweldige uitspraak van Erasmus:

Hack Het instituut bevat vier delen en elk begint met een andere quote, ander voer voor brainfood die een toffe verdieping en verrijking geeft aan het verhaal. De andere twee quotes mag je zelf gaan ontdekken in het boek.

happy day quote mirjam mous het instituut

Guy Fawkes

Het masker kent meer bekendheid dan de naam Guy Fawkes. Maar dat is echt hetgeen wat bij het masker hoort op de cover van Hack Het instituut. Wie was dit? Misschien ken je de film ‘V for Vendetta’ wel? Dit is ook al een “oudje” en let op het vertelt niet helemaal de waarheid. Guy Fawkes heeft zeker bestaan en staat bekend als bekendste lid van ‘het buskruitverraad’ (Gunpowder Plot). Het doel was om het Engelse parlement in 1605 op te blazen. In het echt is dit niet gelukt, in de film loopt dit anders. Elk jaar op 5 november worden er in Engeland Guy Fawkes vuren aangestoken om dit te herdenken. Leuk weetje… In het originele verhaal van de Candyman (The Forbidden/Graffiti) van Clive Barker speelt dit vuur ook een grote rol.

En dit gedachtegoed van het masker sluit haarfijn aan bij het verhaal van Hack Het instituut. Een verhaal over verraad, geheimen, complotten en samenwerkingen en… buskruit! Ouderwets vervuilend buskruit. Echt heel tof hoe Mous dit in haar verhaal verweven heeft. Ze maakt niet alleen gebruik van een geliefd en bekend beeldmerk maar verweeft het ook op een ingenieuze en passende manier voor haar doelgroep door het verhaal.

En dan ben je wat mij betreft een goede YA auteur voor die o-zo-moeilijke doelgroep. De basis is een spannend verhaal met karakters die aanspreken. Maar de auteur reikt hier en daar ook stukjes verdieping, brainfood, cultuur, geschiedenis en gewoon fun referenties. Zoals de knipoog naar wederom The Wizard of Oz. Iets wat ik in Smartpark ook tof vond.

Voor welke leeftijd is Hack Het instituut?

Hack Het instituut heeft het genre YA, young adult en je kan het als een dystopische en futuristische thriller zien. Holden en Prissy zijn 16 en 15 jaar, en dat is meestal een goede graadmeter voor de doelgroep. Toch leest het voor oudere lezers ook prima denk ik. Ik als volwassene heb in ieder geval genoten van dit verhaal. Soms was het net wel even iets te snel, passend bij de doelgroep, maar ik snap de keuzes die Mous maakt om haar verhaal in de snelle vaart te houden en de focus op het hoofdverhaal te houden.

Er komt in milde mate wat geweld voor en wat heftige maatschappelijke issues. Zoals klimaat, familie, euthanasie, machtsmisbruik, politiek en vrijheid. Er is minimaal seksualiteit al wordt er wel passend gesproken over wat de doelgroep bezighoudt. Zoals liefde, verliefdheid en ook masturbatie is op een minimale maar zo’n leuke manier opgenomen in het verhaal. Mous heeft echt humor en een kracht om bepaalde passende zaken gewoon te benoemen zoals ze zijn.

Andere thema’s van het boek zijn: familie, rouw, geheimen, complottheorieën, fomo, peer pressure, vriendschap, voor jezelf denken, maatschappij, jezelf zijn en het klimaat. Ook speelt privacy een hele grote rol. De klassieker ‘1984*’ zette de toon, en Mous neemt deze over in een modern jasje.

Tip voor degene die dit boek mogen lezen voor de lijst op school en/of een boekbespreking doen: pak die historische en culturele laagjes uit Hack en verbind ze in jouw woorden aan het verhaal!

Hack Het instituut eindigt midden in alle spanning en gelukkig heb ik het vervolg al klaar liggen want ik moet gewoon weten hoe dit gaat aflopen.

Officieel is de titel H@ck Het instituut, maar het @ leesteken pakt niet lekker uit qua seo dus ik heb het aangepast naar Hack

H@ck hack Het instituut de kolonie mirjam mous boekenserie ya thriller dystopie futuristisch

Leestips passend bij Hack Het instituut

Extraatje, trialer van V for Vedetta

Specificaties Hack Het instituut

Auteur: Mirjam Mous | Uitgever: Best of YA | Februari 2019 | 400 pagina’s | 9789000366293 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.