Hack De kolonie, een zinderende afsluiter van de duologie van Mous

Het masker van de pestdokter siert de voorkant van het tweede deel in de duologie van H@ck. Een futuristische thriller in de nabije toekomst van Mirjam Mous. Vrij snel na deel 1 kon ik niks anders dan het tweede deel Hack De kolonie te lezen. Zou dit net zo goed zijn als het eerste deel? Weet Mous mij weer aangenaam te verrassen met laagjes, boeiende referenties en een spannend verhaal? Lees snel verder en ik neem je mee naar dit slotstuk, zonder spoilers. Ik hou wel de algemene synopsis aan wat natuurlijk iets onthult van het eerste verhaal.

Hack De kolonie h@ck duologie dystopie futuristische thriller mirjam mous voorkant cover kader ya

Synopsis Hack De kolonie

Hack De kolonie is het razendspannende vervolg op de futuristische thriller H@ck – Het instituut. Holden en zijn zus Prissy leven in de nabije toekomst. De wereldproblemen zijn opgelost, maar er gelden strenge regels om ervoor te zorgen dat dat ook zo blijft. Wie ze overtreedt, wordt naar het Cliffton Instituut gestuurd. Dit is ook met Holden gebeurd. Hier ontdekt hij afschuwelijke dingen: de mensen in Paradise blijken niet alleen langdurig maar ook acuut gevaar te lopen. Holden probeert ze met de hulp van de directrice van het instituut te redden. Maar de tijd dringt, mensen hebben dubbele agenda’s en het is maar de vraag of het nog lukt. Prissy is intussen vast van plan om met haar hackervrienden de nieuwe leiders te ontmaskeren en komt daarbij lijnrecht tegenover haar broer te staan.

Wie kent de waarheid, en is de prijs van de waarheid het allemaal wel waard? Hack De kolonie kan je los lezen, het verhaal zelf is rond. Ook word er hier en daar teruggekeken naar het eerste deel met de nodige achtergronden. Maar wil je de volle ervaring, en het echt helemaal begrijpen dan is mijn advies om beide delen na elkaar te lezen. Waar deel 1 eindigt, gaat deel 2 direct weer door in de spanning. Een waarschuwing: eenmaal in het verhaal en je zit gevangen. Je kan het boek pas wegleggen als de laatste bladzijde omgeslagen is.

Auteur Mirjam Mous

Mirjam Mous (1963) werkte jarenlang in het onderwijs voordat ze in 2005 besloot zich fulltime op schrijven te richten. Haar eerste boek verscheen in 1998. Mirjam schrijft voor een breed publiek: grappige boeken voor kinderen zoals Spees de ruimtewees* en Vigo Vampier*. Maar daarnaast ook aangrijpende en spannende boeken voor jongeren. Mirjam Mous woont met haar man Wim in Breda.

Recensies bij ons van Mirjam Mous

Duologie H@ck

Officieel schrijf je H@ck, ik gebruik even een gewone ‘a’ omdat mijn recensie anders strafpunten krijgt op vindbaarheid. En dat zou zonde zijn, want ik vind dat iedereen die van dit soort boeken houdt mijn recensie zou moeten vinden. Waarom? Mirjam Mous heeft met haar futuristische thriller een duologie geschreven waar ik echt van gesmuld heb. Deel twee is geheel in lijn met deel 1. In een notendop: een spannend verhaal verrijkt met leuke laagjes en toffe referenties. Hack De kolonie gaat direct door op het eerste deel en vergroot deze wereld van Mous. Daarbij verdiept ze haar karakters, volgen er ontwikkelingen en is er wel een echt afgerond einde. Alhoewel… het smaakt toch stiekem naar meer.

De twee hoofdkarakters, broer en zus Holden en Prissy vertellen hun belevenissen. Leuk dat er een vrouwelijk en mannelijk hoofdkarakter zijn. Holden is in dit deel 17 en Prissy dacht ik 16. In mijn vorige recensie van deel 1 heb ik 16 en 15 genoteerd. Maar ik weet zeker dat in Hack De kolonie iemand tegen Holden zegt dat hij over een week 18 wordt. Misschien heb ik een verjaardag gemist door alle gebeurtenissen. Het doet er ook niet per se toe. Naast deze jong volwassenen zijn er nog vele andere karakters. Van jong tot oud, man tot vrouw. Van hetero tot gay. Hack De kolonie is een boek wat inclusief en divers is. Zonder dat het overigens heel erg benadrukt wordt. Het is gewoon zo, en eigenlijk zoals het zou moeten zijn.

Hack De kolonie prissy mirjam mous boek deel 2 ya thriller

Thema’s en referenties

Ook in Hack De kolonie stopt Mous weer toffe thema’s en leuke referenties. Hierin neemt ze haar doelgroep mee met haar spannende verhaal en ze verrijkt deze al gaande. Zo speelt de complexiteit van een samenleving een grote rol, en de diverse vormen van een kolonie.
Met het drukkende van een massa weet ze mij te benauwen. Maar ze zal anderen juist misschien met een desolaat en off grid locatie weer weten te benauwen. We worden van hot naar her gebracht en het voelt echt als een reis die we maken. Niet alleen in locaties maar ook met brainfood. Want wat is goed voor een samenleving en tegen welke prijs? Ik kan je vast verklappen dat hier natuurlijk niet 1 hapklaar goed antwoord op is.

Ik gaf bij deel 1 al de tip dat als je dit boek mag gebruiken voor een bespreking dat je dan de diverse referenties oppakt die Mous je aanreikt. En ook in dit deel staan hele leuke. Verdiep je eens in het verhaal van het masker, de pestdokters. Dit is echte geschiedenis en op waarheid berust. Tevens is het voer voor vele bovennatuurlijke verhalen. Maar ook Alice in Wonderland, Jeroen Bosch, Sherlock, Greta Thunberg, Francis Bacon, klokkenluiders en Florence Nightengale zijn het verdiepen waard.

Tevens is Mous kritisch naar het gebruik van social media en dan met name hoe mensen dit zelf gebruiken en inzetten. Maar ook klimaatkwesties komen voorbij en mensen versus AI. Dit laatste is momenteel natuurlijk zeer actueel en dat maakt Hack De kolonie eigenlijk tot een heel belangrijk boek om na te denken over waar jij staat in deze discussie.

holden mirjam mous boek dytopie thriller ya

Hack De kolonie voor jong en oud

Hack De kolonie is een boek voor jong en oud. Het genre en de leeftijdsindicatie voor young adult is ruim, en dit boek is ook voor een ruim publiek. Het past perfect bij lezers vanaf ongeveer 15 jaar. Je leest mee met de zorgen die er spelen in die leeftijd. De vriendschap, fomo en peer pressure. Zorgen om kleding en acceptatie, afzetten tegen regels en jezelf vinden. Maar ook het omgaan met verlies en eenzaamheid. Hormonen die gieren door een lijf en de bijbehorende gevoelens en verlangens. Nergens is het overigens heel expliciet seksueel, wel gewoon passend bij wat speelt op die leeftijd.

Het verhaal is spannend en bevat opstanden en benarde situaties. Maar nergens is het grof of bloederig. Naast Holden en Prissy zijn er andere karakters, ook die ouder zijn. En Mous neemt ons hier en daar ook mee in hun beslommeringen. Daardoor is het boek voor oudere lezers zeker net zo leuk. Tel daarbij de leuke gelaagde referenties op en ik ben gewoon fan.

Hack De kolonie, het tweede deel vind ik denk ik leuker dan het eerste deel. Voor mij rolt dit verhaal nog lekkerder. Ik hoop dat dit boek op veel leeslijsten komt te staan en anders is het zeker een aanrader voor je eigen boekenkast. Mous stond al op mijn radar maar na deze duologie ben ik zeker benieuwd naar meer boeken van haar hand.

Ook juich ik het aantal pagina’s toe! Naast de snelle en dunne boeken die populair zijn (logisch), zijn de dikkere tegenhangers ook belangrijk. Laat je niet afschrikken maar zie het juist als een cadeautje dat er een wereld voor je open gaat waar de tijd voor wordt genomen. En echt, je vliegt door dit verhaal heen.

hack H@ck Het instituut de kolonie mirjam mous boekenserie ya thriller dystopie futuristisch

Boekentips passend bij Hack De kolonie

Specificaties Hack De kolonie

Auteur: Mirjam Mous | Uitgever: Best of YA | Juni 2023 | 416 pagina’s | 9789000388721| Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.