Hasse Simonsdochter – Beckman: historisch verhaal over een vrijgevochten meisje

Het was voor mij weer tijd om een boek van de GV100 te lezen. Nu had ik daar al een aantal titels van Thea Beckman op zien staan en dat was als kind echt een van mijn lievelingsschrijfsters. Ik keek er dus erg naar uit om deze weer te herlezen. Hasse Simonsdochter was wel een van de favoriete van mij en ik was dus erg benieuwd hoe het was om het na 20 jaar nog eens te lezen. Zou het nog zo’n fijne leeservaring zijn of heeft het de tand des tijds niet doorstaan..

Hasse Simonsdochter voorkant boek thea beckman ereader ebook

Hasse Simonsdochter samenvatting

De vrijgevochten Hasse trouwt met Jan van Schaffelaar die aan het hoofd van een troep huurlingen staat. Als jongen verkleed doet ze mee aan de overvallen. Op een dag worden ze in het nauw gedreven. Een belegering volgt…

Hasse Simonsdochter is een prachtige klassieker van Thea Beckman.

Vrijgevochten meisje in boek

Hasse is een meisje dat opgroeit in de omgeving van Kampen rond het einde van de Middeleeuwen. In die tijd moesten meisjes luisteren en hadden weinig kansen. Hasse was anders en was erg eigenwijs. Ze wilde liever buiten zijn dan haar moeder helpen. De verhalen over rietelfjes die mensenkinderen gingen wisselen kwamen naar boven. Volgens die verhalen zou je de wisselkinderen slecht moeten behandelen dan kwamen de rietelven de kinderen weer terugwisselen.

Hasse werd dus slecht behandeld en kreeg weinig eten en werd mishandeld. Dit zijn hele heftige onderwerpen, maar Hasse gaat er heel erg nuchter mee om. Ze vlucht steeds naar buiten, naar de rietvelden en weet zichzelf in leven te houden door te jagen. Op een dag komt ze 3 veehoeders tegen die het niet goed met haar voorhebben. Een soldaat komt haar redden, maar dan moet Hasse later hem gaan redden. Ze trouwt zonder toestemming en verlaat Kampen, zonder dat haar ouders het weten.

Feminisme in kinderboeken

In die tijd waarin het verhaal Hasse Simonsdochter zich afspeelt en in de tijd waarin dit boek werd geschreven was de rol van de vrouw om voor het huis te zorgen en te luisteren naar de man. Ook geloof speelde een belangrijke rol en je moest gehoorzaam zijn aan de kerk. Zomaar buiten op avontuur hoorde absoluut niet. Thea Beckman gaf ook aan dat ze de rol van meisjes anders wilde dan dat er in de jaren 60 over meisjes werd geschreven.

Thea Beckman wilde dat meisjes ook op avontuur konden gaan en dat meisjes niet maar braaf moesten luisteren. Ik denk dat ze daar met Hasse Simonsdochter heel goed in is geslaagd om dat naar voren te laten komen. Ik denk ook dat ik het daarom als jong meisje ook zo’n tof boek vond. Het op avontuur gaan, opkomen voor jezelf en wat je zelf wilt. Niet braaf hoeven luisteren, maar je eigen pad volgen. Ik vond dat erg inspirerend en nu nog steeds.

Hasse Simonsdochter  hoofdstuk

Een historische klassieker

De boeken van Thea Beckman zijn met recht klassiekers te noemen. Ook in de huidige tijd zijn het nog mooie verhalen die niet verouderd zijn. Ik vind het knap dat ze nog steeds relevant en boeiend zijn. Het zet het leven aan het eind van de middeleeuwen in een mooi perspectief. Historische gebeurtenissen en verhoudingen worden weergegeven. Maar toch is het geen geschiedenisboek en speelt het avontuur en de gebeurtenissen rondom Hasse de grootste rol. Ik vond de ontwikkeling van Hasse van jong meisje naar jonge vrouw mooi. En hoe ze vervolgens op het eind ook keuzes maakt die je aan het begin van Hasse Simonsdochter niet zou verwachten. Het verhaal is mooi en zet Hasse in haar kracht. Toch is het ook een zielig verhaal, vooral als je beseft dat er veel meisjes en ook jongens, het echt slecht hadden in die tijd.

Ik vond het thema loyaliteit erg mooi naar voren komen, ook worstelt Hasse heel erg met wie ze wel en niet kan vertrouwen. Ze gelooft uiteindelijk alleen in zichzelf en haar eigen kracht en dat is ergens mooi, maar ook triest. Ik vond de beschrijving van de oude steden ook erg boeiend en interessant. Je ziet jezelf zo in de steden rondlopen.

Hasse Simonsdochter inzetten in het onderwijs

Ik ben van mening dat jeugdliteratuur en ook juist de klassiekers een plek moeten krijgen in het onderwijs. Kinderen zullen niet altijd uit zichzelf de klassiekers pakken, terwijl hier veel rijke taal al inzit. Nu praten we erover en dat boeken rijke teksten moeten hebben. Maar de boeken van Thea Beckman hadden dat al voordat die term bekend werd. Dit boek kun je gebruiken in groep 8 van de basisschool. Maar ik denk nog beter in de brugklas en tweede van het VO. De kinderen kunnen het dan beter plaatsen en vooral het begin is niet even prettig voor kinderen. Je zult vooral het begin van Hasse Simonsdochter goed moeten begeleiden en in context plaatsen.

Lemniscaat heeft zelf een lesbrief bij Hasse Simonsdochter gemaakt met activiteiten en mogelijkheden om het boek in het onderwijs in te zetten. Zo laat je aan kinderen zien dat boeken naast plezier ook educatieve waarde hebben. Jeugdliteratuur moet niet alleen bij Nederlands ingezet worden. Maar kan dus ook heel goed aanknopingspunten bieden voor bijvoorbeeld geschiedenis in dit geval.

Conclusie

Ik heb genoten van het boek Hasse Simonsdochter. Het voelde weer als een warm bad waar ik in terechtkwam. In mijn geheugen was het een fijne leeservaring en dat bleek na dik 20 jaar nog steeds het geval. Ik vind het knap dat Thea Beckman zoveel boeken heeft geschreven die nog steeds heel boeiend en relevant kunnen zijn. De teksten zijn rijk voordat het begrip rijke teksten populair werd. Ik zou dit boek zeker aanraden voor het voortgezet onderwijs, zodat je er ook echt geschiedenislessen aan kunt koppelen. Het perspectief vanuit een meisje die anders was in die tijd is nog steeds verfrissend. Ik zag dat er nog meer boeken van Thea Beckman in de GV100 staan dus ik verheug me nu al weer op een fijn warm bad vol herinneringen.

hasse simonsdochter voorkant ebook boek thea beckman

Specificaties Hasse Simonsdochter

Auteur: Thea Beckman | Uitgever: Lemniscaat | ISBN 9789056376871 | 15 november 2005 (eerste uitgave 1983) | 328 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Lemniscaat, klik hier voor Bol of kijk bij bruna.nl

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Ingrid
Delen is enorm lief

Ik ben Ingrid (1988) en woon & werk als leerkracht basisonderwijs op Bonaire. Ik ben betrokken bij de schoolbieb en volg de opleiding Vol van lezen. Plezier in lezen vind ik naast het technische stukje heel belangrijk. Buiten veel jeugdliteratuur lees ik graag fantasy en thrillers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.