Hendrick de Hollandsche Indiaan, een historische roman over een pionier

‘Hendrick de Hollandsche Indiaan’ is een prachtige avonturenroman, ook als je niet van geschiedenis houdt. Hendrick is een jongen van 16 jaar die uit een pioniersfamilie komt. In 1659 raakt hij verzeild in de ongeregeldheden tussen de Engelse en Nederlandse pioniers en de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika. Laat je meevoeren met pionier Hendrick en steek tussen de regels door iets op over The United States of America.

Het verhaal van ‘Hendrick, de Hollandsche Indiaan’

Het is 1659. In ‘Hendrick de Hollandsche Indiaan’ vaart Hendrick met vader en jongere broertje de rivier af. Ze zijn op weg naar de stad. De pioniers of pelgrims uit Holland en Engeland moeten goed uitkijken voor de ‘goddeloze wilden’ die op de loer liggen. De rechtschapen Christenen uit Europa nemen land in om dat te ontginnen voor de landbouw. De ‘goddeloze wilden’ zoals de vader van Hendrick de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika noemt, staan dat niet zomaar toe. Er is sprake van een oorlogssituatie. Hendrick staat sowieso onder spanning. Klein voor zijn leeftijd, Bedachtzaamheid en zorgzaamheid zijn geen kwaliteiten die zijn rechtlijnige vader hoog in het vaandel heeft staan bij zijn zoons. Hendrick voelt dat zijn jongere broer Evert de voorkeur geniet van zijn vader.

Sleutelrol voor Hendrick

Hendrick de Hollandsche Indiaan doet er alles aan om bij zijn vader in de gunst te komen, maar zonder succes. In de mannenwereld waar hij zich in begeeft kan hij zich niet redden en zijn pogingen worden steeds wanhopiger om ‘erbij te horen’.  Als er tijdens de oogstdagen een aanval op de pioniers wordt gedaan door de indianen breekt de hel pas echt los. Wat volgt is een laffe aanval op de ‘wilden’ waar ook Hendrick aan deelneemt en hierin zelfs een sleutelrol speelt. Het lokt een oorlog uit waarbij Hendrick en een groep andere pioniers en soldaten worden gevangengenomen.

Wonen bij de ‘Wilden’

Na gevangenneming blijkt de onderhandelaar Thomas vooral aan zijn eigenbelang te denken. Dit terwijl medegevangene Jacob de herbergier gewond is en later sterft.  De ‘wilden’ kijken toe hoe Hendrick Jacob begraaft en lijken respect voor hem te hebben. Ze zorgen daarna ook meer voor de gevangenen, al zijn hun straffen meedogenloos.

Als de winter dreigt in te vallen wordt Hendrick meegenomen naar het kamp van de ‘wilden’. Hij wordt er opgenomen in de gemeenschap en leert de taal en gewoonten. ‘Hendrick de Hollandsche Indiaan’ is geboren.Ondertussen raakt hij in een loyaliteitsconflict want de manier van leven van de ‘wilden’ ligt hem weliswaar beter, maar zomaar je opvoeding, geloof en je familie afschudden dat is nogal wat. Voorlopig, besluit hij, is het kamp zijn thuis. In ieder geval tot na de winter. Maar wil hij na die winter nog wel echt weg? Kan hij nog wel weg als ze achter zijn geheim komen?

Hendrick de Hollandsche Indiaan
Handig kaartje voor context

Leer mee met Hendrick de Hollandsche Indiaan over de ‘Native Americans’

‘Hendrick de Hollandsche Indiaan’ is geschreven vanuit het gezichtspunt Hendrick. De lezer leert mee met Hendrick, die vol zit met vooroordelen over de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika. Wat Bianca Mastenbroek goed heeft gedaan is stap voor stap de lezer meenemen in de wereld van de ‘wilden’. Ik merkte dat ik verrast was toen op pagina 95 voor het eerst namen van stammen werden genoemd. Zo onbekend waren ‘de wilden’ voor Hendrick. Langzaamaan ziet hij ook de verschillende personen in de groep en kan ze als individuen onderscheiden. Ook het conflict van Hendrick met zijn eerdere leven en zijn huidige leven wordt mooi omschreven.

Extra context over Indianen en pioniers

Erg handig is het kaartje dat aan het begin van ‘Hendrick de Hollandsche Indiaan’ is opgenomen. Waar ik erg blij mee ben is het allerlaatste hoofdstuk dat los staat van de roman. Mastenbroek heeft daarin een stukje feitelijke geschiedenis opgenomen en geeft daarmee de achtergrondinformatie waar ik zo nieuwsgierig naar ben. In samenhang met het taalgebruik dat uit die tijd lijkt te zijn overgenomen krijg je een vrij compleet beeld van dit verhaal dat gebaseerd is op echte gebeurtenissen. Bianca Mastenbroek steekt in ‘Hendrick de Hollandsche Indiaan’, die vanaf een jaar of 12 te lezen is, ontzettend veel onderzoek. De oplettende lezer valt dat meteen op.

Veel echte Hendrick de Hollandsche Indiaan , geen Disney

‘Hendrick de Hollandsche Indiaan’ is geen Pocahontasverhaal á la Disney. Dat geldt ook voor dat mooie prentenboek over Anne Frank. De personages zijn echt. De mooie en mindere mooie kanten van deze Lenapé – indianencultuur worden benoemd. De Nederlandse en Engelse pioniers zijn niet alleen maar helden of schurken, maar ook angstige huisvaders of godvrezende soldaten. Hendrick kan zich niet goed staande houden in die mannenwereld van de pioniers,

HIj wordt meegenomen in een Indianenstam. Hendrick wordt een ‘Hollandsche Indiaan’. Met hem leert de lezer mee. Net als Hendrick had ik geen noemenswaardige kennis over Indianen of liever, over ‘Native Americans’. Mocht je geen zin hebben in geschiedenis en gewoon een spannend verhaal willen lezen, dan zit je met ‘Hendrick, de Hollandsche Indiaan’ goed. Een fijn boek om te lezen voor jongvolwassenen of iedereen die zich zo voelt.

Specificaties Hendrick de Hollandsche Indiaan

Auteur: Bianca Mastenbroek | Uitgever: de Vier Windstreken | 9789051166279 | september 2017 | 378 pagina’s | meer informatie vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Hendrick de Hollandsche Indiaan Bianca Mastenbroek
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.