Het blauwe uur, een menselijk bot in een kunstwerk
Elke keer weer wanneer ik het boek Het meisje in de trein*, van auteur Paula Hawkins, ergens zie liggen doet het verhaal me nog steeds huiveren. Zo een bloedstollend verhaal heb ik zelden gelezen. Dat het een debuut betrof was haast onvoorstelbaar, en gaf veel hoop voor meerdere spannende verhalen. Er volgde inderdaad meerdere boeken; In het water* en Langzaam smeulend vuur*. Beide vermakelijke thrillers, maar die het helaas niet haalde bij het eerste boek. Hawkins heeft de lat voor zichzelf dan ook wel erg hoog gelegd. Zal haar nieuwste boek, ‘Het blauwe uur’ evenredig, beter of minder zijn dan ‘Het meisje in de trein’? Hieronder lees je mijn review.
Dit is het verhaal van Het blauwe uur samenvatting
In Tate Modern, in Londen, is een kunstwerk van Vanessa Chapman te zien. Een beroemde – sommige zouden zeggen beruchte – kunstenares. Vlak na de opening van de tentoonstelling ontvangt het museum een verontrustend bericht: een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot. En dat terwijl de notoir ontrouwe echtgenoot van de kunstenares twintig jaar geleden op mysterieuze wijze is verdwenen.
Conservator James Becker reist af naar de Schotse kust om de waarheid boven water te krijgen. Vanessa’s nalatenschap wordt beheerd op Eris, een geïsoleerd eiland dat alleen met eb bereikbaar is. Ga je erheen, dan kom je er de komende zes uur niet meer van weg. Ligt de waarheid op het eiland begraven? En waar staat het blauwe uur voor?
Auteur Paula Hawkins
Paula Hawkins werd geboren in Zimbabwe. Op haar zeventiende verhuisde naar Engeland – Londen. Ze studeerde daar filosofie, economie en politiek aan de universiteit van Oxford. Ze werkte vijftien jaar als journaliste voor The Times. Onder haar pseudoniem Amy Silver schreef ze een aantal romans. Haar debuut ‘Het meisje in de trein’ werd wereldwijd een succes. Het verscheen in 51 landen en er werden 23 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is inmiddels ook verfilmd. Ook haar vervolgboeken werden bestsellers. Het blauwe uur is haar vierde thriller.
Een begin met een onbestemd gevoel
Het begin van het boek Het blauwe uur kent een opbouw met een cursief gedeelte, wat een wat onbestemd gevoel aan de lezer geeft. Dat volt er direct een kennisgeving van een kunstgalerie, een mailtje en een kennismaking met het eerste hoofdpersonage. Al met al een wat overweldigend begin, wat zowel een goed, als slecht voorteken kan zijn. Het blijkt tevens een voorbode voor de rest van het boek, en hoewel dit uiteraard heel goed kan uitpakken is het, naar mijn mening, hier iets te veel van het goede.
Het verhaal is traag en kent teveel personages met weinig diepgang
Het verhaal van Het blauwe uur wordt verteld vanuit meerder perspectieven en in verschillende vormen. Zo zijn er bijvoorbeeld de dagboekfragmenten en brieven van de kunstenares. Deze vormen op zichzelf al een verhaal. Een verhaal wat nodig is om inzicht te krijgen in het hoe en het waarom van het in opspraak geraakte kunstwerk. Haar leven en gedachtegang is nogal grillig door de nodige heftige ervaringen in haar leven. Maar er zijn meerder personages in het verhaal die issues hebben. Deze stelt Hawkins allemaal aan de kaart waardoor er een soort van brij ontstaat aan levensverhalen die niet echt goed uitgewerkt worden. Er wordt te veel in de tijd heen en weer gesprongen. Deze sprongen en alle informatie geven het verhaal een onaangename traagheid, bijna verveling.
Hoewel het gegeven onderwerp, de ontdekking van een menselijk bot in een kunstwerk, een geweldig uitgangspunt voor een thriller is verdwijnt dit helemaal op de achtergrond. In plaatst van een meeslepende thriller, die me net als bij ‘Het meisje in de trein’ op het puntje van mijn stoel deed zitten, las ik een oppervlakkig verhaal. ‘Het blauwe uur’ had, denk ik, bloedstollend kunnen zijn als het niet zo saai was geworden door alle tragische, zielige randverhalen.
Waar komt dit gedrag vandaan?
Een verhaal wat zich langzaamaan ontpopt is helemaal niet verkeerd. Maar wanneer er niets gebeurt wat je als lezer triggert, verlies je al snel je aandacht. En dat is wat er bij mij gebeurde toen ik ‘Het blauwe uur’ aan het lezen was. De personages waren net niet interessant genoeg terwijl ze genoeg problemen hadden om ze verder uit te diepen. De schrijfster had meer kunnen ingaan op hun psychologische kant. Waar komt hun gedrag vandaan, waarom reageren ze zo? Nu zijn het alleen maar beschrijvingen van heftige gebeurtenissen die eens gebeurd zijn, of aan het gebeuren zijn, maar dat maakt het niet zomaar geloofwaardig voor de lezer. Althans dat was mijn beleving.
Naar het einde toe komt er wat meer spanning in het verhaal. Er is ook nog een redelijk verassende plotwending. Helaas hebben die voor mij het verhaal van het boek Het blauwe uur niet meer kunnen redden.
Verwacht ik elke keer te veel van Hawkins? Nee, want haar vorige twee boeken ‘In het water’ en ‘Langzaam smeulend vuur’ vond ik goed. ‘Het blauwe uur’ leest daarentegen wel makkelijk en vlot weg en is voor de komende donkere dagen op een zondagmiddag zeker prettig leesvoer.
Limited Edition Het blauwe uur
Door samenwerking tussen uitgeverij Harper Collins en StoerLeesVoer mocht ik deze mooie limited edition, met handtekening en leesbingo, ontvangen. Heel erg bedankt! De limited edition uitgaves van Het blauwe uur zijn beperkt dus scoor snel jouw eigen exemplaar. De cover bevat een toffe doorkijk van het venster.
Specificaties Het blauwe uur
Titel: Het Blauwe Uur | Originele titel: The Blue Hour | Auteur: Paula Hawkins | Uitgeverij: Harper Collins | Eerste uitgave: 2024 | Vertaling: Henske Marsman | Aantal bladzijden: 348 | ISBN 9789402716078 | ISBN e-book 9789402772791 | Voor meer informatie over het boek ‘Het Blauwe Uur’ ga je naar je plaatselijke boekwinkel, bezoek je de site van Harper Collins, klik hier voor Bol of hier voor bruna.nl
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek