Het duister van het zwarte gat, een informatief fictie boek

Met in mijn achterhoofd het thema ‘Onze plaats in de ruimte’ voor de bovenbouw leek mij Het duister van het zwarte gat wel een leuke aanvulling voor de schoolbibliotheek. Om kinderen te laten verdiepen in het thema ruimte terwijl ze ondertussen vrij lezen, of zelf lezen tijdens de leestijd is toch helemaal leuk?! Deze graphic novel vol wetenswaardigheden over de ruimte geschreven door de twaalfjarige Ollie lijkt mij een leuke aanvulling.

voorkant het duister van het zwarte gat - Ollie en het oneindige universum met StoerLeesVoer kader

Het duister van het zwarte gat samenvatting

Ik weet wat je denkt: wat maakt dat een doorsnee twaalfjarig kind geschikt is om je iets over het universum te vertellen? Ben ik een beroemde wetenschapper? Nee. Ben ik een supergenie? Niet echt.

Ollie krijgt heel veel nieuwe indrukken te verwerken in zijn eerste jaar op de middelbare school: nieuwe vrienden, nieuwe lessen, alles is nieuw. Maar gelukkig is er één ding dat voor hem nog steeds logisch is: de wetenschap!
Vast besloten om op een dag astrofysicus te worden, deelt Ollie alles wat hij leert. Dat de zon boertjes laat, dat er spookdeeltjes door je heen vliegen, dat er allerlei griezelige overeenkomsten zijn tussen Mercurius en kant-en-klare gehaktballetjes… en het allerbelangrijkste: dat de oerknal eigenlijk net een scheet is.

bladspiegel 1/3 pagina 12 en 13 met tekst en kleine illustraties

Graphic Novel geschreven door Ollie

Het duister van het zwarte gat is het eerste deel in de serie Ollie en het oneindige universum. Ollie is een twaalfjarige heel gewone jongen die soms wat snel afgeleid is. Op school zijn enkele volwassenen uitgenodigd om over hun beroep te vertellen. En sindsdien wil Ollie ook astrofysicus worden, net als professor Howard. Omdat Ollie eigenlijk nog niet heel veel weet over het heelal gaat hij dat uitzoeken en opschrijven.

Dat Ollie zelf snel afgeleid is zie je al snel terug in Het duister van het zwarte gat. Hij springt soms van de hak op de tak en haalt er allerlei niet relevante dingen bij. Persoonlijk word ik daar best moe van tijdens het lezen. Maar kinderen lijken dit leuk te vinden. Of lijkt dit inderdaad zo en worden zij ook overprikkeld maar zijn ze die over stimulatie gewend door de snelheid van tekenfilmpjes en sociale media tegenwoordig? De vele tekeningetjes maken het wel een leuk speels geheel. Ik kan me goed voorstellen dat kinderen dit aantrekt. De vele wetenswaardigheden in het boek maken het voor mij wel een tof verhaal om te lezen.

Wetenschap en humor gaan prima samen

Ollie wil dus astrofysicus worden en onderzoekt diverse vraagstukken in ons heelal. Regelmatig schakelt hij daarvoor de hulp in van professor Howard. Want als je iets in een boek gaat schrijven moet het natuurlijk wel kloppen. En alles in Het duister van het zwarte gat is ook echt gecheckt door diverse wetenschappers. Dat maakt het boek extra leuk vind ik omdat Ollie echt als een jongere zijn gedachten laat gaan waardoor de meest vreemde vergelijkingen ontstaan. Deze humor maakt de wetenschappelijke feiten juist leuk om te lezen.

bladspiegel 2/3 pagina 122 en 123 linker pagina tekst met kleine illustraties rechter pagina strip over aarde en pluto

Ook ik heb wetenswaardigheden gelezen die ik nog niet wist. Waar een boek al niet goed voor kan zijn hè?! Je leest over de oerknal, zwarte gaten, weetjes over de zon en allerlei planeten. Wist jij bijvoorbeeld dat de aarde wel een miljoen keer ín de zon past? De zon lijkt zo klein omdat ze wel 150 miljoen kilometer van de aarde ligt. Het duister van het zwart laat zien dat fictie, humor en wetenschap prima samen kunnen gaan.

Voor wie is Het duister van het zwarte gat?

De leerlingen die houden van veel plaatjes zou je met dit boek kunnen verleiden om toch meer richting een verhaal te gaan lezen. De overstap van strip naar graphic novel is minder groot dan meteen naar een leesboek zonder illustraties. Op die manier blijven kinderen het leesplezier behouden en dagen we ze toch weer een stapje uit. Al mogen (of moeten) we kinderen wel begeleiden naar het lezen van leesboeken zonder plaatjes zodat ze een nog uitgebreidere leessmaak ontwikkelen.

Wat ik tof vind aan Het duister van het zwarte gat is dat het niet alleen een graphic novel is, met af en toe een stripje, maar eigenlijk ook een soort informatief boek. Heb jij een kind dat geïnteresseerd is in de ruimte of planeten dan zal hij/zij/hen dit verhaal ook zeker kunnen waarderen. Laten we ook vooral de humor van Ollie niet vergeten te benoemen. Want die hersenspinsels zijn vaak ook erg grappig. Kortom een leuk boek over vriendschap en wetenschap voor kinderen vanaf 8 jaar.

bladspiegel 3/3 meer informatie over venus en mars 2 pagina's vol interessante weetjes

Specificaties Het duister van het zwarte gat

Auteur en Illustraties: Jorge Cham | Vertaling: Koen Boelens | Uitgever: Pelckmans | ISBN: 9789463834087 | juni 2024 | 256 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, via de website van uitgeverij Pelckmans, klik hier voor bol of hier voor bruna.nl

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.