Het eeuwige parfum, een romandebuut van Aanchal Malhotra
Ik ben nog aan het nagenieten van het boek ‘De geur van regen’ van Alka Joshi. Hiervan schreef ik onlangs de recensie voor StoerLeesVoer. En nu mag ik me alweer onderdompelen in een volgend boek over de ontdekking van geuren: ‘Het eeuwige parfum’ van Aanhal Malhotra. Het is vooral de emotie die geuren kunnen oproepen die fascineert. Iedereen heeft wel een moment dat je bij een bepaalde geur een herinnering kreeg of een blij gevoel krijgt. Niet voor niets zeggen makelaars dat wanneer je je huis verkopen wilt je appeltaart moet bakken vlak voordat de potentiële kopers naar je huis komen kijken. Dit om een gevoel van huiselijk en warmte op te roepen.
Combineer die taal van geuren met een goed verhaal en romantische plekken, zoals bijvoorbeeld Parijs, en je hebt een perfecte combinatie voor een historische roman. Patrick Süskind schreef in 1985 al eens zo een boek, de bestseller Het Parfum*. Dit verhaal gaat over een man die niets en niemand ontziet om het voor hem perfecte parfum te ontdekken. Het boek ‘Het eeuwige parfum’ is wat minder duister dan ‘Het parfum’ maar wederom van grote klasse.
‘’Soms wanneer de hele wereld onherkenbaar verwoest lijkt, kan zelfs het kleinste teken van schoonheid, zoals een vleugje vertrouwd parfum een gevoel van troost geven.’’
Synopsis Het eeuwige parfum
1938 Lahore, India. De familie Vij staat bekend om hun onovertroffen geuroliën, attar, gewonnen uit de beste bloemen. De familie Kahn wordt geroemd om hun prachtige kalligrafie. Wanneer de leerling-parfumeur Samit Vij in de attarwinkel van zijn vader Firfaus Kahn ziet, weet hij al dat ze voor elkaar bestemd zijn.
Hun toekomstdromen worden echter ruw verstoord door de Opdeling, waarbij India wordt opgesplitst. De stad Lahore wordt Pakistaans. Hindoes en moslims die altijd vreedzaam hebben samengeleefd, komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Voor de hindoefamilies zoals die van Samir is er geen plaats meer in Pakistan en het stel raakt van elkaar gescheiden. Vinden Samir en Firdaus elkaar ooit terug? Wat als ze elkaar nooit kunnen vergeten? ‘Het eeuwige parfum’ draagt dat geheim in zich.
Aanchal Malhotra is geen onbekende in de boekenwereld
Aanchal Malhotra is geboren in 1990 in New Delhi. Ze heeft (kunst)geschiedenis gestudeerd aan diverse universiteiten in Canada. Ze is nu historicus en medeoprichtster van het Museum of Material Memory, een digitale bewaarplaats van sociale etnografie van het Indische subcontinent. Deze onderzoeken familiegeschiedenis aan de hand van erfstukken en verzamelobjecten uit de oudheid. Zelf komt ze uit een familie van boekverkopers. Eerder schreef ze al twee alom geprezen en prijswinnende boeken over de Opdeling van India. Haar debuut, ‘Remnants of a separation’ werd in 2017 uitgegeven door Harper Collins India. Het beschrijft de materiële cultuur van de Opdeling van India. Het stond op de shortlist voor de Shakti Bhatt First Book Award. Haar tweede boek ‘In the Language of remembering’ werd ook een bestseller. ‘Het eeuwige parfum’ is haar romandebuut.
Die eerste bladzijde…
Wat mij als uiteraard eerste opvalt aan dit boek is de prachtige boekomslag. Zoveel kleur, geur, schoonheid en mysterie straalt het uit. Het is dan altijd jammer dan uiteindelijk de zijkant alleen nog maar te zien is in de boekenkast. Gelukkig mag het tijdens het lezen en het recenseren wel uitgestald op tafel of waar dan ook in huis gezien worden.
En dan die eerste bladzijde, sterker nog die eerste zin…
‘’Het eerste wat ontwaakte was zijn neus. Die schudde Samir wakker en hij ging rechtop in bed zitten, omdat hij al lucht had gekregen van het onweer voordat het net was begonnen.’’
Dan wil je toch meteen doorlezen…althans ik wel.
Betoverende schrijfstijl in Het eeuwige parfum
Het lijkt wel of de schrijfstijl van Aanchal Malhotra sowieso betoverend werkt, net als een geur. Het lukte me niet om Het eeuwige parfum weg te leggen. Steeds weer wist ze me weer een aantal bladzijde verder te laten lezen. Op meeslepende wijze weet ze de afschuwelijke gevolgen van de geschiedenis te verweven met een familie/liefdes verhaal en deze om te zetten naar geuren en kleuren.
Daarbij heeft Aanchal Malhotra de gave om de complexiteit van het maken van geuren. Maar ook die van een opdeling van een volk en daarmee de verscheuring van een liefde terug te brengen tot een simpelheid die voor iedereen herkenbaar en begrijpbaar is.
Ze schrijft beeldend en weet personages echt tot leven te roepen in Het eeuwige parfum. De karakters worden goed uitgeschreven. Bovendien laat ze heel duidelijk naar voren komen hoe geuren niet alleen maar een accessoires kunnen zijn maar wel degelijk zo een grote impact op je leven kunnen hebben dat ze dat blijvend kunnen beïnvloeden.
‘’De reuk is de keizer van alle zintuigen. In verre landen waar aarde en lichaam harmonieus samengaan, wordt hij beschouwd als niet minder belangrijk dan de taal die je spreekt – essentieel, intiem en soms zelfs verheven. Geuren zijn sensueel, ze hebben volume, ze bloeien. En zijn tevens grenzeloos.’’
Interessant maar vooral ontroerend
Naast alle aspecten over het maken van geuren is het de interessante geschiedenis over de Opdeling van India die me erg boeide. Zelf heb ik niet de intentie om landen als India of Pakistan ooit te gaan bezoeken, maar meer willen weten over hun cultuur en geschiedenis wil ik wel. Historische romans zijn dan bij uitstek geschikt om te reizen terwijl je zelf in je stoel blijft zitten. Het is echter niet aan elke schrijver en zijn boek gegeven om een lezer zo weten te boeien dat een verhaal ook daadwerkelijk op alle fronten interessant is. Dat is bij ‘Het eeuwige parfum’ zeer zeker wel het geval.
Het zijn die mensen die een prachtige hoofdrol krijgen in het boek Het eeuwige parfum. Ook de steden staan in de schijnwerpers. Elk straatje weet de schrijfster beeldend te omschrijven, net al de gebeurtenissen bijna filmisch beschreven worden. Hier en daar moest ik ook aan het boek De vliegeraar* van Khalid Hosseini denken. Ook zo een prachtig en alom bekend boek.
Een prachtige roI voor opa en oma aan het einde
Ik weet ook zeker dat ik het boek Het eeuwige parfum ooit nog eens ga lezen want er zitten zoveel lagen in dit verhaal. Dat verdient zeker een tweede leesronde. Al is het alleen maar om de laatste hoofdstukken nog eens te lezen. Dit stukje, met opa en oma, hebben me echt weten te ontroeren.
‘’Het is moeilijk om te vergeten, maar het is nog moeilijker om je alsmaar te blijven herinneren.’’
Specificaties Het eeuwige parfum
Oorspronkelijke titel: The book of everlasting things | Auteur: Aanchal Malhotra | Uitgeverij: Nieuw Amsterdam | Vertaling: Nan Lenders | Aantal bladzijden: 446 | Genre: roman, historische roman, geschiedenis, politiek, literatuur, familiegeschiedenis, relatie | ISBN 9789046829004 | ISBN e-book 9789046829011 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- De Minibieb, een ode aan boeken, lezen en liefde - 27/10/2024
- Sneeuw, sterren & kaneel, een hartverwarmend kerstverhaal - 23/10/2024
- De Bloemendochters, een nieuwe serie vol mysteries - 22/10/2024