Het geheim van Europa, het eerste jeugdboek in zijn soort?

Binnenkort zijn er weer verkiezingen voor het Europese Parlement. Het geheim van Europa leek mij daarom wel nuttig om te lezen. Want ook voor volwassenen is wie en wat Europa is of doet niet altijd helder. Een fijn leesbaar boek voor verdieping over de Europese Unie. Heb ik nu alle geheimen van Europa ontcijferd? Weet ik nu op wie ik moet stemmen? Heb ik nog iets nieuws geleerd? Je leest het in deze review.

Het geheim van Europa voorkant met SLV kader

Het geheim van Europa

Hou je van mysteries? Dan heb je het juiste boek gekozen. De verhalen in dit boek zitten namelik vol mysteries over Europa en de Europese Unie. Ja het is waar: Europa is voor de meeste mensen één groot raadsel. Het lijkt wel alsof niemand precies weet hoe het nu echt zit met al die Europese regeltjes.
Is dat erg? Een beetje wel, want de Europese Unie heeft heel veel te maken met allerlei belangrijke zaken zoals discriminatie, milieu, oorlog, veilig voedsel of gevaarlijk speelgoed. Allemaal zaken waar je iedere dag van hoort, of waarmee je in je eigen leven geconfronteerd wordt. En daar wil je toch zoveel mogelijk over weten, of niet?

Wat doet Europa eigenlijk? – Wie heeft dat beslist? – Waarom mag dat (niet)?

Zijn dat vragen die jij ook af en toe stelt?
Stap dan mee in het leven van Lena en Rik, van Charlotte en Arne, van Omar, Zohra en Kate, van Emil en Oana en van nog een heleboel anderen. Ontdek de rol die Europa niet alleen in hun leven speelt, maar ook in dat van jou, en begrijp Europa beter dan de meeste volwassenen. Kortom: ontcijfer het geheim van Europa.

Verhalend en informatief

Over Europa valt genoeg te vertellen denk ik. De insteek van Het geheim van Europa is dan ook prettig gekozen. Aan de hand van verschillende verhalen en onderwerpen volgen we enkele kinderen en leerlingen. Tijdens het verhalende stuk komen herkenbare situaties of probleemstellingen naar voren waar binnen Europa ook over nagedacht is. Vervolgens wordt er op een fijne manier verdieping en uitleg geboden over zo’n situatie. Hoe heeft Europa dat aangepakt? Is er een wet voor en hoe is die ontstaan? Want in ons dagelijks leven merken wij in ons eigen land, onbewust, veel van wat er in Europa wordt besloten.

bladspiegel 1/3 illustratie op links van vader en dochter verscholen tussen bosjes, een vrachtwagen komt aangereden in het donker, rechts voorzien van tekst pagina 13

We duiken aan de ene kant de geschiedenis in. Want Europa was er niet zomaar ineens. En aan de andere kant zoeken we de verdieping op in regels en wetten. Wist jij dat Europa is ontstaan uit 6 landen? Het heette toen nog de Europese Economische Gemeenschap en bestond uit België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Luxemburg. Inmiddels bestaat de Europese Unie uit 27 landen. Maar wist je ook dat niet alle 27 landen de euro als munteenheid hebben? Dat zijn er namelijk maar 20. Ook willen er nog meer landen lid worden van de Europese Unie maar dat gaat nooit zomaar en ook niet heel snel. Polen heeft bijvoorbeeld wel bijna 10 jaar moeten wachten voordat ze echt lid waren.

Wat vind ik van het geheim van Europa?

Het geheim van Europa is geschreven voor zowel België als Nederland. De auteurs hebben duidelijk hun best gedaan om het voor beide landen fijn leesbaar te houden. Tussen de regels door merkte ik dat het in België geschreven is. Dat is verder niet erg of storend. Het is meer een gegeven. Het boek leest erg fijn weg en de verhalende stukjes zijn erg herkenbaar. Het verhaal van de botersmokkelaars net na de Tweede Wereldoorlog deed me erg denken aan Het Pungelhuis. Maar zoals ik al schreef gaan we vanaf 1957, toen de eerste 6 landen besloten samen te werken, steeds verder naar de toekomst. De verhalen zijn dan ook hedendaags waardoor ze herkenbaar zijn. Je voelt mee met de kinderen waarover je leest. Het is daarom goed te gebruiken in de klas voor kinderen vanaf 10 jaar.

De informatieve stukken zijn kort en bondig. Persoonlijk vond ik ze oprecht interessant en heb ik weer nieuwe weetjes opgedaan waarmee ik mijn kinderen weer wat kan uitleggen. De informatieve stukken zijn niet te langdradig maar echt prettig leesbaar. Grappig altijd hoe je wat je leest weer kunt gebruiken in het dagelijks leven. Een leerling op school wilde iets gaan inkopen in China en verkopen in Nederland want in China is het goedkoper. Goh, ja dat is wel vaak zo. Maar voldoet wat je inkoopt dan ook aan onze Europese richtlijnen? Die vraag had ik zonder dit boek niet kunnen stellen. Leuk toch hoe je door je eigen kennis te verrijken een leerling meer verdieping kunt geven in zijn onderzoek.

bladspiegel 3/3 illustratie links van een hond en tekstwolkje piep piep, rechts tekst titel een gevaarlijk pakje pagina 63

Weet ik nu op wie ik moet stemmen?

Nee helaas weet ik nog niet op wie ik binnenkort ga stemmen tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement. Maar ik heb wel weer wat achtergrond opgedaan tijdens het lezen van Het geheim van Europa en begrijp ook waarom we een parlement hebben. Altijd leuk om weer een stukje wijzer te worden. Tof dat kinderen vanaf 10 jaar die wijsheid nu al in pacht kunnen hebben met Het geheim van Europa. Misschien wel het eerste kinderboek over de Europese Unie..?

Specificaties Het geheim van Europa

Auteur: Rob Heirbaut en Danny De Vos | Illustraties: Leslie Saurus | Omslagontwerp: Sandra Kok | Uitgever: Davidsfonds | ISBN: 9789002280788 | Datum: 2024 | 117 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, check de website van uitgeverij Davidsfonds of ga naar bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!  

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.