Het goede kwaad – Schweblin, een verontrustende menselijke verhalenbundel

Uitgever Meridiaan ben ik sinds kort helemaal aan het ontdekken. Ze hebben momenteel echt een heel tof en divers aanbod van boeken waarvan ik niet precies weet wat ik kan verwachten. De synopsis is vaak prikkelend, de auteurs voor mij grotendeels onbekend… Maar allen hebben iets zinderend, iets dat schreeuwt om mijn aandacht. Als het lied van een hongerige Sirene. Zo ook met de literaire verhalenbundel Het goede kwaad. Wat ga ik nou precies lezen? En spoiler alert… Wat heb ik nou net precies gelezen? Wauw, wat een ritje was dit boek van Samanta Schweblin.

Het goede kwaad samanta schweblin roman voorkant cover omslag

Het goede kwaad samenvatting

Het goede kwaad belicht de kwetsbaarheid van het leven en de oncontroleerbaarheid van datgene wat ons juist heel dierbaar is. Zoals een verdrietige vader die niet in staat is om met zijn zoon te communiceren, na een ongeluk dat hij uit onoplettendheid niet had weten te voorkomen.
Zoals een moeder die tevergeefs wacht op de terugkeer van haar dochter. Maar ook zoals een vrouw die moe is van het leven, maar zich uit liefde gedwongen voelt het voort te zetten.

Onberispelijk, zwartgallig grappig, en absoluut schitterend is Het goede kwaad. De verhalen uit Het goede kwaad tonen ons een schrijfster op de toppen van haar kunnen. Schweblin is een meester in het opbouwen van spanning en ze beroert en verontrust de lezer in gelijke mate.

Rauwe verhalenbundel

Het is best een uitdaging om een goede verhalenbundel te schrijven. Het duurt vaak immers even voordat iemand zich lekker voelt in een verhaal. Daarna is het afscheid nemen en weer door. De verhalen in Het goede kwaad staan los van elkaar. Ze hebben als gemene deler de toon, emoties en rauwe menselijke thematiek. Daarbij ken ik auteur Samanta Schweblin niet. Toch zat ik vanaf het eerste woord al meteen in het verhaal van Het goede kwaad. Zonder Schweblin meteen toegankelijk te willen noemen, voelde ik me wel thuis. Het eerste verhaal was vreemd, intrigeerde, wist me tot het laatste woord te boeien en eindigde met een knal die ik niet meteen kon plaatsen.

En dit was eigenlijk bij elk verhaal in Het goede kwaad weer het geval. Het voelde als een bungeesprong. De spanning van weten wat er gaat komen, het opstijgen tot grote hoogte… en dan de vrije val. Dan klopt alles en je denkt het leven (en het verhaal) de baas te zijn. Maar dan volgt de knal, de wrijving en schiet je terug omhoog om daarna ongemakkelijk en met koppijn afhankelijk van dat elastiek aan je enkels onhandig te bungelen. Dat gevoel bekroop me elke keer weer met de verhalen van Schweblin. Ik heb niet het idee dat ik bij elk verhaal tot de kern gekomen ben van de auteur. Maar het hele ritje was zo indrukwekkend, dat de verhalen me wel echt bij zijn gebleven.

Heel concreet, het einde kwam vaak te snel in Het goede kwaad. Ik wilde meer, afsluiting, uitleg, help! Maar juist dat zorgde ervoor dat ik het verhaal soms voor een tweede keer wilde lezen en dat het nog meer ging leven in mijn hoofd.

eerste hoofdstuk samanta schweblin verhalenbundel

Auteur Samanta Schweblin

Samanta Schweblin wil haar lezers laten voelen en beleven. Ze zet de deur open van haar huis Het goede kwaad en heet je welkom. Maar verder is het jouw eigen ontdekkingstocht. En het huis is van binnen een combinatie van een wilde apenkooi, de vloer is lava en een verjaardagsfeestje. Schweblin is echt een auteur die het leven observeert en kleine elementen weet om te zetten in intrigerende verhalen. Je weet van te voren echt niet wat je gaat krijgen en ook het einde is niet de afsluiting die voor je uitgekauwd wordt. Hier moet je tegen kunnen. Ondanks dat ik soms een lichte fomo ervoer heb ik van elk verhaal genoten en ook van de algehele ervaring van een Schweblin boek.

Er gebeurd veel in en tussen de regels van Het goede kwaad. En ondanks dat ik voor mijn gevoel de essentie van de auteur er niet helemaal uit heb kunnen halen, heb ik genoten. Misschien is dat bungelen na een knal wel de essentie. En doet het er eigenlijk wel toe. Stuk voor stuk zijn het bijzondere en unieke verhalen die een lezer iets toereiken, en wat je ermee doet is aan jou lieve lezer. Met als favoriet het eerste verhaal: Welkom bij de club.

Schweblin (1978) is geboren in Buenos Aires en won de National Book Award for Translated Literature voor de verhalenbundel Zeven lege huizen (Bol). Haar debuutroman Gif (Bol) stond op de shirtlist van de International Booker Prize. Schweblin haar roman Duizend ogen (Bol) en verhalenbundel Mond vol vogels (Bol) stonden op de longlist van dezelfde prijs. Haar boeken zijn vertaald in meer dan veertig talen. Momenteel woont ze in Berlijn en werkt ze aan een roman. Ik ben geïntrigeerd door Samanta Schweblin en wil zeker meer lezen.

fragment het goede kwaad samanta schweblin verhalenbundel

Specificaties Het goede kwaad

Auteur: Samanta Schweblin | Vertaald door Eugenie Schoolderman | Uitgever: Meridiaan | Originele titel: El buen mal | Februari 2025 | 9789493305618 | 224 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Meridiaan, klik hier voor Bol, kijk bij Bruna.nl of bij Amazon

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek prentenboek op rijm roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding. Deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en andere kinderen en volwassene. Lezen, voorlezen, verhalen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen hier op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.