Het grachtenhuis – een spannende oorlogsroman

De glazen bol heb ik er maar ‘ns bij gepakt; let op mijn woorden Het grachtenhuis van Rachel van Charante wordt verfilmd. In deze oorlogsroman zitten wat mij betreft alle ingrediënten voor een pageturner en een fantastische film. Niks geen cosy crime, maar een realistisch en spannend verhaal. En als Gelderse, opgegroeid in een dorp, vind ik het extra leuk dat een gedeelte van het boek zich afspeelt in Lochem.

Het grachtenhuis

Over Het grachtenhuis

De roman Het grachtenhuis van Rachel van Charante, bekend van haar succesvolle debuut Het schuilhuis, begint in Lochem, 1942. Heleen woont tijdelijk bij haar ouders op de boerderij, nadat haar man is omgekomen aan het front. Ze kan echter niet wachten om terug te keren naar Amsterdam, waar ze haar leven had opgebouwd. Als ze de kans krijgt om als secretaresse voor een belangrijk advocatenkantoor in de hoofdstad te gaan werken, grijpt ze die met beide handen aan.

Maar algauw komt ze erachter dat haar baas in dienst is van het Duitse Rijk, en Heleen begint te twijfelen. Wil ze wel voor zo iemand werken? Tegelijkertijd beseft ze dat ze ook invloed kan hebben – en misschien zelfs haar beste vriendin kan helpen, die Joods is. Er breekt een levensgevaarlijke periode aan. Terwijl ze niemand meer écht kan vertrouwen, moet Heleen cruciale keuzes maken om de mensen van wie ze houdt te kunnen redden.

achterflap

Tot vandaag stond ik zelf ook aan die zijlijn.
Kan ik wegkijken en deze kans onbenut laten? Kan dat?
Zou deze baan de mogelijkheid bieden om iets te betekenen

voor deze mensen?
En durf ik dat? Het is een duivels dilemma.

Uit Het Grachtenhuis – pagina 61

Pageturner van eigen bodem

In Het grachtenhuis staan een paar tegenstellingen centraal. Als we terugkijken op de Tweede Wereldoorlog heb je de “goede” en de “slechte” kant. Hoewel de realiteit veel genuanceerder is; niets is wat het lijkt! Een andere tegenstelling is de stad vs. platteland. Ik vind dat Rachel heel goed schetst wat in die tijd de verschillen waren in mentaliteit. Voor mij ook heel herkenbaar omdat mijn grootouders van moeders kant uit een dorp kwamen en mijn grootouders van vaders kant uit de stad.

Dan hebben we nog de tegenstelling van het verhaal van Heleen (het hoofdverhaal) in de Tweede Wereldoorlog en het verhaal van Joyce wat zich in deze tijd afspeelt. Deze verhaallijnen vallen mooi in elkaar. En er blijft tot het einde wat te raden over.

inleiding

Aanrader

Het grachtenhuis heb ik in de Bevrijdingsmaand gelezen, dan landt het nog meer. Hoe moet het zijn als je familie, vrienden wilt redden en het lukt niet. Keuzes maken die consequenties hebben en die generaties kunnen doorwerken. Het is makkelijk om een oordeel te vormen over de gebeurtenissen in die tijd, maar hoe kun je dat doen als je niet alle feiten kent? Dat is de boodschap die in het verhaal van Joyce zit. Erg mooi gedaan! Hoewel het best zware onderwerpen zijn, leest het vlot.

Wat mij betreft is Het grachtenhuis een aanrader; een origineel, spannend én realistisch verhaal met subtiele boodschap. Ook voor lezers die niet zo zijn van oorlogsromans, maar wel Lucinda Riley o.i.d. lezen…ik wed dat je door dit boek heen vliegt.

Muziek in Het grachtenhuis

Een perfect nummer bij Het grachtenhuis is natuurlijk We’ll meet again van Forces’ Sweetheart Vera Lynn.

Specificaties in Het grachtenhuis

Auteur: Rachel van Charante | uitgeverij: Xander Uitgevers | april 2022 | 9789401617093 | 334 blz | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.