Het gras lacht groen, een bundel over het klimaat

Lees jij weleens dichtbundels of poëzie? Door mijn werk in de schoolbibliotheek ben ik meer poëzie gaan lezen. Gedichten zijn ideaal om samen uit te pluizen tijdens taallessen. Maar ik merk ook dat korte verhalen of gedichten zoals in Het gras lacht groen ook gewoon leuk zijn om te lezen. Tevens een fijne afwisseling tussen allerlei jeugdboeken door vind ik. Het onderwerp van deze bundel is tevens een actueel en groeiend probleem; ons klimaat.

voorkant het gras lacht groen met StoerLeesVoer kader

Het gras lacht groen samenvatting

Het toekomstpad is er eentje met veel ie-en: utopie, fantasie, transitie, technologie.
We ruilen de ie-en nooit meer in. Behalve door de oe van groen.

Het klimaat van diverse kanten beschreven

Wie kent niet het gedichtje van Annie M.G. Schmidt over Sebastiaan de spin? Voor mij één van de meest herkenbare gedichtjes. En elke spin in huis krijgt hier dan ook vaak de naam Sebastiaan. In Het gras lacht groen heeft Gaea Schoeters dit versje omgevormd tot een actueel versje over Sebastiaan de mens. Helemaal treffend en goed gevonden! Zo ook het gedichtje van Erik van Os dat hilarisch bespreekt dat korter douchen ook zo zijn ‘ruikende’ gevolgen heeft, origineel!

Gedichtje naar Sebastiaan de spin van Annie MG Schmidt maar dan Schoeters over De mens Sebastiaan - bladspiegel 1/3

Zonder alle gedichten en korte verhalen te gaan bespreken is wel duidelijk dat elke auteur op eigen wijze een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan Het gras lacht groen. Een heel diverse bundel is zo ontstaan met als gemeenschappelijk onderwerp; ons klimaat. Waar de een het beschrijft vanuit de maatregelen die we elk kunnen nemen, beschrijft de ander juist meer de oorzaak. Zoals onze hebzucht en alles willen bepalen of kunnen sturen. In ieder geval draagt het boek bij aan bewustwording over de klimaatcrisis.

Werken met gedichten

Door met regelmaat, of liever wekelijks, een gedicht te lezen of voorgedragen te krijgen bevorder je het taalgevoel. Op een speelse manier breng je jongeren in aanraking met de rijkdom van taal. Het gras lacht groen bevat diverse gedichten zodat er altijd wel eentje past bij jouw klas of kind. In gedichten zit vaak herkenning voor kinderen. Ze verrijken de taal, voeden de leesbeleving en versterken de leestechniek. Laat een gedicht eerst eens lezen, wie wil het daarna voordragen? Want tussen lezen en voordragen zit een wezenlijk groot verschil; met voordragen spreek je de tekst eerder theatraal uit. En dat is best lastig dus een mooie oefening voordat ze in groep 8 een eindmusical mogen gaan spelen.

Ook lenen zowel de gedichten als korte verhalen in Het gras lacht groen zich om samen over te praten. Kies in de klas 1 gedicht of verhaal en lees deze voor. Na een rondje eerste indrukken, waarbij je andere uitleg probeert te verkrijgen dan alleen ‘mooi’ en ‘leuk’, kun je verdiepen naar de inhoud. Bekijk samen eens wat het onderwerp van jouw gekozen tekst is. Bekijk vervolgens of je kunt achterhalen wat voor gedicht er is gemaakt. Er zijn namelijk nogal wat dichtvormen, kunnen jullie achterhalen welke vorm in het gekozen gedicht is gebruikt? En hoe weet je dat dan? Als laatste; bespreek samen de beleving van het gedicht of verhaal. Wat vind je een mooie zin? Of welk woord vind je mooi? En wat doet het met je? Misschien wil je nu wel meer van deze dichter of auteur lezen?

bladspiegel 2/3 links tekst met een kleine illustratie rechterpagina is gevuld met illustratie

Voor wie is Het gras lacht groen?

Het gras lacht groen is een boek vol korte verhalen en gedichten. Het verbindende thema is het klimaat. Het is een bundel voor kinderen, vanaf 10 jaar, en zeker ook voor volwassenen. Geen donkere, negatieve verhalen over de gevolgen van de hele klimaatcrisis. Maar hoopgevende en fantasierijke, positieve gedichten en korte verhalen die steeds een ander stukje over ons klimaat aansnijden. Deze auteurs uit zowel Vlaanderen als Nederland, verzachten de klimaatcrisis niet maar gaan er op een andere manier mee om in hun verhalen en gedichten. Zo bereiken ze kinderen en volwassenen eens op een andere manier.

De illustraties van Lucas Suykens verbinden alle gedichten en kortverhalen van de zeer diverse schrijvers met elkaar. Zijn illustraties versterken de gedichten en verhalen op een kleurrijke en dynamische stijl. Lucas Suykens, illustrator èn leerkracht, heeft een kenmerkende stijl. Al zien we op zijn Instagram ook heel andere illustraties. Met de illustraties in Het gras lacht groen maakt Lucas de lossen gedichten en korte verhalen op eigen wijze tot een eenheid.

bladspiegel 3/3 prachtige illustraties in heldere kleuren door Lucas Suykens

Specificaties Het gras lacht groen

Auteurs: Joke van Leeuwen, Daniel Billet, Maud Vanbauwaert, Gaea Schoeters, Pim Lammers, Erik van Os, Paul Verrept en vele anderen | Illustraties: Lucas Suykens | Uitgever: De Eenhoorn | ISBN: 9789462917682 | maart 2024 | 95 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, Uitgeverij De Eenhoorn of bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.