Het grote wielrenboek – een informatief en kleurrijk boek

Mijn man is gek op wielrennen. Het grote wielrenboek komt dan ook als geroepen in ons huis. We kijken regelmatig naar de koers op televisie. Maar ik begrijp er lang niet alles van. Ook onze kinderen van 7,9 en 11 hebben veel vragen over de sport. Ideaal dat ze dit nu in dit informatieve boek kunnen vinden vol interviews, handige graphics en toegankelijke informatie! Ik laat je er graag meer over zien.

Het grote wielrenboek

Het grote wielrenboek samenvatting

Het grote wielrenboek is het ultieme boek voor de hele fietsfamilie!
Hoe kan een wielrenner ontploffen? Wie ontwerpt het parcours voor een wedstrijd? En welke etappe smaakt naar koeienpoep?

Schrijfster Susanne Roos is groot wielerliefhebber en had veel bijzondere vragen: De verrassende antwoorden vond ze bij grote wielerhelden zoals Demi Vollering, Dylan van Baarle, Wout van Aert en vele anderen.

Hoe lukte het Tristan Bangma om als blinde fietser wereldkampioen te worden? Wat beleeft een sportverslaggever achter op de motor? Wat zijn de geheimen van de chef-kok die kookt voor de beste renners ter wereld? En wat neem je mee als je naar een echte wielerwedstrijd gaat kijken?
Het grote wielrenboek vertelt je alles over wielrennen en koerskijken. Om fietskriebels van te krijgen!

Prachtig vormgegeven

Het eerste wat je ziet als je Het grote wielrenboek bekijkt is de fantastische vormgeving. Ik vind het jammer dat de uitgever de vormgever niet op de cover heeft gezet, want Jelle F. Post verdient echt veel eer voor zijn werk! Ik heb hem opgezocht op zijn website, want ik kende deze vormgever niet. Wel zie ik dat ik eerder boeken van zijn hand heb gelezen. Zijn naam was dus niet blijven hangen, tipje voor de uitgever dus! Want wat heeft hij toffe dingen gemaakt! Bijvoorbeeld het Huttenboek voor jonge klussers*, ook met Susanne Roos. De visuele ondersteuning van de informatieve tekst maken dit boek ontzettend goed. Het is daardoor toegankelijk en echt plezierig om te lezen. Zelfs voor iemand die wielrennen maar eng, soms een beetje langdradig en ingewikkeld vindt…. ik dus….

Het boek is geschikt voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Laat ik beginnen met kinderen. De vormgeving is dus erg aansprekend, daarnaast straalt het enthousiasme van auteur Susanne Roos er van af. Je krijgt als kind echt zin om wielrennen uit te gaan proberen. De informatieslurpers die ik thuis heb doken direct het boek in en haalden er allerlei feitjes uit. De bladzijde met uitleg over het koerskijken vonden ze handig, op deze manier hoeven ze niets steeds te vragen wat alle informatie op je scherm betekent. Oké, wij als ouders vinden dat vooral ook heel handig..dat scheelt veel vragen gedurende het kijken!

Opbouw van het boek

Het grote wielrenboek start met een superleuk vormgegeven inhoudsopgave. In de vorm van een koerskaart, á la de Tour de France, zien we welke onderwerpen aan bod komen. En dat zijn er heel wat! Het boek is namelijk ontzettend veelzijdig. Geen ellenlange passages over de bolletjestrui, maar kort en krachtige informatie. Precies wat voor kinderen heel prettig is, maar ook voor volwassenen. Door de goede inhoudsopgave, maar ook de woordenlijst waar het boek mee afsluit, kun je als volwassene snel iets opzoeken. Dat maakt het dus geschikt voor alle leeftijden.

Inhoudsopgave mooi vormgegeven door Jelle F Post

Ik vind het grappig gevonden dat de stijl van het boek is aangepast aan een wielerkoers. Zo start Susanne Roos met de voorbeschouwing, waarin ze uitlegt waarom ze dit boek heeft geschreven. Daarna volgt de proloog waarin ze kort iets uitlegt over de opbouw van een wielerwedstrijd. De hoofdstukken zijn vervangen door etappes.

In de etappes van Het grote wielrenboek komen echt een veelheid aan onderwerpen aan bod. Het voert te ver om die allemaal te bespreken. Voorbeelden hiervan zijn: het peloton, de medewerkers in een wielerploeg, de grote wedstrijden van de UCI World Tour, de kleuren van de shirts, de rollen van de supporter en de verslaggever. Maar ook hoe het wielrennen steeds sneller is geworden, welke kleding, materialen en voeding belangrijk zijn, hoe het trainen gaat en wat een bergetappe precies is. Zoals ik al zei, ontzettend compleet! Er wordt jargon gebruikt, maar dit wordt goed uitgelegd.

Het grote wielrenboek bevat interviews

Bijzonder en leuk van Het grote wielrenboek zijn de interviews die Susanne Roos heeft opgenomen. Bekende renners, en rensters!, vertellen over hun ervaringen. Dit is mooi geïntegreerd in de verschillende etappes en passen dan ook goed bij het onderwerp. Ik ben blij dat er ook voor vrouwelijke rensters is gekozen, niet alleen de mannen. Gelukkig krijgt het vrouwenwielrennen ook op televisie een steeds prominentere rol. Ook de interviews zijn weer supermooi vormgegeven. Daar blijf ik op terugkomen, maar dat is ook één van de redenen dat ik zo enthousiast ben over dit boek!

Ik heb zelf veel geleerd van Het grote wielrenboek. Zomaar wat feitjes op een rij: ik wist niet dat er een aparte truck met matrassen meegaat naar elke koers (zie de visual hieronder). Dat er wel 287 mensen verantwoordelijk zijn voor de veiligheid tijdens de Amstel Gold Race. Ik bedoel dan niet (alleen) de veiligheid qua politie, maar vooral ook voor de renners. De bochten, de rotondes, het plaatsen van de hekken. Maar ook dat renners die trainen aangeven met een beweging dat ze op hun trappers gaan staan. Er wordt veel gecommuniceerd in zo’n trainingsgroep, soms dus ook met bewegingen in plaats van apparatuur.

Het grote wielrenboek wie gaat er mee naar wedstrijden sport fietsen

Anders kijken

Vanaf nu ga ik, dankzij Het grote wielrenboek, anders kijken naar de koers. Ooit ging ik op ‘Tour de France’ reis met mijn man. Ja, liefde doet gekke dingen met je. In een bus vertrokken we met wielerfans naar meerdere etappes. Daar stond ik op een berg, te wachten…. en te kijken naar een aantal mannen op een fiets. Geen flauw idee wat alle shirts betekenden, ik kon er nog net wat mensen uit een Nederlandse ploeg uithalen. Ik heb mij er destijds wel wat in proberen te verdiepen, maar wat had ik toen graag dit boek gehad!

Specificaties Het grote wielrenboek

Auteur: Susanne Roos | Illustraties en vormgeving: Jelle F Post | Uitgever: Volt | 144 bladzijdes | februari 2024 | 9789021489964 | meer informatie bij je lokale boekhandel, via de website van de uitgever of via bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.