Het huis aan het water, een kans op verzoening

Vriendinnen heeft bijna iedereen denk ik wel. Vaak zitten er daar ook een paar bij waarmee je een groep vormt. Maar die groep vriendinnen verandert wel door de jaren heen heb ik gemerkt. Je begint natuurlijk al op school. En dan met het uitgaan. Dan heb je je vriendinnen groep waarmee je de bruiloften, geboortes en scheidingen meemaakt. Die dwaze groep moeder vriendinnen waarmee je plezier hebt gedurende de tijd dat je kinderen op school zitten. En ook al verandert die groep vaak, er zijn meestal wel een paar ‘basis’ vriendinnen. En net als in het boek ‘Het huis aan het water’ zijn daar ook altijd de leuke en minder leuke berichten van vriendinnen die je niet meer spreekt en/of ziet. Dan is er ook meteen een dilemma; want laat je iets van je horen, of niet?

kader

Dit is het verhaal van Het huis aan het water

Jarenlang waren ze beste vriendinnen. Als kinderen brachten ze elke zomervakantie samen door in het vakantiehuisje van Maries familie. Vlakbij een meer. Later gingen ze daar nog minstens één keer peer jaar samen heen.
Tien jaar geleden kwam het helaas tot een pijnlijke ruzie. Het contact stopte abrupt.
Dan krijgen Alexandra, Jul en Friederike opeens schokkend nieuws. Marie is overleden. De notaris laat weten dat zij het huis aan het water erven. Er is echter één voorwaarde: verzoening.
In eerste instantie weigeren ze het voorstel van Marie. Uitgeefster Alexandra, fysiotherapeute Jule en hotelmanager Friederike denken niet dat de scherven nog gelijmd kunnen worden.
Maar in de aanloop naar de afspraak in het huis aan het water gaan ze anders tegen hun leven aankijken. Zijn ze te veel veranderd? Of is vriendschap sterker dan alles?

Synopsis

Auteur Dora Heldt pseudoniem

Dora Heldt is geboren in 1961 op het eiland Sylt is in Duitsland, onder de naam van Bärbel Schmidt. Dora Heldt is dus haar pseudoniem. Ze volgde een opleiding tot boekhandelaar en werkte als vertegenwoordiger voor uitgeverij Dtv Verlagsgesellschaft. Ze schreef haar eerste roman ‘Ausgeliebt’ in 2006,  direct al onder het pseudoniem Dora Heldt, de naam van haar oma.
Met haar derde boek, ‘Urlaub mit Papa’, wat in 2008 verscheen, brak ze door als bestsellerauteur. Dit boek werd in 2009 ook nog eens verfilmd. Daarna volgde er nog vele boeken die de bestsellerslijsten wisten te bereiken, tot de eerste plek aan toe. Naast romans schreef ze ook een jeugdroman.
Dora Heldt speelt fanatiek handbal en woont met haar gezin in Hamburg. Het boek ‘Het huis aan het water’ is het eerste boek van Heldt wat in het Nederlands vertaalt is.

Dora Heldt

Een diversiteit aan personages

Met veel enthousiasme begon ik aan het boek ‘Het huis aan water’. De beschrijving gaf me een gevoel van herkenning en ik vroeg me echt af of schrijfster Dora Heldt dit in het boek kon overbrengen. De schrijfstijl is eenvoudig en vlot. Dit zorgt ervoor dat je het boek best snel doorleest.
De personages worden stuk voor stuk in verschillende hoofdstukken aan je voorgesteld. Qua karakter zijn het wat stereotypes. Dat is door de schrijfster van ‘Het huis aan het water’ natuurlijk slim gedaan want zo kun je je altijd wel met een personage als lezer identificeren, wat altijd goed is voor de beleving van het verhaal.

Een vlot begin

Het boek ‘Het huis aan het water’ valt met zijn 491 bladzijden in de categorie ‘dikke boeken’. Nu geniet ik er zelf altijd enorm van als een boek zo dik is, mits het iets te vertellen heeft natuurlijk. Dat is wat ik hier helaas wat miste. Ondanks het vlotte begin, verzand het boek vervolgens in een langdradig verhaal over de personages zelf. Het gaat vooral om hun gebeurtenissen die ze zelf op dit moment meemaken. En dat is geheel anders dan de synopsis mij deed voorstellen.

Het huis aan het water

Het verhaal kent mooie zinnen maar mist emotie

Het verhaal van ‘Het huis aan het water’ kent wel wat emotionele momenten en er waren wat stukjes tekst die filosoferend over moesten komen, maar dat deed mij wat onecht overkomen. Op de achterzijde staat nog een extra vermelding over de waarde van vriendschap, leugens die we (onszelf) vertellen en het geluk van herinneringen. Deze diepte heb ik tijdens het lezen niet echt ervaren. Het gaat vooral om de hoofdpersonages en hun huidige leven nu. En hoewel die informatie deels natuurlijk wel belangrijk is begon ik me op een gegeven moment af te vragen waar al dat uitweiden nu voor nodig waren. Daarnaast is het plot van ‘Het huis aan het water’ vrij voorspelbaar, het kent geen echte verassingen.

Het huis aan het water

Het huis aan het water is een tussendoor boek

‘Het huis aan het water’ is niet een verhaal wat blijft hangen, althans bij niet, en dat is gezien de dikte toch wel wat teleurstellend. Het is denk ik een boek wat het goed doet als straks de zon weer volop gaat schijnen en we gaan zonnen in de tuin of voor op vakantie. Een ‘tussendoor’ boek, zoals ik ze noem.

Het huis aan het water

Specificaties Het huis aan het water

Titel: Het huis aan het water | Auteur Dora Heldt | Uitgeverij: Houtekiet | Oorspronkelijke titel: Drei Frauen am See | Eerste uitgave: 2023 | Aantal bladzijden: 496 | ISBN 9789052404899 | ISBN e-book 9789052404936 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, check de website van uitgever Houtekiet of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.