Het huis van Hopper, een kunstig thuiskomen met een kleurrijk interieur

Even dacht ik dat onze boekenkast verzadigd was met kinderkunstboeken. Even hoor, want al snel kwam Het huis van hopper in mijn vizier. De vormgeving, de titel en een naam als Yvonne Jagtenberg maakten mij erg ongeduldig om dit boek te gaan lezen. En het is alles wat ik had gehoopt! Wat een prachtig rijk huis heeft Yvonne gemaakt. En wat een kleurrijk interieur. Oja en belangrijk om te weten, dit is geen boek! Het is een echt huis met kamers. Je hoeft niet aan te bellen of je voeten te vegen. Welkom.

hoofd Het huis van Hopper

Het huis van Hopper

Tweevoudig Gouden Penseel-winnaar Yvonne Jagtenberg brengt in dit kunst-kijkboek Het huis van Hopper een ode aan haar favoriete kunstenaars. En natuurlijk doet ze dat op een originele manier: door binnen te kijken in hun huizen. Hoe leefden ze daar? En met wie? Waar hielden ze van? En welke kunstwerken maakten ze er? Kijk binnen bij Morandi, die zijn huis had gevuld met flessen, vazen en kruiken. Hij koos er elke dag een als model. Zijn vier zussen, die ook in dat huis woonden, schilderde hij nooit. Van Gogh liet zich inspireren door het gele huis waarin hij woonde. Hij schilderde kunstenaarsvrienden die er op bezoek kwamen, de postbode die brieven bracht en de zonnebloemen in een vaas. Frida Kahlo moest lang bed houden na een ongeluk en woonde in haar slaapkamer. Met spiegels vond ze een onderwerp om te schilderen dat altijd beschikbaar was: zichzelf.

Het huis van Hopper is een speelse kennismaking (voor jong en oud) met 20 van Yvonne Jagtenberg haar favoriete kunstenaars. Kijk binnen bij: Hopper, Matisse, Morandi, Klee, Van Gogh, Munch, Hockney, Kahlo, Picasso, Rego, Modersohn-Becker, Salomon, Rothko, Raveel, Oppenheim, Malevich, Spero, Basquiat, Dumas en Calder.

Kunst-kijkboek

Let op: dit is geen boek. Ik herhaal het is echt geen boek. Het oogt wel als een boek maar het is een huis. Een huis waar je niet aan hoeft te bellen. Je hoeft zelfs niet je voeten te vegen. Het bestaat uit meerdere huizen en de huizen hebben vervolgens geen deuren. Je mag dus lekker overal naar binnen én buiten lopen. Dit zijn de huizen van beroemde kunstenaars. Je kijkt binnen in hoe hun wereld eruit ziet, je krijgt een blik in iets wat ze maakten. Je mag zelf kiezen welk huis je leuk vindt om beter te kijken. Misschien is er wel een huis waar je ook even een warm kopje thee zou willen drinken. Waar je misschien bij een ander huis liever niet naar binnengaat. In Het huis van Hopper hoeft niets en mag alles.

Iedereen die dit boek opent bepaalt zelf welk huis je wilt binnentreden. Wat mij betreft een erg unieke en leuke manier die Yvonne Jagtenberg ons geeft. Ze prikkelt je blik, je perspectief en zintuigen om haar boek echt te ervaren. Ik heb al menig kunstboek voor kinderen in huis maar Het huis van Hopper is echt weer een heel ander soort boek. Je stapt in de wereld van Jagtenberg en via haar blik stap je weer in de wereld van haar 20 favoriete kunstenaars. Dit doet ze beknopt maar tegelijk zeer rijk. Ze vangt in twee bladzijdes de sfeer van een kunstenaar en weet dit op een duidelijke en vaak ook humorvolle manier te doen.

van gogh

Luchtig en gewichtig tegelijk

Het huis van Hopper laat mij regelmatig lachen als volwassene. Zoals in het huis van Giorgio Morandi die liever flessen, kruiken en vazen schildert. Zijn zussen wonen in hetzelfde huis, maar die schildert hij niet. De prent die erbij zit vind ik echt geniaal in beeld gebracht. Ook voor mijn oudste dochter is het heel duidelijk en beeldend. En de naam Morandi zit nu in haar hoofd verankert, die man die liever saaie voorwerpen schildert en zijn zussen niet. De informatie van de kunstenaar is natuurlijk beknopt maar daardoor heel goed op te pakken. Zoals gezegd is de naam van deze kunstenaar nu verankert door dit leuke weetje. Het verder uitdiepen van wat deze kunstenaar meer heeft gedaan kan vanzelf volgen!

Het huis van Hopper is dus heel luchtig en toegankelijk. Tegelijk is het zeker niet oppervlakkig en bevat het ook een gewichtigheid. Zoals Van Gogh die niet alleen goed kon schilderen, maar ook goed ruzie kon maken. Daarom schilderde hij altijd alleen. Mijn dochter weet meteen waarom Jagtenberg Van Gogh maar met 1 oor heeft getekend, in het Klokhuis had ze gezien dat hij één oor had afgesneden. Daarbij wil ze graag vertellen over ruzie op school en dat ruziemaken niet fijn is. In het bad ziet ze het oor drijven en twee rode bloedspetters. Ik geniet echt van haar beleving, ongeacht of Jagtenberg het zo bedoelt heeft. Dat is wat mij betreft ook helemaal niet van belang. Kunst is beleven, kunst is je perspectief voeden en verrijken en dat is precies wat Jagtenberg met haar boek, teksten en illustraties doet.

kahlo

Diversiteit in Het huis van Hopper

De 20 kunstenaars die Jagtenberg gekozen heeft zijn lekker divers. Sommigen zijn bekend voor mij en sommigen niet. Sowieso is het voor kinderen een leuke afwisselende selectie. Ik denk dat het een mooie verzameling is van verschillende stromingen, verhalen en kleuren. Met dit boek verrijk je echt het kunstige kleurenpalet van je kind, en die van jezelf! Het huis van Hopper is zelf een kunstwerkje uit de keuken van Jagtenberg. En in dat kunstwerk duik je weer in de verschillende smaakjes van haar gerechten.

En die smaakjes mag je helemaal zelf proeven. Dat maakt Het huis van Hopper zo rijk wat mij betreft. Je hebt de wereld van Jagtenberg. Daarnaast heb je de gekozen kunstenaars en hun verhaal. Maar er zijn ook de gekozen onderwerpen die bij de kunstenaars horen die kinderen weer inspireren tot iets vinden, voelen of vragen. Achterin staat nog een handig kort overzichtje van alle kunstenaars. En verder is het geheel aan jou hoe je dit huis betreedt, ervaart, ziet, bekijkt en leest. Ik kan alleen maar zeggen: heel veel plezier!

Lees ook

Specificaties Het huis van Hopper

Auteur en illustraties: Yvonne Jagtenberg | Uitgeverij: Querido | September 2022 | 56 pagina’s | 9789045125831 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.