Het huwelijksportret – Maggie O’Farrell, een tijger en een huwelijk?
Auteur Maggie O’Farrell heeft al heel wat boeken op haar naam staan en prijzen gewonnen. Toch was het boek Hamnet* het eerste boek wat ik van haar las. Een ontroerend verhaal geïnspireerd door het leven van de familie. En dan met name de zoon van William Shakespeare. De roman legt een verband tussen de dood van de elfjarige Hamnet en het schrijven van het gelijknamige toneelstuk Hamlet. Het vertelt over rouw, liefde en de band van een tweeling. Ik was ontroerd, geschokt maar bovenal meteen fan. En dan nu het boek ‘Het huwelijksportret’. Met zijn prachtige, intrigerende cover, die je uitdaagt. Want wat heeft een jungle-achtige omslag met tijger en slangen te maken met een huwelijksportret en een verhaal uit 1550?
‘’Je moet een plan maken, zijn de woorden die ze hoort – of meent te horen – van haar oude kindermeid Sofia, ergens vlak bij haar ellenboog. Als je je kalmte verliest, verlies je de strijd.’’
Synopsis van Het huwelijksportret
Florence, 1550. Lucrezia, de derde dochter van de groothertog, leidt een prettig bestaan in de coulissen van het palazzo. Ze vergaapt zich aan de aanwezige schatten. Ze observeert de machinaties van de macht en wijdt zich volledig aan haar artistieke ambities. Dan sterft haar oudere zuster, aan de vooravond van haar huwelijk met de heerser van Ferrara. Plots komt Lucrezia in het middelpunt te staan: de hertog aarzelt niet om dan maar om háár hand te vragen. Lucretia’s vader accepteert het verzoek even rap.
Lucrezia, nauwelijks kind af, moet nu haar weg vinden aan een verdeeld hof, waar de gebruiken ondoorzichtig zijn en haar komst geen onverdeelde vreugde brengt. Het meest raadselachtige is haar nieuwe echtgenoot zelf, Alfonso. Is hij de speelse aristocraat die hij voor hun huwelijk leek, een estheet die zich het liefst onder kunstenaars begeeft, of de genadeloze machthebber voor wie zelfs zijn imposante zussen lijken te beven?
Terwijl Lucrezia, gehuld in knellende gewaden, eindeloos poseert voor een portret dat de komende eeuwen moet trotseren, wordt één ding glashelder. In de ogen van het hof heeft ze maar één taak: het produceren van een erfgenaam die de Ferrara-dynastie kan schragen. En tot ze die missie heeft volbracht, is haar toekomst onzeker, hoe nobel haar afkomst ook is. Lees haar verhaal in Het Huwelijksportret.
‘’In 1560 verliet de vijftienjarige Lucrezia di Cosimo de’Medici de stad Florence en begon aan haar huwelijk met Alfonso II D’Este, hertog van Ferrara. Nog geen jaar later was ze dood. De officiële doodsoorzaak luidde ‘bloedvergiftiging’ maar er werd gefluisterd dat ze was vermoord door haar echtgenoot.’’
Romans, memoires en prentenboeken
De auteur van Het Huwelijksportret, Maggie O’Farell is geboren in Noord- Ierland in 1972. Ze groeide op in Wales en Schotland. Op achtjarige leeftijd werd ze ernstig ziek. Zo erg dat ze zelfs een jaar school moest missen. Later vormde deze gebeurtenis zich tot een roman; ‘De afstand tussen ons’ en komt het ook terug in haar memoires uit 2017; Ik ben, ik ben, ik ben*. Uiteindelijk volgde ze diverse opleidingen aan universiteiten en was geïnteresseerd in de Engelse literatuur. Ze werkte als journalist in Hongkong, werd plaatsvervangend literair redacteur in Londen. Doceerde creatief schrijven en woonde in Italië.
Ze heeft diverse (historische) romans en zelfs twee prentenboeken voor kinderen op haar naam staan. Daar heeft ze talloze prijzen, en nominaties, voor gewonnen, zoals de Betty Trask Award voor haar eerste roman Nadat je weg was* en Woman’s Prize for fiction voor het boek Hamnet* in 2020. En dan nu geïnspireerd op het door Robert Browing geschreven gedicht ‘My last Dutches’, het wat mij betreft, grandioze opvolger van Hamnet: Het huwelijksportret.
‘’Hij wilde eigenlijk zeggen ‘mooie’ hertogin, niet ‘eerste’ hertogin, want ‘eerste’ hertogin klopt niet, het klopt van geen kanten; dat klinkt alsof hij denkt dat er nog meer zullen komen. En dat is zo een dwaas, idioot idee, dat het simpelweg niet waar kan zijn. Hij had gewoon ‘mooie’ willen zeggen, dat weer ze zeker.’’
Historische roman van het jaar, 2023?
Ondanks dat er over het leven van de vijftienjarige Lucrezia di Cosimo de ’Medici uit Florence weinig bekend is weet de schrijfster Maggie O’Farell er een kloppend, geloofwaardig en vooral boeiend verhaal over te schrijven. Ze heeft daarvoor hier en daar wel wat historische gebeurtenissen en locaties aangepast. Wat vooral opvalt aan haar schrijfstijl in Het Huwelijksportret is de beeldende manier waarop ze personages en locaties weet te schetsen. Gedetailleerd weet ze kerken, paleizen, omgangsvormen en gebruiken aan het hof te omschrijven. Ik was daar erg van onder de indruk. Ik lees namelijk vaker historische romans. Geschiedenis combineren met eigen fantasie is niet altijd even goed gedaan. Zo las ik onlangs ‘De Spaanse dochter’ en daar was, naar mijns inziens, eigen inbreng en historische feiten minder goed gecombineerd tot een geloofwaardig verhaal.
Het verhaal van kent een langzame opbouw. Wat niet maakt dat er geen einde aan het boek komt. Sterker nog. Ik heb het in één ruk uitgelezen. ‘Het Huwelijksportret’ ga ik dan ook zeker nog eens lezen. Dit omdat er zoveel interessants te leren en te lezen valt.
Ondanks dat je al weet welk lot Lucrezia te wachten staat, blijf je als lezer hoop houden. Als je zo kan schrijven, zoveel emotie en medeleven bij een lezer op weet te roepen ben je echt een grandioze auteur. Dit boek mag van mij dan ook alle prijzen winnen die er maar te bedenken zijn. Het jaar is nog pas begonnen maar wellicht schuilt in ‘Het huwelijksportret’ wel de titel ‘Historische roman van het jaar 2023’. In mijn bookjournal staat hij in ieder geval nu als enige op deze pagina vermeld…we zullen het zien.
Specificaties Het Huwelijksportret
Orginele titel: The Marriage Potrait | Auteur: Maggie o’Farrell | Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar | Eerste uitgave: 2022 | Vertaling: Lidwien Biekmann en Tjadine Stheeman | Genre: historische roman, biografie, roman, drama | Aantal bladzijde: 431 | ISBN 9789038812281 | Meer informatie bij je lokale booekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek