Het kleurenmonster de emotiedokter – een prentenboek over emoties

Dit jaar werken we in mijn kleuterklas over emoties. Dat kan zijn van angst bij Halloween, van liefde bij Vaderdag en Moederdag, blijdschap als je jarig bent, boosheid als iets niet lukt en ga zo maar door. Het kleurenmonster de emotiedokter is dan ook perfect want die dokter kan je alles leren over emoties! Ideaal voor thuis, maar ook voor in de klas!

Het kleurenmonster de emotiedokter

Het kleurenmonster is nu een dokter die helpt bij het verwerken van emoties, vooral bij die emoties die zo groot zijn geworden dat je ze niet meer zo makkelijk de baas bent. Leer samen met Nina begrijpen wat ze voelt en hoe ze met haar emoties om kan gaan.

In de war

Soms zijn kinderen in de war. Dan voelen ze buikpijn, maar eigenlijk zijn er hele andere dingen aan de hand. Soms zijn het kleine emoties, en soms worden het onbedoeld hele grote emoties. Als opvoeders, maar ook als leerkrachten krijg je hier geregeld mee te maken. Ik ben altijd blij als ik samen met een kind het probleem weet op te lossen. Maar ik ben me ook bewust dat dit niet altijd lukt. Soms zijn er grotere uitdagingen die het gedrag beïnvloeden en waar je langer geduld voor nodig hebt.

Nina voelt zich vreemd en besluit om een bezoekje te brengen aan het kleurenmonster de emotiedokter.
Best goed vind ik dat, dat iemand die zoveel heeft geleerd er dan zijn specialiteit van maakt.

Nina is dus in de war en als een echte dokter probeert de emotiedokter te achterhalen wat het probleem is. Hij blijft heel rustig, ook als Nina niet weet hoe ze het onder woorden moet brengen. Hij heeft daarvoor een handige thermometer en plaatjes met gezichtsuitdrukkingen. Ofwel de grote emoties. Veel scholen werken ook met een emotiemeter in de klas.

EHBO doos voor emoties

Ik vind het prachtig dat Het kleurenmonster de emotiedokter ook een echte assistent heeft. Tula de schildpad komt met een heuse EHBO doos aanzetten. Een hele grote met grote uitklapbare pagina’s. Hier is echt superveel te zien!

Dingen waar je blij van wordt of rustig. Die je kunt doen voor afleiding met je handen of je lichaam. Schrijven tot knuffelen. Echt van alles!

In een stressbal knijpen, bewegen of sporten, een zacht knuffelbeest, kusjes geven en krijgen, kleien en diep ademhalen bijvoorbeeld. Ik geef straks hier een lestip bij.

Ontspannen met Het kleurenmonster de emotiedokter

Nina zoekt samen met Het kleurenmonster de emotiedokter een kaartje uit. Het wordt diep ademhalen. Daarna gaat ze kleien. Ze mag slaan, kneden, scheuren en maken. Op een vel papier tekent ze een poppetje en mag er lekker overheen krassen met een rood potlood. Daarna is het tijd voor een mandalakleurplaat met waterverf, en dan mag ze ook nog eens bellenblazen.

Langzaamaan vindt Nina woorden. Ze gaan nog dansen op muziek en rustig kijken naar glitters in een fles.

Zal het Het kleurenmonster de emotiedokter lukken om Nina weer helemaal beter te laten worden?

Ik vind het prachtig dat er in dit prentenboek meer de diepte ingegaan wordt over de emoties. Zo is het een educatief prentenboek geworden waar je onwijs veel mee kunt. Een aanrader voor kinderen die moeite hebben met hun emoties te reguleren, voor op school of thuis!

ouders en opvoeders

Kleurenmonster: tips voor in de klas

Kopieer de inhoud van de EHBO doos uit Het kleurenmonster de emotiedokter en lamineer de kaartjes. Als je knuffels hebt van de verschillende emoties van het kleurenmonster kun je die neerleggen, of juist gezichten met emoties. Laat de kinderen vertellen wat er op hun kaartje staat en bij welke emotie het zou helpen.

Je kunt de kaartjes ook twee keer uitprinten en er een memory van maken. Die zou je ook nog bewegend kunnen doen met de klas. Laat ze zeggen wat er op hun kaartje staat om zo te ontdekken wie hun memory maatje is.

Maak een theaterdoos waarin de grote emoties zitten en hulpmiddelen uit de EHBO doos. Per tweetal kunnen kinderen dokter en patiënt spelen en gaan ontdekken wat helpt.

Maak samen een knus plekje in de klas waar je alleen mag komen als je last hebt van grote emoties. Dus niet als je geen zin hebt om te werken of moe bent. Je mag er even tot rust komen en daarna met de leerkracht gaan praten.

Maak zelf een doos met de kinderen. Vraag of ze een lege schoenendoos mee naar school nemen. Laat ze de doos mooi versieren en er allemaal dingen in doen waar ze rustig van worden. Knipwerkjes, friemelwerkjes, schatten, een knuffeltje, een fidget toy en ga zo maar door.

Achter in het boek Het kleurenmonster de emotiedokter staan nog bruikbare tips voor ouders en opvoeders.

Het kleurenmonster de emotiedokter

Specificaties Het kleurenmonster de emotiedokter

Auteur: Anna Llenas | Vertaling Antje Schoehuys-Blaak | Uitgeverij de Vier windstreken | 9789051169799 | 08 september 2023 | 56 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel, via de uitgeverij of via deze link bij bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen oprichter van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.