Het laatste huis, een grandioze gelaagde thriller van Catriona Ward

Als Thomas Olde Heuvelt, Stephen King én mijn moeder tezamen enthousiast zijn over een boek, is dat voor mij reden genoeg om het te gaan lezen. Het laatste huis is het doorbraakboek van Catriona Ward. De meningen lopen zeer uiteen. Van grandioos tot onbegrijpelijk. Ik behoor absoluut tot de eerste groep. Wat een grandioze, gelaagde, spannende en cliché doorbrekende thriller is dit! Alleen dat laatste heb je niet direct door en dat doet er ook niet toe. Ik ga zelfs nu al zeggen dat deze thriller tot mijn top 3 behoort van dit jaar. Graag neem ik jullie mee in mijn spoilervrije recensie.

Het laatste huis voorkant cover kader catriona ward thriller

Synopsis Het laatste huis

Ted Bannerman woont in het laatste huis aan de bosrand. Het is er wat eenzaam: zijn dochter Lauren is er niet altijd en verder heeft hij alleen zijn kat Olivia. Het is er ook wat bedrukkend, met de dichtgetimmerde ramen en de spiegels die Ted heeft moeten weghalen toen hij zichzelf er niet meer recht in kon aankijken. En dan zijn er nog de vreemde geluiden op de zolder en datgene wat er achter het huis in het bos begraven ligt. Dan krijgt de straat een nieuwe bewoonster. Eentje die bijzonder geïnteresseerd lijkt in Ted en in een meisje dat jaren geleden in deze omgeving verdween.

Dit is het verhaal van een moordenaar. Van een gestolen kind. Van wraak. Dit is het verhaal van Ted, Lauren en Olivia. Die in een doodgewoon huis aan het einde van een doodgewone straat wonen. Al deze dingen zijn waar. En toch zijn sommige ervan leugens. Want er ligt iets begraven achter het laatste huis aan de bosrand. Maar het is niet wat je denkt.

Fenomenale, duistere spanning voor de fans van Thomas Olde Heuvelt, J.D. Barker en Gillian Flynn* – uitgeroepen tot thriller van de maand in The Times, The Observer én The Guardian. Catriona Ward schreef met Het laatste huis haar internationale doorbraakboek. Ward is geboren in Washinton D.C. maar heeft naast de Amerikaanse nationaliteit ook een Engelse nationaliteit. Ze woont nu in Londen.

Prikkelend mysterieus

Een groot irritatiepunt voor mij in boeken, en met name thrillers, is als de spanning berust is op onbeantwoorde vragen. Sommige boeken rekken zo ellenlang een mysterie. Zonder er antwoorden voor terug te geven en weer verder te bouwen of meer laagjes binnen het mysterie. Hoe boeiend is het als een mysterie gaat draaien in de perspectief molen en er opeens aan alle kanten laagjes komen. Het laatste huis bevat een en al mysterie, vaagheden, zonder dat deze beantwoord worden. En het lukt Catriona Ward om toch een ontzettend spannende en boeiende thriller neer te zetten. Wat is dit boek grandioos geschreven.

Ik snap de kritiek dat mensen het niet snappen en misschien niet in de volledige spanning komen. Het verhaal is bizar en vervreemdend. En bij het omslaan van elke bladzijde slaat de vervreemding alleen maar meer toe. Tijdens het lezen krijg ik het gevoel dat iets me besluipt… maar wat en vanuit welke hoek? Geen idee! In de gebeurtenissen en tussen de regels door zitten op ingenieuze wijze alarmbellen verstopt. Bellen waarin je soms bewust, maar vaker onbewust in verstrikt raakt. En waar die unheimliche bellen dan afgaan, wederom moet mijn antwoord zijn: geen idee! En dat heeft mij geen enkel moment geïrriteerd. Ik heb genoten van de karakters, het verhaal en de zoektocht naar de waarheid.

Het laatste huis boek thriller catriona ward

De karakters

Het hoofdkarakter in Het laatste huis is Ted Bannerman. Een onsmakelijk, vreemd, in mysteriën gehuld karakter. Hij is slecht in namen dus moeten wij het als lezer doen met andere karakters en hun bijnaam. Zoals De torrenman. Een man met priemende blauwe ogen die zich psycholoog noemt. Maar waar Ted echt niet alles aan gaat vertellen. Soms vergeet hij dat voornemen, maar dat geeft niet want hij heeft de gratis pillen nodig die De torrenman voorschrijft. Lauren, de dochter van Ted komt en gaat en is nogal opvliegend. En dan is er nog een grote rol weggelegd voor Olivia de kat. Nog nooit eerder heb ik me zo verbonden gevoeld met een dier in een boek. Misschien komt dat ook omdat Ward ons trakteert op enkele hoofdstukken vanuit het oogpunt van Olivia. Maar bovenal komt het door Ward haar geweldige manier van schrijven en een verhaal vertellen.

Naast dit verhaal in Het laatste huis loopt er nog een ander verhaal, dat van de vermissing van Lulu. Dit is een jong meisje en haar verhaal raakt me direct al. We lezen mee vanuit het oogpunt van haar oudere zus Dee. Beide verhalen zijn uiteraard op een bepaalde manier verweven met elkaar.

Door het verhaal heen neemt Ward ons mee op een unieke reis. Alle karakters zijn zo authentiek, eigen en weten mij vanaf de eerste introductie te grijpen. Soms door medeleven, soms door afkeer. Gevoelens kruipen eerder omhoog dan dat ik het echt kan verklaren en verantwoorden. Ward laat me eerder voelen dan dat ik het logisch kan plaatsen. En dat is precies wat ik kan aanraden in dit verhaal. Ga mee in het ritje wat Ward voor jou als lezer in petto heeft.

Voor wie is Het laatste huis geschikt?

Voor alle lezers die van een goede, gelaagde en niet voorspelbare thriller houden. Niks is cliché en zelfs het cliché is authentiek. Welk cliché? Daar ga ik niet verder op in. Dit boek moet je vanaf de eerste bladzijde beleven en ervaren. Voelen het liefste nog! Wees opmerkzaam maar laat dit je niet remmen. Klopt er iets niet? Zie dat als alarmbel die later een verklaring krijgt. Het laatste huis zou ik een literaire thriller kunnen noemen, de karakters zijn namelijke voldoende uitgediept en gaan een verandering door. Maar tegelijk wil ik geen lezers afschrikken want er is ook een groot deel spanning en vervreemding.

De spanning uit zich soms in hele concrete en nare gebeurtenissen. Mishandeling in diverse vormen, eenzaamheid en rouw. Rouw in het verlies van een dierbare, maar denk ook aan het opgroeien in een gezin wat verre van warm is. Nergens gaat Ward te ver wat mij betreft en alles dient het doel van het grote verhaal. Het cliché, zoals ik het nu noem zonder spoilers te willen geven, is zo grandioos goed gedaan. Ik denk dat dit voor het eerst is dat een auteur zo trouw en respectvol daarmee omgaat. Met veel verbazing en plezier heb ik dan ook het nawoord en de bronvermelding achteraf gelezen. Doe dit overigens ook echt pas achteraf. Wat een werk en onderzoek heeft ze gedaan. Dat uit zich echt in het verhaal.

Meevoeren

Als lezer kan je je zeker laten meevoeren door het verhaal van Ward. Maar er wordt wel enige vorm van actief inzet gevraagd van de lezers. Of om mee te puzzelen en de broodkruimels die verstopt liggen op te pikken. Of om dat te kunnen loslaten en op het einde het gehele brood warm uit de oven te kunnen halen. Het laatste huis is een boek om direct nog eens te lezen en smaakt naar meer van Ward!

het laatste huis catriona ward thriller boek

Leestips passend bij Het laatste huis

Specificaties Het laatste huis

Auteur: Catriona Ward | Uitgever: Boekerij | Vertaald door Mariëtte van Gelder | Engelse titel: The Last House on Needless Street | Januari 2023 | 336 pagina’s | 9789022597248 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding. Deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en andere kinderen en volwassene. Lezen, voorlezen, verhalen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen hier op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.