Het meisje dat aan de oever verscheen, een roman over zielsverwantschap
De naam Geert Kimpen deed een vaag belletje rinkelen. In de boekwinkel heb ik zijn naam vast al eens gezien. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat zijn debuutroman ‘De Kabbalist’ in vijftien talen is verschenen en er meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht. Naderhand verschenen onder andere ‘Rachel, of het mysterie der liefde’ en ‘De geheime Newton’. Een succesvol schrijver dus. Dat is een hele prestatie in deze tijd van teruglopende boekverkopen. ‘Het meisje dat aan de oever verscheen’ is het laatste boek van Geert van Kimpen en inmiddels is dat toe aan een tweede druk.
Het verhaal over Kama en zijn lotsbestemming
In ‘Het meisje dat aan de oever verscheen’ heeft Kama een groot probleem. Hij is een Indiase visserszoon, moet in de voetsporen van zijn vader treden, maar hij is bang voor de zee. Zijn moeder ziet aan het teken op het voorhoofd van Kama dat zijn lotsbestemming ergens anders ligt en vertelt hem de verhalen van de Goden. Zijn vader echter, volhardt in de traditie van de zoon die de vader opvolgt en Kama komt bij hem in de boot.
Na een jaar blijkt dat het echt niet gaat. Kama gaat zijn moeder helpen met het verkopen van vis. Werk dat altijd door vrouwen wordt gedaan. Kama wordt uitgelachen en kruipt in zijn schulp. In die schulp verzint hij de mooiste verhalen waarvan hij uiteindelijk op de jaarmarkt er één vertelt. De vrouwen laten zich meevoeren in het verhaal. De mannen spreken er schande van en gaan met de vader van Kama praten. Die roept op zijn beurt Kama en plein public ter verantwoording. Kama vraagt raad bij de stoffenhandelaar, die ook zo goed is in illusies. De stoffenhandelaar zegt Kama zijn pijn te koesteren en het te gebruiken in de verhalen. Hij stelt Kama voor een keuze: meedoen met het Vissersleven zoals dat voor hem bepaald is of een verhalenverteller worden die de wereld in trekt. Kama kiest voor het laatste.
Zielsverwanten in het meisje dat aan de oever verscheen
Hij trekt de wereld in. Kama volgt het spoor van de rivier en komt een weduwe en haar twee dochters tegen die hem vertellen over de Tempel van het Oosten waar hij kan leren hoe hij man kan worden. Kama besluit dat dat zijn lotsbestemming wordt en vervolgt zijn weg. Al vrij snel komt hij Shakti tegen die tegen hem zegt dat ze voor elkaar zijn voorbestemd. Volgens haar zijn zij zielsverwanten. Hoewel Kama twijfelt, besluit hij toch door te gaan met zijn queeste naar de Tempel van het Oosten. Onderweg leert hij verhalen vertellen van een oude man, trouwt hij met een prinses, ontdekt hij dat lust bij de één leed bij een ander veroorzaakt en toch vergeet hij het meisje aan de oever verscheen niet.
Het verhaal is doorspekt met figuren en namen uit de hindoeïstische en Indiase cultuur. De namen Kama (dat verlangen betekent) en Shakti (een Hindoegod die als moedergodin wordt aanbeden) zijn hier voorbeelden van. Dat maakt dat het geheel wat sprookjesachtig aandoet, zonder dat het ergens zoet wordt. Zelf vond ik het een prettig originele invalshoek, die goed leesbaar is voor mensen zoals ik die weinig, tot niets weten over het hindoeïsme.
De coming of age van wie eigenlijk?
Naast het feit dat Kama zichzelf leert kennen in dit coming of age verhaal, lijkt het ook alsof de schrijver Geert Kimpen met ‘Het meisje dat aan de oever verscheen’ iets probeert uit te zoeken over zichzelf. Kimpen voert regelmatig een schrijver op die de wereld naar zijn hand zet en de hoofdpersoon, Kama, is een verhalenverteller. Natuurlijk, als schrijver kun je een hele wereld naar je hand zetten. Je kunt zelfs een wereld creëren. Dat is natuurlijk precies wat je van een roman mag verwachten, maar toch vond ik persoonlijk de filosofische bespiegelingen soms wat te lang naar mijn smaak.
Daarnaast vond ik het ook een tikje storend dat op de kaft van het boek staat ‘Geert Kimpen kwam in een echtscheiding terecht en waar moet je dan over schrijven, als ‘de liefde’ je thema is?’Het zal aan mij liggen, maar gecombineerd met het verhaal vond ik ‘Het meisje dat aan de oever verscheen’ wat zelfhulpboek-achtig overkomen. Edoch, zelfonderzoek is belangrijk. Het kan je laten groeien als mens en wellicht dat het element van ‘zelfhulp’ in ‘Het meisje dat aan de oever verscheen’ voor andere mensen een welkom element is, zeker omdat het wordt gevat in een groter verhaal dan alleen dat van de hoofdpersoon Kama.
Specificaties Het meisje dat aan de oever verscheen
Auteur: Geert Kimpen | Uitgeverij: London Books | 9789492883490 | Pagina’s: 358 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Kinderboekenweek 2021 worden wat je wil, een overzicht - 13/09/2021
- Het Mirakel, een roman over oerkracht - 31/08/2021
- Nachtmissies, een boek voor de schoolbibliotheek - 10/08/2021