Het meisje van het woud; Stad zonder wind deel 2
Waar ik in het eerste deel overdonderd was door de rijkheid van het boek, zo welkom voelde ik mij in deel 2. Terwijl ik wederom weer wat overdonderd was. Deze wereld is zo onwijs rijk aan verhaal, diepgang, karakters, magie, fantasie, taal en eigen dingen. Gelukkig begin je in Het meisje van het woud met een kleine opheldering. En gelukkig heb ik mijn eigen recensie. Deel 1 eindigde na een zinderende apotheose in een wereld die door oorlog, mach, onmacht, een vloek en magie verscheurd dreigt te worden. Arka en Lastyanax, ik ben klaar voor het vervolg van jullie verhaal!
Het meisje van het woud; De stad zonder wind 2 samenvatting
De IJstijd is aangebroken in Hyperborea. Lastyanax is zijn discipel Arka kwijt. De jonge magiër laat familie en vrienden in de steek en gaat naar haar op zoek. Arka is teruggegaan naar de Amazonen om de banvloek te breken die al jaren tussen de twee volkeren heerst. Inmiddels is de stad in de handen van oligarchen die elke vorm van verzet met geweld onderdrukken. De magiërs zijn opgesloten en er is hongersnood.
Lastyanax en zijn vriendin Pyrrha doen hun best om het tij te in de stad te keren. Wie zal uiteindelijk de macht grijpen in de stad zonder wind?
Welkom terug
Het was alweer even geleden dat ik mij in deze bijzondere rijke wereld van Devillepoix had ondergedompeld. Gelukkig is er een kleine samenvatting van de belangrijkste personages, plekken en meer. En gelukkig heb ik mijn eigen recensie. Maar desondanks die twee handvatten kwam niet alles van het verhaal direct terug… En dat was totaal niet storend. Ik werd meteen in het verhaal van Het meisje van het woud gezogen en liet me nergens door remmen. Ik voelde me juist weer helemaal thuis en vertrouwde op het proces dat al lezend de dingen weer terug zouden komen. En dat vertrouwen bleek terecht. Devillepoix geeft mij een explosie van haar rijke wereld, en middenin het avontuur en gebeurtenissen komt alles terug van wat is gebeurd. En wordt dat aangevuld met nieuwe ontwikkelingen.
Het meisje van het woud kan je niet los lezen. Het is echt gebouwd op het eerste deel. Devillepoix heeft een intense opbouw opgezet van haar wereld en karakters. Dat is de kracht van haar verhaal. Oorlog, politiek, intriges, macht, onmacht en alles wat bij een maatschappij komt kijken stopt ze in haar wereld. De ontwikkelingen dansen om elkaar heen en nemen de lezer mee in een zinderend avontuur. Een avontuur vanuit diverse oogpunten met als hoofdpersonages de jonge Arka en de oudere Lastyanax en Pyrrha. Heel bijzonder hoe die synargie is tussen de karakters met hun verschillende leeftijden. En daarbij ook heel boeiend om bijvoorbeeld politieke en maatschappelijke kwesties vanuit diverse oogpunten te ervaren. Een kind ziet andere dingen dan een jong volwassene en heeft andere zorgen. Maar allemaal krijgen ze het flink te verduren.
Rijke wereld
De wereld van Het meisje van het woud is rijk. Rij qua verhaal, er gebeurd veel op diverse niveaus. Karakters maken persoonlijke ontwikkelingen door. Maar tegelijk spelen er ook veel maatschappelijke en politieke kwesties. Dan zijn er nog de fantasy elementen. Een verzonnen wereld, met eigen volkeren, cultuur, geschiedenis, regels, magie en eigen gewoonten. Er zijn mythische wezens zoals slangen van het verleden, heden en toekomst. En imposante rokhvogels die je kan berijden. Tegelijk spelen er veel militaristische en politieke dingen want waar mensen zijn, in welke wereld dan ook, zitten er scheve verhoudingen. En is er vervolgens ongelijkheid door bijvoorbeeld afkomst & gender.
Devillepoix neemt haar lezers mee in de nare kant van wat macht doet. Volwassen soldaten die bijvoorbeeld te jonge meisjes zich vies en ongemakkelijk laten voelen door foute opmerkingen die ze niet kunnen plaatsen. Maar ook onderdrukking door geliefden, het leger en leiders. Wat angst doet met mensen en hun keuzes. Over overlopers en schuld. Vechten om te overleven en zoveel meer. Tegelijk maak je ook de zorgen en keuzes mee van de oudere karakters. Die zorg dragen voor jongeren mensen in hun omgeving en tegelijk ook voor de ouderen. Over doorzetten om verandering te bewerkstelligen. Over foute keuzes maken, die misschien achteraf toch niet fout lijken. Heel knap gedaan voor de doelgroep en daardoor een heel belangrijk boek ook voor jongere lezers.
Rijke taal
Devillepoix heeft ook qua taal echt een rijke wereld neergezet in Het meisje van het woud. Zelfs ik als volwassene weet soms de betekenis van woorden niet. Ik twijfel regelmatig of een woord nou heel ouderwets is, minder (tot zeer minder) frequent gebruikte taal is of omdat de auteur Frans-Belgisch is. Of dat het onderdeel is van haar verzonnen fantasy-epos wereld. Denk dan aan woorden zoals: lemuur, detachement, despotische neigingen, quincunx en mancimniotische kuip.
En die taal vind ik dus echt prachtig en een verrijking voor de jeugdliteratuur. Waar anders dan in een boek kan je kennismaken met deze woorden? Vaak wijst het verhaal wel uit wat het betekent. Maar soms gaat het over bepaalde machtsvormen of militaristische handelingen, dat is dan wat lastiger misschien. Maar mijn tip is dat ook om die woorden te noteren en later op te zoeken. Of tijdens het lezen, wat werkt voor jou. De rijke taal draagt zeker bij aan de rijke wereld, de hele beleving en de hele sfeer die Devillepoix heel authentiek weet neer te zetten. En waar ik heerlijk als beelddenker in meegenomen ben. Nergens werkte onbekende termen en lastige woorden remmend.
Voor welke leeftijd is Het meisje van het woud?
Fantasy-epos De stad zonder wind, en dus ook dit tweede deel van de duologie Het meisje van het woud, is geschikt voor lezers vanaf ongeveer 12 jaar. De vormgeving is echt prachtig gedaan. De unieke rijke wereld is wat mij betreft een perfecte setting om grote maatschappelijke kwesties verhalend te bespreken. Er komt actie en geweld in voor, maar het dient ten alle tijde een doel in het verhaal. Het is onderdeel van de politieke intriges, oorlogvoering, ongelijkheid en machtsmisbruik. Juist door het verhalende onderdeel vol magie worden lezers meegenomen in de grote grijze brij die die kwesties meebrengen. Het zet lezers aan om zelf te denken, je krijgt immers door diverse perspectieven de wereld mee.
Maar naast die grote ethische vraagstukken is er ruimte voor vriendschap, familie, liefde, doorzetten, inclusiviteit en hoop. Allemaal mooie menselijke tegenhangers die wederom ook weer in de echte wereld altijd zullen blijven. Hoe moeilijk die soms ook is. Met de oorlogen die momenteel gevoerd worden is jeugdliteratuur zo belangrijk waarbij lezers de diverse aspecten meekrijgen. Het meisje van het woud is naast een prachtig verhaal ook nog eens belangrijk. Zonder dat een moraal speelt overigens. Devillepoix laat het eventueel oordelen aan de lezers.
De stad zonder wind is een prachtig rijke fantasy-epos. Ik was echt in die wereld en ben gehecht geraakt aan de karakters en met name Arka en Lastyanax. Het meisje van het woud bracht me naar het Amazonewoud en ik kon echt de eucalyptusbomen ruiken terwijl ik wiegde in in mijn hangmat. Wat een prachtige aanwinst in de jeugdliteratuur en ik hoop dat er nog meer verhalen vanuit de wereld van Devillepoix uitgebracht gaan worden.
Boekentips passend bij Het meisje van het woud
- Deel 1 van Het meisje van het woud: De stad zonder wind
- Magisch: De geheime drakenschool
- Magische boekenserie: Anna Kadabra De Club van de Volle maan
- Magische boekenserie: Hamley in de magische bibliotheek
- Politiek, klassieker: Koning van Katoren*
- Magie boekenserie: De school van de magische dieren
- Geesten, fantasy, boekenserie: Stad vol geesten
- YA fantasy: Hotel Magnifique
- Jeugdboek: Het magische pad
- Boekenserie jeugd: Storm en Bliksem
- Boekenserie jeugd: Skandar
- Magisch: De vloek van de Kraaientoren
- Magische boekenserie: Warrior Cats
- Magie: School van wonderdingen
- Drakenstorm boekenserie: Het duistere doolhof
- Magische boekenserie: Starfell en het verloren koninkrijk
- Magische boekenserie: Eiland van de magische dieren
Specificaties Het meisje van het woud
Auteur: Eléonore Devillepoix | Vertaald door Arthur Wevers | Uitgever: Querido | Deel 2 Stad zonder wind | Januari 2024 | 9789045127019 | 400 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of online bij Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek