Het meisjesmanifest, een boek over vriendschap, slutshaming en grenzen

Slutshaming is iets waar ik met mijn hoofd niet bij kan. Ik ben dus heel blij met het boek Het meisjesmanifest van Carlie van Tongeren en blij met Milou Deelen. Het boek is niet haar verhaal maar is wel gebaseerd op haar ervaringen. Slutshaming is namelijk het tot de grond vernederen van meisjes die vanuit eigen vrije keuze seks hebben. Seks voor hun plezier. Waar jongens vereerd worden die dit doen, zo keihard worden meiden gepakt. En dat is natuurlijk belachelijk want vrijheid en gelijkheid houdt ook in gelijke behandelingen in de keuzes die wij mogen maken als vrouwen.

hoofd het meisjesmanifest

Het meisjesmanifest

Tess heeft een fantastische zomer met Lars, maar als ze terugkomt op school is ze opeens het onderwerp van het ‘Slettenlied’, en heeft iedereen een mening over haar. Tess is boos en verontwaardigd en besluit het er niet bij te laten zitten: ze mag toch zeker zelf weten wat ze doet?

Kati houdt van zingen en gitaarspelen, maar absoluut niet van in de spotlights staan. Ze zweert bij adviesartikelen uit tijdschriften, ook al voelt ze zich daardoor niet altijd beter over zichzelf. Als haar vriendin Tess opeens in het middelpunt van de belangstelling komt te staan, probeert ze zo goed als ze kan te helpen – maar dat lukt niet door op de achtergrond te blijven.

Sara besluit dat dit Het Jaar Zonder Jongens wordt. Na een vervelende ervaring en dan ook nog eens het gedoe met Tess is ze er helemaal klaar mee. Maar sommige dingen kun je niet voor altijd wegstoppen, en Sara beseft dat zijzelf de enige is die haar problemen kan oplossen. En wat moet ze eigenlijk met die leuke jongen van de rugbyvereniging?

“Hij was stoer, ik de hoer.”

Milou Deelen ~ Voorwoord Het meisjesmanifest

Milou Deelen

Wie is Milou Deelen? Misschien heb je haar filmpje voorbij zien komen. In 2017 ging deze namelijk viral. In dit filmpje staat Milou op diverse plekken met borden voor zich met teksten: hoer, slet enzovoort. Milou was de ongelijkheid zat. Waarom worden jongens stoer gevonden als ze voor seks kiezen en meiden niet? Ze heeft een hele heftige vorm van slutshaming ondergaan maar besloot haar mond niet te houden en in actie te komen. En ik kan alleen maar haar actie applaudisseren. Het verhaal van Tess in Het meisjesmanifest is gebaseerd op haar ervaringen.

Ik ben ook wel wat gewend met online dirt in de zin van vieze berichten en dickpics ontvangen, zonder reden. En ik lees soms met pijn in mijn hart en hoofd hoe mensen reageren online. Maar wat ik allemaal lees in Het meisjesmanifest en wat Milou is overkomen, heartbreaking. Echt. Wat doen mensen elkaar toch aan. Het is wat Milou zelf ook zegt, zouden we als meisjes elkaar niet moeten steunen in deze tijd? Wat is er mis als de seks gelijkwaardig is en het voor plezier is vanuit beide kanten? Helemaal niks mis mee wat mij betreft.

Carlie van Tongeren

De auteur van Het meisjesmanifest is Carlie van Tongeren (1983). Ze is schrijver in de dop sinds ze op haar 7e achter haar moeders typemachine kroop en écht schrijver toen haar eerste boek uitkwam in 2011 (feelgoodroman Pasta & passie, uitgeverij Zomer & Keuning). Ze wist altijd al dat ze boeken voor tieners wilde schrijven en met Heerestraat & Rozenlaan (2018) werd deze droom werkelijkheid. Het boek werd genomineerd voor zowel de Prijs van de Jonge Jury als de Jonge Jury Debuutprijs. Bij Blossom Books verschenen daarna Het meisjesmanifest (2019) en YA-novelle Het zusje van (2020). Carlie is ook coauteur van non-fictie voor uitgeverij AnderZ: Omgaan met ongewenste intimiteiten (2020) en Zin in seks! (2016). Naast het schrijven werkt Carlie als freelance redacteur en ghostwriter.

het meisjesmanifest

Zoektocht naar jezelf

Het meisjesmanifest volgt de vriendinnen Tess, Kati en Sara. Alle drie hebben ze zo hun eigen zoektocht tussen, en voorbij, hun seksuele grenzen. Waar Tess vecht voor haar keuzevrijheid om seks te hebben met wie ze wilt, zo vecht Sara tegen een ervaring van aanranding. Kati daarentegen is heel erg onzeker over haar lichaam en nog maagd. Tegelijk spelen er in hun privé leven dingen die ook behoorlijk hun stempel achterlaten op de meiden.

Op liefdesgebied rommelt het behoorlijk en ook ouders hebben zo hun eigen problemen. Zo zit Kati haar vader futloos thuis na zijn ontslag en verstopt haar moeder zich het liefste voor de wereld. Haar broer is sinds hij op kamers woont niet meer langs geweest. Sara woont alleen met haar moeder en Tess heeft een broertje waarmee ze niet echt een band heeft en haar ouders zijn best oké. Een zoektocht naar wie je bent is al lastig maar als de mensen om je heen ook zoekende zijn kan dit het nog lastiger maken. Want ook volwassenen weten het soms niet en vallen in bepaalde patronen en rollen.

“Ik ga me niet verontschuldigen voor een zomer vol Ongelooflijke Orgasmes. Zouden jullie dat doen? Ik vind dat niemand dat zou moeten doen”.

Blz 24 ~ Tess uit Het meisjesmanifest

Karakters in Het meisjesmanifest

De karakters hebben allemaal een bepaalde basis in Het meisjesmanifest maar groeien en veranderen door het verhaal en de gebeurtenissen. Tess is de stoere en sterke meid maar ook zij heeft breekpunten. Ik vind haar heerlijk, haar energie, haar vechtlust en passie. En ik sta lijnrecht achter haar missie. Leuk ook om te zien hoe haar broertje en haar ouders meer rol krijgen en hoe de band schudt en beeft en toch weer goed komt.

Met Sara heb ik ook veel raakvlakken. Ook ik ben alleen met mijn moeder opgegroeid en ik heb een vervelende ervaring gehad met een jongen. Ik was alleen wel jonger en heb het dus nooit verteld aan mijn moeder toen. En met Kati deel ik weer die onzekerheden die zij heeft om te puberen met een lichaam met een maatje meer. Carlie heeft een mooie mix van goede karakters neergezet, verschillende thuissituaties en verschillende verhalen. Heel inspirerend wat mij betreft voor een grote groep meiden.

Maatschappij

Wat voor mij vooral weer sterk naar voor komt in Het meisjesmanifest is de rol van de maatschappij en omstanders. De kracht van social media op een slechte manier, maar ook de goede manier wordt belicht. De kracht die wij als mensen hebben, als we het maar goed inzetten. Die ene leraar die het juiste doet en helpt, dat ene berichtje met een sorry ik liet me meeslepen. Een ouder die achter je staat. En een goede vriendengroep. Het is zo belangrijk allemaal want in tijden van ellende kan je er alleen echt aan kapot gaan. Maar samen kan het je weer lijmen en aansterken.

Ik sluit me volledig aan bij Het meisjesmanifest achterin het boek. Laten we onze energie steken in zaken die wel interessant zijn zoals je eigen passies. Laten we elkaar niet onnodig shamen en kapot maken on- of offline. En laten we die shame bewaren voor de personen die echt over iemands grens heengaan. En lees vooral dit boek en de diversiteit die Carlie laat zien van de problemen die wij meiden ervaren in deze tijd met opgroeien.

Het meisjesmanifest leest als een trein. Heel tof vind ik ook de vormgeving. Zo hebben Tess, Kati en Sara allemaal een eigen lettertype als hun hoofdstuk begint. Zulke extra dingen kan ik erg waarderen. Wat mij betreft is dit een boek wat elk meisje, meid en vrouw wel eens zou moeten lezen.

Specificaties Het meisjesmanifest

Auteur: Carlie van Tongeren | Uitgever: Blossom Books | 256 pagina’s | juni 2019 | 9789463491594 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.