Het Montessori kind – een inspirerende en praktische opvoedgids
Zelfstandigheid, empathie en creativiteit stimuleren bij kinderen. Dat is in een notendop wat de visie van Dr. Maria Montessori inhoudt. Een visie die we vooral kennen van de toepassing in het onderwijs. Maar de principes zijn zo universeel dat we ze ook goed kunnen gebruiken in de opvoeding. Auteurs Simone Davies en Junnifa Uzodike hebben met Het Montessori Kind een prachtige gids geschreven voor ouders waarmee je leert om de Montessori principes voor je kind thuis toe te passen. Leerzaam en inspirerend!
Zelfstandige, leergierige kinderen; rustige, toegewijde ouders
Introductie Montessori visie
Eerst even een korte introductie over Maria Montessori. Zij was een Italiaanse arts en kinderpsychologe die vooral bekend staat om haar revolutionaire onderwijsfilosofie en -methode, de Montessori-methode. Ze werd geboren op 31 augustus 1870 in Chiaravalle, Italië en overleed op 6 mei 1952 in Noordwijk aan Zee. Haar visie werd zeer succesvol en wereldberoemd. Het was gebaseerd op haar observaties van kinderen en haar overtuiging dat kinderen van nature nieuwsgierig, zelfgestuurd en intrinsiek gemotiveerd zijn om te leren.
Veel leerkrachten en pedagogisch medewerkers zijn gecharmeerd van deze methode. Het komt namelijk zo dicht in de buurt van wat je als professional met kinderen wilt bereiken. Hun creativiteit stimuleren, hun talenten ontdekken en zoveel mogelijk zelfstandigheid creëren. Het gaat daarbij vooral om het observeren van het kind; wat zijn de behoeftes van het kind en waar zijn ze aan toe in hun ontwikkeling?
Dus vandaar ook de interesse voor dit opvoedboek Het Montessori Kind. Opvoeden is een uitdagende taak, zeker in deze tijd vol digitalisering. Dus hoe kun je ervoor zorgen dat kinderen spelen, bewegen, ontdekken en floreren? Dit is een gids om je als ouder daarbij te helpen. Dat beloven de auteurs Simone Davies en Junnifa Uzodike. Zij zijn gespecialiseerd in de Montessori methode en hebben hun theoretische kennis en praktijkervaringen gecombineerd. Het is een gids gericht op kinderen van 3 tot 12 jaar, maar ook de periodes daarvoor en daarna krijgen zeker aandacht.
Het montessori kind samenvatting
Het Montessori Kind is een gids voor ouders voor het opvoeden van zelfstandige kinderen vol empathie en creativiteit. Met behulp van de Montessoriprincipes leer je de ontwikkeling van je kind te stimuleren, en een gezinsleven te creëren met minder afleiding, apparaten en schermen. Simone en Junnifa laten zien hoe je als ouder het volle potentieel van jouw kind benut, en het zo goed en zo respectvol mogelijk kunt begeleiden tijdens zijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld door:
- Je huis zo in te richten dat het zelfstandigheid en onderzoek stimuleert
- Montessori activiteiten te organiseren passend bij de interesses van je kind
- Wellevendheidslessen voor te leven, waarmee je jouw kind leert anderen te respecteren en leert hoe te reageren in verschillende situaties, positief en negatief.
Het Montessori kind – creativiteit en zelfstandigheid
Deze gids is echt veelomvattend en praktisch te noemen. Boordevol informatie. De kleine illustraties op de voorkant geven direct goed weer wat de uitgangspunten zijn. Er zijn voor je kind als het nodig is en ze vooral ook loslaten om dingen zelf te onderzoeken. Het is geen gids waar je even snel doorheen bladert en korte opvoedadviezen vindt. Alles wordt zeer uitgebreid onderbouwd. Maar daardoor leer je veel over wat de Montessori methode nou precies inhoudt.
Montessori is het geloof in het potentieel en de vermogens van het kind. Het geloof dat kinderen altijd competenter zijn, als ze de kans krijgen en zich in de juiste omgeving bevinden. Het geloof in de aangeboren goedheid van kinderen en hun vermogen om te leren.
Observeren, verbinding maken en begeleiden
Het boek bevat 9 hoofdstukken waarin naast uitleg en tips ook ruimte is voor verhalen van ouders van over de hele wereld. Dat geeft aan dat de methode dus overal toepasbaar is. Ouders lopen vaak ook tegen dezelfde vraagstukken en uitdagingen aan. Welke thema’s komen er zoal aan bod in de gids Het Montessori Kind? Bijvoorbeeld hoe je een prettig dagritme opstelt en tips voor het opruimen van speelgoed. Maar ook de kracht van dagelijks verbinding maken met je kind komt aan bod. Even samen iets doen waarbij je rust en aandacht biedt, klinkt heel simpel. Maar het wordt vaak vergeten in de drukte van alledag. Begin de dag altijd met een knuffel, zo is 1 van de tips van de auteurs om toe te passen voor een fijne start van de dag.
Kinderen hebben eigenlijk vooral tijd nodig. Tijd om te onderzoeken, beleven, herhalen, rusten en verbinden. Een mooi inzicht! Welke moeilijkheden je kunt tegenkomen wordt ook beschreven. Want ook met de Montessori methode krijg je niet direct voorbeeldige kinderen natuurlijk. Het kind volledig zijn eigen gang laten gaan is niet het uitgangspunt. De auteurs noemen het morele en gedragsmatige uitdagingen. Maar wat daarbij vooral steeds terugkomt: observeer je kind. Welke situaties zijn lastig, waar liggen hun interesses?
Een praktische gids met fijne opvoedtips
Het Montessori Kind is een dikke en praktische gids, die zeker een aanrader is voor wie meer wil opvoeden vanuit de behoeftes van het kind. Voor wie echt wil loskomen van de afhankelijkheid van schermen. En wat je dan vooral kunt concluderen is dat het eigenlijk heel eenvoudig kan zijn. Kinderen leren van doen en ervaren in het dagelijks leven. Jezelf verzorgen, aardig zijn voor anderen, opruimen etc. Dus ingewikkelde methodes en geavanceerd speelgoed zijn niet nodig!
Het is even inkomen in het begin van het boek door de inleiding, maar leest daarna erg vlot met heldere taal. Er staan veel beschrijvingen in waarvan je denkt wat een goed inzicht, dit wil ik zeker toepassen. Zo is het betrekken van kinderen bij het maken van regels en afspraken bijvoorbeeld een goede tip. Een familieoverleg plannen is een opvoedadvies dat vaker terugkomt in boeken. Maar het wordt in deze gids ook gekoppeld aan de ontwikkelingsfase van je kind. Waarom en wanneer kun je dit van hen verwachten? Zeker met schermgebruik een goede en bruikbare opvoedtechniek.
Een paar woorden die je kunt meenemen uit het boek:
- Verbinding
- Veiligheid
- Vrijheid
- Vertrouwen
- Voorbeeld
- Verantwoordelijkheid
- Vertragen
Meer achtergrondinformatie
- Simone Davies is van Australische afkomst maar is nu woonachtig in Amsterdam. Ze is directeur van de Jacaranda Tree Montessori school in Amsterdam.
- Junnifa Uzodike is oprichtster van de Fruitful Orchard Montessori school in Ajuba, Nigeria.
- Simone en Junnifa schreven eerder de boeken Montessori voor thuis* en De Montessori baby*.
Meer lezen over Maria Montessori? Bekijk ook deze blogs:
- Film over het leven van Maria Montessori
- Montessori speelgoed – tips voor peuters en kleuters
- Little People, Big Dreams – prentenboek over Maria Montessori
- Maria Montessori – het boek over haar leven
- De denkende klas – over het motiveren van leerlingen
- Montessori dieren van Clementoni – een educatief spel
Specificaties Het Montessori Kind
Auteurs: Simone Davies en Junnifa Uzodike | Uitgeverij Brandt | Vertaling: Maya Denneman en Danielle Stensen | 9789493319141 | april 2024 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Brandt, klik hier voor bol of kijk bij Bruna.nl
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!