Het oude Egypte in 30 seconden – De grootste prestaties van een tijdloze beschaving

Als je het land Egypte noemt, dan zie je waarschijnlijk gelijk piramides, mummies en farao’s voor je. Op mij heeft het altijd een grote aantrekkingskracht. Ook al ben ik er nog nooit geweest (dat wil ik natuurlijk wel). In het boek ‘Het oude Egypte in 30 seconde’ kun je nog veel meer informatie vinden over deze oude beschaving. Een boek wat zeer de moeite waard is. Zeker voor de liefhebbers van deze oudheden. De schrijver van dit boek is Peter der Manualian, hoogleraar Egyptologie aan het Harvard Semitic Museum. De juiste persoon dus om dit boek te maken.

De opbouw van ‘Het oude Egypte in 30 seconden’

Daadwerkelijk iets over Egypte lezen in 30 seconden, dat kan natuurlijk niet. Er is zoveel te vertellen over de verschillende aspecten van deze oude beschaving. Het boek is opgedeeld in zeven onderdelen. Binnen elk hoofdstuk kun je een onderdeel lezen in die ’30 seconden’. Ik ben een snelle lezer, maar dat red ik niet in die tijd. Zo letterlijk is het vast ook niet bedoeld. Elke paragraaf is wel heel overzichtelijk weergegeven. Met feiten, foto’s en ook verwijzingen naar andere delen in het boek. Het is niet perse een ‘lekker’ leesboek. Maar wel een overzichtelijk boek om veel informatie gemakkelijk tot je te nemen. En de mooie foto’s maken het levendig.

hieroglyfen

Koningen en Koningin van Egypte

De hoofdstukken in ‘Het oude Egypte in 30 seconden’ gaan over verschillende onderdelen van de oude beschaving: het land zelf, de architectuur en bijvoorbeeld de wetenschap. In elk hoofdstuk staat ook een profiel van een heerser: een koning of een koningin. Van sommigen wist ik wel iets, bijvoorbeeld Cleopatra en Achnaton (grappig genoeg via Dummie de Mummie en het kinderprogramma Welkom bij de Romeinen . Het is interessant om verder over deze Koningen en Koningin te lezen, ook in combinatie met de rest van het boek. Wist je bijvoorbeeld dat Koning Snofroe, in 2575 voor Christus, verantwoordelijk is voor het ontwerp van de piramide? En Ramses II de grootste bouwer was: hij was verantwoordelijk voor het bouwen van verschillende forten, catacomben, graven, tempels en honderden beelden en monumenten.

Bewondering voor het oude Egypte

Een boek met zoveel (feitelijke) informatie is best lastig te reviewen: je kunt er het beste zelf induiken, op zoek naar de onderwerpen die jou het meest interesseren. ‘Het oude Egypte in 30 seconden’ bestrijkt eeuwen, er is veel over te vertellen en te zien. Ik denk dat de liefhebber van het oude Egypte met dit boek een mooi overzicht in handen heeft. En het is ook een handig startpunt voor bijvoorbeeld een spreekbeurt.

Als je bij dit boek meer ‘beeld’ wil van het Oude Egypte, kun je verschillende documentaires bekijken. Of het museum in duiken. En daarvoor hoef je niet direct naar Egypte zelf. In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden bijvoorbeeld is tot 31 oktober een tentoonstelling over Toetanchamon. Wat verder weg, maar ook een aanrader is het Neues Museum in Berlijn.

Specificaties Het oude Egypte in 30 seconden

Auteur: Peter der Manualian | Librero | 2018 | 9789463590662 | 160 pagina’s | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of hier

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.