Het vliegtuigenboek. Een weetjesboek van ontwerp tot vlucht
Maak kennis met de luchtvaart in het vliegtuigenboek. Het laat je ten eerste zien hoe je een vliegtuig bestuurt, maar ook welke soorten wolken er zijn. En je ontdekt ook welke toestellen de piloten vlogen in de geschiedenis. Een bijzonder boek voor iedereen die graag het luchtruim wil verkennen. Vanaf ongeveer 10 jaar.
Wat komen we tegen in het vliegtuigenboek?
Het vliegtuigenboek begint met een tijdlijn die verdeeld is over twee dubbele pagina’s. Van Wright Flyer tot Northrop HL-10 en ook van A-90 Orlyonok tot Airbus A-380-800. Daarna kun je lezen over vliegtuigontwerpen, de atmosfeer, over communiceren in de lucht en de toekomst van het vliegen.
Onderdelen in het vliegtuigenboek
Het vliegtuigontwerp beschrijft hoe een vliegtuig eruitziet en waarom. Op de eerste pagina’s van dit hoofdstuk worden alle onderdelen benoemd en aangewezen. Daarna wordt er uitgebreid ingegaan op hoe de onderdelen werken en welke grote krachten invloed hebben op vliegen. Met uitbreid bedoel ik dan ook écht uitgebreid. Want dit onderwerp telt al bijna 50 pagina’s.
Hoe beweegt een vliegtuig in de lucht?
En die 50 pagina’s over het ontwerp beschrijven niet alleen de onderdelen en krachten, maar ook welke vleugelvormen er zijn en wat er bedoeld wordt met het zogenaamde grondeffect. Ooit gehoord van rolroeren, een dubbele schroef en flaps? Als je het vliegtuigenboek hebt gelezen, weet je er alles van!
Door het lezen van het vliegtuigenboek doe je ook veel kennis op over de atmosfeer en het weer. Je leert uit welke lagen de atmosfeer bestaat en wat de temperatuur doet. Ook hoe die adembenemende groene gloed, wat we allemaal kennen als het noorderlicht, ontstaat. Verschillende wolken komen voorbij: stratuswolken en cirrocumulus. Je gaat met hele andere ogen naar het weerbericht kijken!
Lucht is gevuld met luchtdeeltjes en hoe groter het aantal luchtdeeltjes, hoe hoger de luchtdruk is. Warme lucht zet uit en is dunner dan koude lucht. In het vliegtuigenboek lees je welke invloeden dit heeft op vliegen. En hoe turbulentie ontstaat. En zelfs de werking van een hoogtemeter wordt uitgelegd. Dus je leert echt een hoop van dit boek!
Communicatie en navigatie
In het stuk over communiceren en navigeren lees je over het internationale alfabet, van Alfa tot Zulu. Maar ook over tekens op de grond. Is het je ooit wel eens opgevallen dat er op vliegvelden vanuit de lucht tekens op de grond staan? In het vliegtuigenboek kun je lezen wat ze betekenen. En ook hoe het luchtruim in elkaar zit. Vooral bij luchthavens komt er namelijk veel vliegverkeer samen dat in goede banen geleid moet worden door luchtverkeersleiders.
De toekomst in het vliegtuigenboek
Als laatste in het boek lees je een stukje over de ontwikkeling van vliegtuigen van vandaag. Bijvoorbeeld over de zeppelin, maar ook over vliegende auto’s en de ontwikkeling van een elektrisch aangedreven drone. En over de Concorde en het idee van een supersonisch toestel.
Spreekbeurt
Alle onderwerpen in het vliegtuigenboek kende ik trouwens zelf al. Niet alleen omdat ik het interessant vind hoe vliegen werkt. (Als kind droomde ik er van om een vogel te zijn!) Maar ik heb alle brevetten van parachutespringen behaald. En daarvoor heb ik ook veel theorie moeten leren. Ik vind dit een geweldig boek om als naslagwerk in de kast te hebben staan. Wie weet kan mijn zoontje het later gebruiken als hij bijvoorbeeld een spreekbeurt over vliegtuigen wil gaan doen. Of natuurlijk als hij later zelf parachutist of piloot wil worden!
Wat vindt jouw kind van vliegtuigen? En wat wil hij/zij later worden?
Specificaties ‘Het vliegtuigenboek’
Auteur: Jan van der Veken | Uitgever: Lannoo | 9789401455794 | augustus 2019 | 104 pagina’s | meer informatie vind je hier bij Bol of bezoek je lokale boekhandel
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Ik ben genoeg. Over mogen zijn wie je bent - 03/06/2021
- Een vriend wat is dat? Boek met zes mooie voorleesverhalen - 28/05/2021
- Alles wat ik vinden wil, een roman van Nicole Deese - 25/05/2021