Het zwammenboek – een boek over meer dan paddenstoelen
Schimmels, paddenstoelen, zwammen. Wat hebben ze nou gemeen en wat niet? Wat zijn zwammen en hoeveel soorten zijn er? Waar groeien ze? Het zijn zo maar een paar vragen die behandeld worden in het zwammenboek. Een groot boek bomvol informatie van een bijzonder organisme.
Informatief boek voor de herfst en Kinderboekenweek
Kom alles te weten over het fascinerende rijk van schimmels. Ontdek de grote verscheidenheid aan zwammen: van de eetbare soorten die je terugvindt in de supermarkt tot de soorten die in medicijnen verwerkt worden. Krijg antwoord op boeiende vragen als:
Hoe belangrijk zijn schimmels voor het ecosysteem van de wereld? Welke paddenstoelen zijn giftig? Hoe neemt een zombieschimmel het lichaam van een insect over. Wat een boel informatie in dit boek!
Aan het zwammenboek hebben maar liefst 8 auteurs samengewerkt om een compleet informatief boek voor jong en oud te maken. Met prachtige illustraties die niet op ware grootte zijn. De bekendste paddenstoel is natuurlijk de vliegenzwam. De meest gegeten de champignon. En ik vind de Valse kopergroenzwam echt enorm mooi om te zien.
Schimmels in het zwammenboek
Ik vind het altijd maar verwarrend. Schimmels, zwammen, paddenstoelen. Schimmels behoren tot de minst bekende en minst begrepen organismen op aarde. Zonder schimmels zou ons leven er heel anders uitzien en was een bekend medicijn als penicilline nooit ontdekt. Waar de schimmels ons meestal helpen en zelfs kunnen genezen kunnen ze juist ook zorgen dat gewassen en bomen dood gaan, dat we vergiftigd worden en dat ons voedsel bederft. In het zwammenboek lezen we alles over deze schimmels.
We leren over de biologie van schimmels. Wat zijn ze en hoe groeien ze. We leren verschillende soorten kennen, waaronder de paddenstoelen. We leren wat de schimmels voor relaties met elkaar hebben, maar ook met korstmossen en mieren en termieten. En tot slot hebben we een hoofdstuk over schimmels en mensen waar we onder andere leren over giftige paddenstoelen en eetbare paddenstoelen.
Ecosystemen
De mooiste pagina’s vind ik zelf die over de verschillende ecosystemen. In het grote zwammenboek leren we over de bergen, de gematigde bossen en de tropische wouden. Allemaal plekken waar schimmels voorkomen. Heel mooi om te zien hoe ze boven de grond en op bomen groeien. Maar ook de verschillende hoogtes worden goed in kaart gebracht. En laten we eerlijk zijn, als je die prachtige kleuren ziet van de paddenstoelen in het tropisch regenwoud, dan wil je direct een retourtje boeken om dat met eigen ogen te mogen bewonderen. Wat dat betreft is het bijna jammer dat de illustraties getekend zijn en geen foto’s uit het echt zijn. Aan de andere kant blijft er zo nog ruimte over om verder op zoek te gaan in de natuur en de prachtige schimmels in het echt te bewonderen.
Voor wie is het zwammenboek
Het zwammenboek is echt zo’n boek dat voor jong en oud is. Jonge kinderen kijken puur naar de illustraties, oudere kinderen in de leeftijd van de middenbouw en bovenbouw gebruiken het om een werkstuk over paddenstoelen te maken en oudere mensen gebruiken het omdat ze nieuwsgierig zijn naar de wereld van schimmels. Bij ons op de montessorischool hebben we in de middenbouw een kosmisch thema over schimmels en paddenstoelen en in de bovenbouw leren ze met biologie over paddenstoelen een werkstuk te maken. Maar de meeste scholen gaan niet diep in op de materie en dat is jammer want deze schimmelwereld is prachtig!
Eetbaar en giftig, medicijn en dodend, microscopisch klein tot groot. En in allerlei kleuren van binnen en buiten, onder en boven de grond. Wat een bijzonder organisme zijn schimmels. En wist je dat de waterschimmels en slijmzwammen niet tot de schimmels behoren?
De eerste schimmels ontstonden miljard jaar geleden als eenvoudige eencellige organismen. Ze planten zich voort met zoösporen. 700 miljoen jaar geleden gingen de eerste schimmels van het water naar het land. We leren over de splitsing naar ziekteverwekkers en parasieten. En zo’n miljoen jaar later werden de soorten gevormd die tot de paddenstoelen horen.
Informatief, heldere illustraties en moeilijke woorden
Ja het zwammenboek bevat veel moeilijke woorden. Dat komt omdat alle Latijnse namen ook zijn opgenomen. Toch is de uitleg helder en door de heldere illustraties is dit echt een informatief boek waar jong en oud zich uren in kunnen vermaken. De actieve woordenschat wordt vergroot als kinderen zelf ook op zoek gaan in de natuur en onder een microscoop alles gaan ontdekken. Moedig ze aan om paddenstoelen na te tekenen en te kijken naar de verschillende onderdelen van een paddenstoel.
Laat een appel schimmelen en maak in een petrischaaltje kweek van schimmels. Leuke doe-opdrachten waar je thuis en in de klas ook mee aan de slag kunt gaan.
Achter het zwammenboek staat een uitgebreid register met de Nederlandse en Latijnse woorden.
Wil je meer weten over zwammen? Neem dan eens een kijkje op www.allesoverpaddenstoelen.nl en www.verspreidingsatlas.nl. Op de site van IVN kun je tevens op zoek naar activiteiten om paddenstoelen te gaan zoeken in de natuur. En ben je eens in Londen op vakantie? Ga dan zeker naar de botanische tuinen van Kew.
Specificaties het zwammenboek
Auteurs: Katie Scott, Ester Gaya, David L. Hawksworth, Laura M. Suz, Pepijn W. Kooij, Kare Liimatainen, Tom Prescott en Lee Davies | Vertaling: Joost Zwart | Uitgeverij Lannoo | Kew Publishing | 9789401484534 | 22 september 2022 | 80 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link bij Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek