Hier waak ik, een mysterieuze moordzaak voor Publius Aurelius
Om iets te kunnen begrijpen van een land is het altijd aan te raden om je in de geschiedenis te verdiepen. Het verklaart veel van de cultuur en de karakters van de bewoners. Echter is het vak geschiedenis, of geschiedenisboeken niet voor iedereen een genot om door te spitten. Hoe leuk is het dan als je een boek tegenkomt wat een combinatie is van een old school detective en een historisch verhaal. De auteur Danila Comastri Montanari, geweldige naam overigens, combineert haar kennis van het Romeinse Rijk moeiteloos met een geromantiseerd verhaal in het boek ‘Hier waak ik’.
Korte samenvatting van het boek ‘Hier waak ik’
Stel je Sherlock Holmes voor, maar dan in het oude Rome. In een wereld vol mythen en bijgeloof gebruikt de Romeinse senator Publius Aurelius zijn kennis om mysterieuze sterfgevallen te onderzoeken.
Het meer van Avernus, 44 na Christus. Kort na elkaar worden twee zoons, van een rijke koopman dood aangetroffen. De oudste in de visvijver, de middelste in de volière in de tuin. Al snel gaan er geruchten rond over een oude voorspelling: drie kinderen zullen omkomen, één door vissen, één door vogels en één door insecten. Alleen de jongste dochter van de koopman is nu nog in leven…maar voor hoe lang? Een perfecte zaak voor de charismatische Publius Aurelius, die zich nooit heeft tegen laten houden door wat een bijgelovige menigte beweert. Zijn motto: Hier waak ik.
Auteur Danila Comastri Montanari
Danila Comastri Montanari is geboren in 1948, Milaan. Ze schreef historische mysteries, waaronder de Publius Aurelius serie. Ze overleed in 2023, op 74-jarige leeftijd.
Ze studeerde af in pedagogiek en politieke wetenschappen, gaf twintig jaar les en hield van reizen.
Haar eerst roman Mors Tua kwam uit in 1990. In het schrijven kon zij haar voorliefde voor de geschiedenis van oude beschavingen en die voor mysterie perfect combineren. Zo volgde de boekenserie, met als hoofdpersonage Publius Aurelius Statius. De senator van Claudius in het oude Rome, wist al heel wat mysterieuze sterfgevallen te ontrafelen. ‘Hier waak ik’ is het twintigste deel, maar de boeken zijn afzonderlijk van elkaar te lezen.
Theatrale schrijfwijze met veel namen
Het boek ‘Hier waak ik’ begint met een afbeelding van het oude Rome, een wereldkaart en een namenlijst. Met name die laatste was voor mij erg handig, want niet alleen zijn de namen moeilijk te onthouden, het zijn er ook nog eens heel erg veel. Dit maakt het, toch al wat warrige verhaal, vaak wel onoverzichtelijk. De theatrale schrijfwijze van auteur Danila Comastri Montanari maakt het lezen er ook niet gemakkelijker op. Ze maakt omslachtige, lange zinnen. Hier en daar bekroop me het gevoel dat ik meer een script voor een toneelstuk aan het lezen was. Dat komt mede ook door de manier waarop gesprekken ‘gevoerd’ worden. Een aaneenschakeling van zinnen, die elke keer met een spatie interruptie beginnen. Het kan natuurlijk ook dat de vertaler en/of Nederlandse uitgeverij Xander, hiervoor gekozen hebben.
Grote kennis van het Oude Romeinse Rijk
Dat de schrijfster een grote kennis van de Oud-Romeinse geschiedenis beheerst is door het gehele boek te merken. Niet alleen de Romeinse historie komt uitgebreid aan het licht, ook tijdens conversaties, de Griekse Goden worden ook aangehaald. Latijnse en Griekse oorden, die in het verhaal gebruikt worden, kun je achterin het boek ‘Hier waak ik’ terugvinden. Net als een les geschiedenis in de Appendixen, en een lijst van historische personages. Allemaal met heel veel zorg, aandacht en kennis genoteerd, maar wel wat overdadig voor een mysterieuze detectiveroman.
Rode draad is af en toe lastig terug te vinden
Daarnaast is er ook nog een uitgebreide rol weggelegd voor de slavenhandel. Overeenkomsten met onze tijd zijn er ook. Zo gaat het in het boek ‘Hier waak ik’ bijvoorbeeld over de extreem hoge huizenprijzen en de toenemende verkeersdrukte. Maar uiteindelijk gaat het toch om de zoektocht naar de moordenaar van de zoons door Publius Aurelius. En juist die zoektocht raakte ik in het omslachtige geschiedenisverhaal diverse keren kwijt. Jammer want in de basis kan auteur Danila Comastri Montanari goed, leuk en onderhoudend schrijven.
Een must voor geschiedenis liefhebbers
Het verhaal van ‘Hier waak ik’ leest meer als een klucht met een (over)dosis aan historische feitjes en weetjes. Vooral de dialogen bevatten soms meer informatie dan je lief is.
Voor de liefhebbers van geschiedenis is dit boek, en dus wellicht de gehele serie, om te smullen. Voor de old school detective liefhebbers – á la Agatha Christie – zoals ik, is het allemaal iets te opgeblazen en uitgebreid. Desalniettemin heb ik weer een hoop geleerd, en is het mysterie uiteindelijk goed opgelost.
Klik hier voor meer boeken in dit genre
- Het grachtenhuis
- Het kamermeisje
- Op huwelijkse voorwaarden
- Dood op kasteel Brémont
- De man in de Amstel
- De heksen van Milford
- Je bent prachtig
- Een helpende hand
Specificaties Hier waak ik
Titel: Hier waak ik | Oorspronkeijke titel: Cave canem | Auteur: Danila Comastri Montanari | Uitgeverij Xander Uitgeverij | Vertaling: Saskia Peterson – Kotte en Kevin De Smet | Eerste uitgave: 2024193 | Nederlandse uitgave: 2025 | Aantal bladzijden: 303 | ISBN 978 94 0162 359 9 | Voor meer informatie ga je naar je plaatselijke boekwinkel, bezoek je de website van Xander uitgeverij of kijk bij Bol Bruna.nl en Amazonnl
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!