Hoe kies je een goed peuterboek? Een Clavis workshop Kindvak
Vorige week was ik op de Kindvak in de Brabanthallen. Hier volgde ik twee totaal verschillende workshops. De eerste was van Uitgeverij Clavis over: Hoe kies je een goed peuterboek. Met de Nationale Voorleesdagen die er aan komen een interessante workshop om te volgen en om over te schrijven!
Uitgeverij Clavis
Uitgeverij Clavis, is naar mijn weten, de grootste aanbieder op het gebied van prentenboeken voor peuters en kleuters. Wie kent de boeken nu niet van auteurs Pauline Oud, Kathleen Amant, Guido van Genechten en Liesbeth Slegers.
In de missie van Clavis staat:
Met kinderboeken kun je kinderen leren omgaan met hun emoties en angsten, hun fantasie stimuleren, hun inzicht geven in eigen doen en laten, hun de verhoudingen tussen mensen leren kennen, hun het verschil tussen goed en kwaad leren zien.
Een leuk weetje van deze uitgeverij is dat ze in Hasselt(BE) in een oude abdij zitten en elke zaterdag weekendactiviteiten hebben omtrent prentenboeken. Dit maakt onderdeel uit van het project groot willen weten in samenwerking met de Pabo in Hasselt. Zo is er vandaag 20 januari 2018 om 15.00 voor kinderen vanaf 4 jaar een evenement omtrent Draakje Donatius. Met voorlezen, knutselen en een levensgroot drakenbord spel. Kosten zijn €5,- per kind.
Toen ik zag dat Charlotte de Lannée de Betrancourt een workshop gaf met de titel: Hoe kies je een goed peuterboek , schreef ik mij gelijk in. Nu kan ik natuurlijk ( hoop ik) nog beter beoordelen of de vele prentenboeken die ik review ook wel echt goed zijn natuurlijk.
Hoe kies je een goed peuterboek
Maar wat maakt nu een prentenboek goed voor kinderen? Belangrijk is in elk geval dat het prentenboek aansluit bij de levensfase van het kind. Een knisperboekje is grappig voor een kleuter, maar hier leren ze ( in principe) niks van. Het kei leuke prentenboek Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop heeft gepoept is heel leuk voor 3-4-5 jarigen, maar niet voor dreumesen. Daarnaast is het erg fijn als kinderen een literaire beleving krijgen van een prentenboek. Dat ze een gevoel proberen te krijgen bij het lezen van een boek en dan ook leren om te willen lezen.
Het antwoord op de vraag Hoe kies je een goed peuterboek wordt makkelijker door te kijken naar de kenmerken per levensfase :
0-12 maanden –> Knisperboekje/ boxboekje, badboekje
12-18 maanden –> Kartonboekje, ronde hoeken, heldere kleuren, schuifjes, muziek/geluiden. Zonder verhaal
18-24 maanden –> Stevige bladzijden, ronde hoeken, belevingswereld centraal, kort verhaal per bladzijde, flapjes, oorzaak-gevolg
2-3 jaar –> Stevig papier, groter formaat, doorlopend verhaal, tegenstellingen-overeenkomsten, sommige situaties al spannend.
3-6 jaar –> boekentaal, zinnen worden langer. Veelal Pedagogische Boeken zoals Anna maakt ruzie en Kaatje zegt nee , niet huilen Anna en Draakje Vurig.
Waar Uitgeverij Clavis heel sterk in is, is dat zij bij alle prentenboeken aangeven in welke leeftijdsfase van een kind dit boek past. 0-12 maanden, 12 tot 18 maanden, 18 -24 maanden etc. Dit doen ze met een trein met een x aantal wagonnetjes erachter. Dat maakt het Hoe kies je een goed peuterboek nog makkelijker om uit te zoeken!
Voorlezen Hoe Wat Waar Waarom?
Een goed boek om te helpen met voorlezen is het boek Voorlezen gaat zo! van Margriet Chorus.
Vragen die beantwoord woorden in dit boek zijn: Welke boeken zijn geschikt voor jonge kinderen? Hoe houd je hun aandacht vast? Hoe geef je het lezen een vaste plaats in de drukke dagindeling van het kindercentrum? Wat doe je met peuters die nog geen Nederlands spreken?
De resultaten van onderzoeken naar voorlezen in peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, gastouderbureaus en de buitenschoolse opvang zijn ook op een toegankelijke manier verwerkt in dit boek.
8 boekfases Hoe kies je een goed peuterboek
Margriet Chorus heeft het over 8 boekfases voor het antwoord op de vraag Hoe kies je een goed peuterboek?:
- versjes rijmpjes, bakerversjes
- bed bad box boekjes
- aanwijs- en benoemboeken
- prentenboekje kleine verhalen
- verhalen dicht bij huis prentenboeken
- prentenboeken met emoties
- op verkenning prentenboeken
- voorleesprentenboeken
- voorleesboeken met illustraties
Met de Nationale Voorleesdagen in het vooruitzicht misschien wel zo handig om in elk geval goed stil te staan over welke boeken je gaat uitkiezen om voor te lezen aan je doelgroep! Met de 8 boekfases en de leeftijdscategorieen van Clavis heb je in elk geval wat tips over hoe je een goed peuterboek moet kiezen.
Ps. Hou je nu echt niet van voorlezen? Ga dan naar www.devoorleeshoek.nl Voor €3,99 per maand sluit je een abonnement af en krijg je toegang tot alle voorleesfilmpjes. (Voor kinderen van 0-10 jaar)
Ik hoop dat je met deze tips nu een antwoord hebt op de vraag: Hoe kies je een goed peuterboek !
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek