HVJ – Lysette van Geel, inkijkje in het leven van een puber
Het boek HVJ kwam op Instagram al vaak voorbij, dus toen ik de kans kreeg om deze te lezen greep ik die met beide handen aan. De reacties waren veelbelovend. Ik kwam erachter dat ik ook al andere boeken van de schrijfster had gelezen die indruk maakte.
HVJ samenvatting
‘Je denkt dat je leven gaat beginnen als je naar de middelbare school gaat. Dit wordt jouw kans. Maar af en toe begin je ook te twijfelen, toch?’
Als Enne naar de eerste gaat, hoopt ze dat alles beter wordt dan op de basisschool. Dat lijkt niet echt te lukken. Ze ontvangt dreigberichten en tijdens de pauze verstopt ze zich op de wc, zodat niemand haar kan lastigvallen.
Op een dag praat de populaire Kim opeens tegen haar. Vanaf dat moment doet Enne er alles aan om vrienden te worden. Maar is Kim wel zo’n goede vriendin?
Als het pesten uit de hand loopt, trekt Enne het niet meer. Ze verstuurt zelf een bericht naar het expose-account van school. Het blijkt een bericht met grote gevolgen.
Zodat je weet dat je jezelf pas leert kennen tijdens de slechtste momenten die er bestaan. Besef dat. Het spijt me, maar iemand moet eerlijk tegen je zijn.
eerste bladzijde
De middelbare school
HVJ begint meteen met een stukje aan de lezers. Dit is al best meteen een indrukwekkend stukje. Het prikkelt om verder te lezen. Het begin van het boek gaat over Enne en hoe ze het in de brugklas vindt. Je merkt al dat het niet zo lekker gaat en dat ze haar weg nog heel erg moet vinden. Gaandeweg het verhaal merk je steeds beter dat ze op de basisschool is gepest en dat dit boek ook daarover gaat.
De klasgenootjes worden omschreven en maken gedurende het verhaal ook een ontwikkeling door. Het is knap hoe dat is gedaan in een niet heel dik boek. Ook Enne de hoofdpersoon maakt een duidelijke ontwikkeling door. Allerlei perikelen van de middelbare school komen langs en je leest ook echt mee met de appjes die gestuurd worden. Het boek is duidelijk geschreven voor middelbare scholieren, de tekst en bladspiegel is vlot leesbaar. De taal in het boek is ook echt passend bij jongeren.
Pesten en omgaan met geheimen
Het hoofdthema in het boek hvj is pesten en gepest worden en hoe Enne daar mee omgaat. Ze laat ook eerlijk zien in de dagboekstukjes hoe dit voor haar is. Het is best een ingrijpend verhaal waar je echt wel even over nadenkt en bij stilstaat. Het is een eerlijk verhaal waarbij de verschillende kanten aan bod komen. Ook de gevolgen van bepaalde berichten lees je in dit boek erg goed. Enne schrijft ook stukjes gericht aan de lezer om te motiveren om door te lezen, ook al keur je bepaalde dingen bijvoorbeeld niet goed. Ze geeft daarbij zelf ook aan niet trots te zijn op bepaalde acties. Je kunt je als lezer dit heel goed voorstellen.
Ik denk dat dit thema heel erg belangrijk is en dat het goed is dat er nieuwe literatuur rondom dit thema is. Vooral ook met de sociale media die hierbij een grote rol spelen, waardoor volwassenen nog moeilijker dit in de gaten hebben. Veel gebeurt nu op achtergrond en dat maakt het nog lastiger. De boodschap in het verhaal is mooi en het is op een mooie manier beschreven. Het zet je echt tot nadenken aan en je kunt goed over dit boek in gesprek gaan.
Auteur Lysette van Geel
Lystette van Geel heeft meerdere boeken geschreven. Zo heeft ze ook het boek mijn moeder is een dekbed geschreven. Deze had ik al eerder van haar gelezen en dat vond ik ook al een erg knap geschreven boek. Dit boek ging over armoede en depressiviteit. Ze weet lastige, maar belangrijke thema’s goed woorden te geven. Het zijn ingewikkelde thema’s. Maar ze weet het toegankelijk voor kinderen/ jongeren te maken. Het boek HVJ zou in mijn ogen verplichte kost moeten zijn in de brugklas en op de lerarenopleiding. Het voelt voor mij ook als de nieuwe Spijt* van Carry Slee. Spijt is natuurlijk een klassieker die ook iedereen gelezen moet hebben, maar ik vind in HVJ de rol van de sociale media en hoe dat op de achtergrond gevolgen kan hebben heel belangrijk en goed naar voren komen.
Ook de boodschap dat je dus nooit met geheimen moet rondlopen, maar dat je aan de bel moet trekken vind ik erg sterk. Dit komt ook meerdere keren terug in het boek. HVJ staat voor hou van je, maar ook voor hou van jezelf en dat vind ik een hele mooie positieve boodschap die terugkomt in het boek.
Conclusie HVJ
Ik vind dit boek een aanrader voor eigenlijk iedereen vanaf 10 jaar. Voor jongere kinderen is het denk ik nog te heftig. Het is echt een belangrijk onderwerp, waar niet genoeg over gesproken kan worden. Jezelf zijn en opkomen voor jezelf is erg belangrijk. Ook de boodschap dat je niet het geheim moet houden, maar het moet delen is erg belangrijk. Pesten is helaas nog steeds iets waar veel aandacht aan besteed moet worden. Dit boek is daar wel echt een goede ingang voor. Het is vlot geschreven en zal zeker de jongeren aanspreken. De tekeningen zijn ook heel basic en daardoor krachtig. Ik hou wel van die illustratiestijl.
Specificaties HVJ
Auteur: Lysette van Geel | Illustraties: Joost Stokhof | Uitgever: Volt | ISBN 9789062222841 | 26 november 2024 | 160 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Volt, klik hier voor Bol of kijk bij bruna.nl
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!