IJsvogel – Lotta Blokker, een roman over verloren liefdes
Op een unieke wijze worden in deze roman IJsvogel drie verhalen met elkaar verbonden. Een verhaal over een eigenzinnige kunstenares, een vader in diepe rouw en een psychisch kwetsbare man van middelbare leeftijd. Het is de debuutroman van beeldhouwster Lotta Blokker. Kunst speelt een belangrijke rol in deze roman, maar vooral gaat het over de liefde in haar meest onbereikbare vorm. Dit komt samen in een wonderlijk en tegelijk pijnlijk verhaal over drie verloren personen.
IJsvogel samenvatting
In IJsvogel lezen we de verhalen van drie hoofdpersonen, die elkaar niet kennen maar toch met elkaar verbonden zijn.
Lieke woont in Amsterdam en gaat voor haar beeldhouwkunst regelmatig naar een bronsgieterij in Belgie, waar Vincent werkt. Ze draaien al jaren om elkaar heen. Lieke durft geen toenadering te zoeken omdat Vincent getrouwd is. Vincent zit vast in een liefdeloos huwelijk en worstelt met zijn ontluikende liefde voor Lieke en zijn wens om een trouwe echtgenoot te zijn.
Erik is een vader in diepe rouw. Hij wordt door een verhuizing gedwongen de kamer van zijn overleden zoon uit te ruimen en vindt in één van zijn leesboeken een foto van zijn favoriete schoolmeester. Het slingert hem terug in de tijd, waarbij hij telkens wordt geconfronteerd met zijn tekortkomingen als vader.
Max begluurt vanachter zijn raam een vrouw en haar dochtertje die dagelijks een bezoek brengen aan het pleintje voor zijn deur. Hij filmt het tweetal. Minutieus vangt hij iedere handeling die ze uitvoeren, met een bijzondere verzameling videocassettes als resultaat.
Drie verhalen met een bijzondere connectie
IJsvogel start met een proloog over een verloren persoon aan zee, die totaal de weg kwijt is. Een sterk begin, waar je als lezer direct nieuwsgierig van wordt. Vervolgens lezen we de verhalen van de drie hoofdpersonen, waarbij het eerste verhaal over Lieke het langste en belangrijkste verhaal is. Haar karakter wordt mooi omschreven, kwetsbaar en tegelijk sterk. Dat is precies waar haar onbereikbare liefde Vincent voor valt. Zullen zij samenkomen of is er geen toekomst voor hen weggelegd? Dat is de hoofdvraag in het eerste deel van IJsvogel.
Die man staat zo positief in het leven dat ze het eigenlijk walgelijk zou moeten vinden. Ze haat blije eieren, van die types die alles continu moeten benoemen en bij wie de zinnen voortdurend eindigen met ‘hè’, omdat ze bevestiging zoeken voor hun zogenaamde geluk.
Het boek Een klein leven (Bol) speelt een sleutelrol in het verhaal en de overgang naar de rouwende vader Erik. Dat is een mooi gevonden verband. Dit is wel een aanzienlijk korter verhaal en komt daardoor wat minder tot zijn recht eigenlijk. Het verlies van een kind is natuurlijk enorm ingrijpend voor ouders. Maar zeker als het een zelfverkozen dood is, dan is het voor een ouder haast ondraaglijk. Hiervan krijgen we vrij kort wel een beeld. Maar dit had nog meer ruimte mogen krijgen. En dan volgt het laatste vervreemdende verhaal, dat weer heel anders is en deze roman IJsvogel laat eindigen met een heftig slot.
Liefde, rouw en verlies
Ingewikkelde liefdes spelen in alle verhalen een belangrijke rol. Onbeantwoord, weggenomen, afgewezen, heimelijk of weggestopt. Allemaal pijnlijke voorbeelden van hoe liefde niet zou moeten zijn. Maar dat is ook hoe het gewoon wel eens is, liefde is geen rozengeur en maneschijn. Het verloren gevoel wat hierbij komt kijken sijpelt in alle verhalen door, voortbordurend op het verhaal in de proloog.
Zo verloren is ook het pijnlijke en vrij ongemakkelijke afsluitende verhaal. De vijftiger Max die heimelijk en obsessief het plein filmt waar een moeder en haar dochter dagelijks komen. Het geeft je als lezer een wat onbestemd gevoel als het boek uit is. Hier lezen we over liefde in misschien wel de meest schadelijke vorm, namelijk zonder medeweten en instemming.
IJsvogel – verwarrend én diepzinnig
IJsvogel is een korte roman die eigenlijk wat moeilijk te vatten is. Het verhaal bevat bijzondere verbanden, verrassende elementen en sterke observaties. Maar het laat je achter met een verward gevoel. De hoofdpersonen zijn niet echt sympathiek. Daarbij komen hun seksuele verlangens veel in het verhaal terug, maar het wordt tegen het vulgaire aan beschreven en zal dat niet voor iedereen een fijne toevoeging zijn voor de leeservaring.
Maar het is toch ook een diepzinnig verhaal, over hoe mensen kunnen worstelen. Hoe ze met verdriet omgaan op hun eigen manier. Dat geeft inzicht in het belang van je echt verdiepen in iemand, je uit durven spreken over wat je wil. In deze roman lezen we dus vooral hoe je enorm vastloopt als je dat niet kunt.
- Een mooi thema in IJsvogel is de beeldhouwkunst. Je leest over de bevlogenheid in de werken, hoe dit proces verloopt en hoe knap het is om emoties in kunst te verwerken. De website van auteur Lotta Blokker is zeker de moeite waard om te bekijken. Indrukwekkende sculpturen!
- Bekijk ook eens ons Boekenthema Kunst.Veel inspiratie, weetjesboeken en bijzondere kunstenaars.
- IJsvogels en kunst gaan mooi samen! Zie bijvoorbeeld het poëtische boek Zomaar een dag, bij zomaar een vijver van Bibi Dumon Tak.
Specificaties IJsvogel
Auteur: Lotta Blokker | Omslag: Bart Heideman | Uitgeverij: Querido | 9789021475585 | oktober 2024 | 192 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Querido, klik hier voor Bol, kijk bij Bruna.nl of bij Amazon
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek prentenboek op rijm roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!