Ik ben autastisch – een fantastisch boek voor kinderen met autisme

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Ik ben Autastisch is een fantastisch boek! Een boek voor iedereen met autisme, maar ook voor de omgeving. Want die kunnen soms wel wat tips gebruiken hoe ze met iemand met autisme om kunnen gaan. En met de deur in huis vallen is eigenlijk een mooi voorbeeld van dingen die je dus beter niet kunt zeggen. Rare uitspraak toch? Zo geeft het boek veel informatie vanuit het perspectief van iemand met autisme. Het is natuurlijk best wel moeilijk om uit te leggen wat autisme inhoudt. En voor de omgeving om te begrijpen hoe iemand met autisme zich voelt. Daar is dit boek precies voor bedoeld. Met heel veel ervaringsverhalen van jongeren met autisme.

ik ben autastisch

Autisme – onzichtbaar anders

Stel je voor, je komt terecht op een andere planeet waar alles anders is. Zo begint het eerste hoofdstuk. Een mooie vergelijking om uit te leggen hoe het een beetje moet zijn als je te maken hebt met autisme. Een omgeving die zich anders gedraagt dan je verwacht. Dat je niet altijd snapt wat ze bedoelen en als je niet weet wat er van jou verwacht wordt. De schrijfster Bianca vertelt in de ik-vorm over haar ervaringen. Over wat het met je doet als er heel veel prikkels op je afkomen. En naast Bianca zijn er ook verhalen van Daan, Robin en Sam.

Heel veel boeken over autisme staan vol met theorie en moeilijke beschrijvingen. Maar dit is een boek dat gewoon heel duidelijk vertelt wat autisme is. Met herkenbare situaties en voorbeelden. Autisme dat zie je niet aan de buitenkant, maar je bent ‘onzichtbaar anders’.

autos

Autisme in de jeugdhulpverlening

Vanuit eigen werkervaring in de jeugdhulpverlening vele dossiers kunnen inzien over kinderen en jongeren met autisme. Die soms op school uitvallen, zich onbegrepen voelen of niet gelukkig zijn. Een omgeving die hen moeilijk kan bieden wat ze nodig hebben. Wat altijd opvalt in de verslagen met diagnoses: er is niet zo veel aandacht voor al die goede kwaliteiten die er ook zijn. Soms zelfs de voordelen van het hebben van autisme. Bijvoorbeeld goed iets kunnen onthouden, heel kunstzinnig zijn, goed iets kunnen analyseren of veel weten over een bepaald onderwerp. Alleen maar aandacht voor problemen is natuurlijk niet fijn voor je zelfvertrouwen. Want waar je goed in bent, dat wil je ook graag horen en daar wil je ook waardering voor.

Wat ontzettend knap dat Bianca Toeps en Esther Walraven in dit boek ook deze kant belichten. En dat ze zelfs een veel leuker klinkend woord hebben bedacht: autastisch. Eén andere letter, maar een hele andere toon.

Ik ben autastisch – geschreven vanuit ervaring

Bianca Toeps heeft zelf autisme en schreef eerder het boek Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit voor volwassenen. En besloot dat er ook zoiets voor kinderen moest komen. Samen met gezondheidswetenschapper Esther Walraven heeft zij dit boek geschreven.

Met de leuke illustraties van Roozeboos en de best wel grappige toon, is het een fijn boek om te lezen. Zo is er een hoofdstuk met de leuke titel ‘over dingetjes in de yoghurt en de heerlijkheid van spekjes’. Want bijvoorbeeld eetproblemen komen best wel vaak voor bij autisme. Zo worden er in het boek meerdere onderwerpen besproken; autisme op school, autisme en je familie, en autisme en sport bijvoorbeeld. Het wordt allemaal beschreven vanuit eigen ervaringen en met eigen woorden. Over wapperen, echoën, sociaal gedoe, stimming, overprikkeld zijn en vervelend oogcontact.

Tips voor de omgeving van kinderen met autisme

Tips voor de omgeving worden in aparte kaders beschreven. Een hele helpende: wil je weten hoe iemand met autisme prikkels ervaart? Denk dan maar eens aan wat je zelf ziet, hoort en voelt. Maar dan keer 10! Een voorbijrijdend winkelwagentje wordt dan een straaljager bijvoorbeeld. Dat je je soms even terug moet trekken, is dan heel begrijpelijk. Zo wordt ook het inzicht vergroot van ouders, broertjes, zusjes, schoolgenoten en leerkrachten. Over het niet afdwingen van oogcontact bijvoorbeeld. Of wat er voor nodig is om kinderen met autisme voor te bereiden op feestjes, schoolreisjes of vakanties. Want dat kunnen hele moeilijke gebeurtenissen zijn. Daar kan een stukje begeleiding of hulpverlening helpend in zijn.

Ik ben autastisch – meer dan een diagnose

Een diagnose kan helpen om duidelijkheid te bieden. Een kind en de omgeving weten wat er aan de hand is. In het boek wordt door Bianca beschreven hoe het eigenlijk ook een opluchting is om het te weten. Want dan kun je er tenminste rekening mee houden en er mee leren omgaan. En dit boek kan helpen bij de ontdekkingsreis die volgt als je de diagnose hebt gekregen. Om met je autisme te leren omgaan, maar ook om je sterke kanten te leren kennen. Mooi hoe de boodschap van het boek vooral is dat je mag zijn wie je bent. En dat je gewoon mag zeggen ‘ik ben autastisch’.

ik ben autastisch

Jij bent gewoon jij en daar hoort autisme bij

Ik ben autastisch – herkenning en positiviteit

Het zal een heel herkenbaar boek zijn voor kinderen en jongeren met autisme. Er staan veel voorbeelden in van de hoofdpersonen over wat lastig, stom of vervelend is. En juist ook wat heel leuk is. Dat stukje herkenning en positiviteit is zo belangrijk voor kinderen met een diagnose. En daarin is de schrijfster Bianca Toeps is een heel mooi voorbeeld. Zij heeft een gave website met aansprekende blogs én werkt als webdesigner en fotograaf. Eerlijk schrijft zij over waar ze tegenaan loopt in het leven, maar ook over mooie dromen. In het blogteam van MamaScrapelle en StoerLeesVoer hebben we ervaringsdeskundige Mandy Verleijsdonk. Ook zij schrijft heel knap over wat het betekent om te leven en overleven met autisme. Check haar website voor interessante blogs over autisme, en bekijk haar persoonlijke video’s op You Tube. Voor StoerLeesVoer schrijft zij regelmatig mooie reviews, bijvoorbeeld de kracht van autisme van Vera Helleman.

Deze stoere dames zijn door hun openheid een voorbeeld voor jongeren met autisme. Want je krachten en talenten ontdekken, dat is voor iedereen belangrijk. Maar zeker als de maatschappij soms niet helemaal bij je aansluit of er onbegrip is. Dan is het juist nodig dat er aandacht is voor wat je goed kan. En dat je voorbeelden ziet van anderen die hun talenten hebben ontdekt.

ik ben autastisch talent

Wereld Autisme dag

Op 2 april was het Wereld Autisme dag, om iedereen bewust te maken van wat autisme eigenlijk is. Met veel bijzondere verhalen. En ook extra aandacht voor meisjes en vrouwen, die minder vaak de diagnose autisme krijgen. Er wordt vermoed dat het niet altijd goed wordt herkend. Omdat meisjes met autisme zichzelf mogelijk wat meer aanpassen of terugtrekken bij overprikkeling. De website autisme-bij-vrouwen is de moeite waard om een kijkje te nemen voor meer informatie hierover. Ook is er een leuk stuk van jongerenzender 3fm over jonge vrouwen met autisme. En dit sluit weer mooi aan bij het eerste boek van Bianca Toeps. Want de eerste gedachte is inderdaad vaak dat deze vrouwen er niet echt autistisch uitzien. Het wordt tijd om ons beeld van de stereotype autist wat bij te stellen!

Voor meer boekentips kijk eens bij StoerLeesVoer, zoals de Survivalgids bij autisme , Zondagsleven en Desnoods de hele wereld. Zodat je meer kunt leren en opzoeken over autisme!

Conclusie Ik ben Autastisch

Een aanrader om het boek te laten lezen door kinderen en jongeren met autisme! In hun traject om zich staande te houden en te ontdekken wie ze zijn, kan dit boek hen zeker helpen. Maar ook voor de omgeving belangrijk om te lezen. Zodat we met elkaar iets meer begrip krijgen, maar vooral niet alleen naar de moeilijkheden kijken. Want er zijn ook zoveel mooie voorbeelden en talenten. Voor kinderen met autisme een belangrijke boodschap!

En wat het boek ook zo bijzonder en integer maakt; de kaft is zo gemaakt dat je kunt kiezen uit vier verschillende voorkanten. Een groepje, meisje, jongen of genderneutraal. Zo kan het boek in de kast met de voorkant waar het kind zich het meest mee identificeert. Een mooi voorbeeld van dat je mag zijn wie je bent.

Specificaties Ik ben autastisch

Auteur: Bianca Toeps en Esther Walraven | Illustraties: Roozeboos | Uitgever: Blossom Books | 9789463492072 | april 2021 | 200 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, of kijk hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

14 reacties

  1. Ik vind dat ik als juf verplicht ben deze te lezen daarnaast zou dit boek voor school natuurlijk een waardevolle toevoeging zijn

  2. Met een autastische zoon van 14 die hard zijn best doet op school en nu ook weer een training volgt om allerlei handvatten te krijgen, gun ik hem dit boek; herkenbaarheid en weten dat hij niet alleen is, dat hij meer is dan autistisch en dus zelfs autastisch! Daarbij is het voor ons en zijn zusje goed om te lezen.. En ik heb net een nieuwe baan waarin ik met autastische mensen werk- ik leer graag bij!

  3. Lijkt me een heel waardevol boek. Onze zoon heeft waarschijnlijk een vorm van autisme, maar is nog te jong om het echt vast te stellen. Dit boek zou ons nu goed kunnen helpen en over een aantal jaar hem.

  4. Veel van mijn collega’s en enkele vrienden geven hun leven met autisme fantastisch, dus eigenlijk autastisch vorm. Trots op hen! Hoop dat heel veel meer kinderen door dit boek ook zichzelf meer waarderen en door anderen meer gezien worden met al hun kwaliteiten. Zal dit boek steeds met liefde uitlenen zodat zoveel mogelijk mensen het lezen.

  5. Ik ben zelf ook autastisch en mijn oudste dochter ook. Ik weet dus zeker dat dit boek erg welkom zal zijn bij ons gezin!

  6. Wauw, dit boek zou zeker handig van pas komen voor in mijn klaspraktijk. Ik heb regelmatig kinderen die ´autastisch´ zijn in de klas, het zou geweldig zijn indien ik dit boek dan ter beschikking zou hebben

  7. Wat een interessant boek. Zou vast wel wat zijn voor mijn 10 jarige en ik denk ik wel wat voor mij zelf

  8. Ik wil dit boek graag lezen en door mijn kinderen laten lezen om meer begrip te laten hebben rond autisme.

  9. Leuk. Mijn dochter van 10 is begonnen met haar werkstuk over autisme en dit boek zou een goede info bron zijn, en zodat ze het nog beter begrijpt.
    Daarnaast heb ik net mijn werk ook te maken met autastische kinderen!

  10. Ik doe mee voor mezelf en de collega’s van de afdeling Ontwikkeling 0-23 jaar van Centrum Jeugd, GGz Breburg, waar ik er zoveel autastische kinderen kinderen en hun ouders mee blij kan maken! Dit boek zou zo goed terecht komen, bij zulke hardwerkende zorgcollega’s en zoveel dappere cliënten! Ik duim!

  11. Ik zou m willen winnen voor mijn dochter. Ze is bijna 13 en zit middenin de ass onderzoeken. Het zou fijn zijn voor haar om iets te kunnen lezen op haar niveau wat zorgt voor herkenbaarheid. Ze heeft iig net zo’n fascinatie voor Japan als Bianca!

  12. Lijkt me een prachtig boek om in de eerste plaats zelf te lezen en om daarna te laten roeleren onder de scholen waar ik zelf werk en onder collega’s.

  13. Oh wat zou ik dit boek graag winnen, onze zoon heeft ASS, zijn zus met een beperking ook, en Vader weten we sinds kort ook. Het zou zo helpen ditet elkaar te lezen. En zo elkaar beter te begrijpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.