Jamie tegen de wereld, in een wereld vol hokjes
Wat als je non-binair bent en zoals Jamie moet kiezen tussen een jongens- of meisjesschool? Voor zover ik weet zijn dat soort gescheiden middelbare scholen er niet meer in Nederland. Wel hebben we op heel veel openbare plekken gescheiden toiletten. Of wat denk je van de kledingwinkels met aparte jongens- en meisjesafdelingen. Door het lezen van Jamie tegen de wereld kijk ik heel anders naar de opties voor non-binaire personen. Zo hoef je in ieder geval in de trein niet te kiezen tussen een dames of heren toilet 😉
Jamie tegen de wereld
Jamie is een vrolijke, non-binaire 11-jarige. Hen doet niets liever dan rondhangen met hun twee beste vrienden Daisy en Ash. Maar het komende schooljaar wordt het trio gesplitst tussen een jongens- en een meisjesschool. Wanneer Jamie zich realiseert dat niemand heeft nagedacht over waar hen heen moet, besluit hen het heft in eigen handen te nemen. Want als Jamie geen uitweg vindt, loopt hen het risico hun beide vrienden én zichzelf voor altijd te verliezen.
Jamie tegen de wereld is een belangrijk verhaal over jezelf blijven in een wereld vol hokjes, en over de strijd tegen de gevestigde orde. Met Jamies woordengids, vol uitleg over wat het betekent om non-binair te zijn.
Het laatste schooljaar
Acht jaar was Jamie toen hij voor het eerst over ‘zijn geheim’ vertelde. Tegen zijn beste vriend Ash, want tegen Ash kon je alles zeggen. Vervolgens vertelde hij ‘zijn geheim’ aan Daisy, hun beste vriendin. Ook zij wende eraan. En toen waren hun ouders en broer Olly aan de beurt. Olly is homoseksueel. Dus nu waren er twee gezinsleden onder de regenboogvlag. En zelfs op school ging het uiteindelijk best oké. Tot in het laatste schooljaar. Toen werd het Jamie tegen de wereld.
Net als alle kinderen in het laatste jaar op de basisschool moet Jamie een middelbare school kiezen. Het probleem in hun woonplaats is echter dat er de keuze al voor je gemaakt is op basis van je gender. Alle meisjes gaan naar de meisjesschool, en de jongens naar de jongensschool. Zo zouden deze 3 goede vrienden dus sowieso niet samen naar dezelfde school kunnen gaan. Een andere middelbare school lag minstens een uur reizen verderop. Maar voor Jamie lag het nog een stuk ingewikkelder. Jamie voelt zich geen jongen maar ook geen meisje. Waar moet je heen als non-binair persoon?
Middelbare scholenavond
Tijdens de jaarlijkse Middelbare Scholenavond wordt het een en ander verteld over beide middelbare scholen. Jamie’s vrienden Ash en Daisy weten al waar ze heen zullen gaan. Maar voor Jamie ligt het wat complexer. Niemand valt het op, of zegt er iets van, dat het alleen maar over jongens en meisjes gaat. De non-binaire kinderen werden niet genoemd. Jamie zou voor zichzelf op moeten komen.
Ook thuis is het niet altijd even gemakkelijk. Ondanks dat Jamie’s ouders vrij ruimdenkend zijn houden ze er ook ouderwetse ideeën op na. We leven ook al zo lang in een maatschappij die is ingericht op mannen en vrouwen dat ik Jamie’s ouders ook best begrijp. Neemt niet weg dat Jamie in een liefdevol gezin woont. Gelukkig voeren acceptatie en empathie de boventoon in Jamie tegen de wereld.
Een actieplan; Jamie tegen de wereld
Omdat de directeuren van beide middelbare scholen niet echt lijken mee te willen werken beseft Jamie dat de schoolkeuze nogal een probleem gaat worden. Tenzij hun kiest voor M of V. Maar dat is nu juist het probleem als je non-binair bent. Dan ben je geen jongen maar ook geen meisje. Dan wil je geen M of V aanvinken op je inschrijfformulier. Een actieplan, dat is wat Jamie nodig heeft. En dat is de specialiteit van Daisy. Met Ash bedenkt hen alvast een soort eisenlijst. Volgens Ash’ moeder moet je duidelijk zijn in wat je wilt. En een statement maken om veel aandacht te krijgen vindt Daisy. De drie vrienden gaan ervoor. Wat ze voor actieplannen bedenken mag je zelf gaan lezen in Jamie tegen de wereld.
LGBTQI+ Pride
In het begin moest ik even wennen aan hen en hun in de tekst. Dat koppelde ik toch nog te snel aan meervoud. Gaandeweg wen je eraan en daarbij stoort het totaal niet. Jamie tegen de wereld leest ontzettend fijn weg. En heeft een belangrijk onderwerp dat op een hele fijne manier wordt beschreven. Waar lopen non-binaire mensen tegenaan? Wat is non-binair? En wat is er nog meer? Ook tof dat Jamie tegen de wereld is geschreven voor een wat jongere doelgroep (vanaf 9 jaar). Voor volwassenen en tieners bestaan er, gelukkig, al een boel meer boeken.
De handige taalgids van Jamie, door het boek heen, geeft je net dat extra achtergrondinformatie. Stof tot nadenken ook. Wist jij dat er naast de bekende Pride op 25 juli er ook de dag van non-binaire mensen is op 14 juli? En dat de Pride is ontstaan nadat de homokroeg The Stonewall (New York) met harde hand werd ontruimd. Hierop volgde in Londen de eerste Pride parade in 1972 waarna het evenement de naam LGBT+ Pride kreeg. Inmiddels zijn er Pride parades over de hele wereld. De Pride parade is zowel een viering als een demonstratie voor mensen die LHBTQ+ zijn.
Wat betekent LHBTQ+ volgens Jamie in Jamie tegen de wereld;
L = lesbisch
H = homo
B = biseksueel
T = transgender (hieronder valt ook non-binair)
Q = queer
+ = voor alle identiteiten die er naast bovengenoemde ook nog zijn
L.D. Lapinski
Jamie tegen de wereld is het nieuwste boek van L.D. Lapinski. Een boek dat een belangrijk onderwerp aansnijdt op een hoopvolle manier. Een boek gevuld met liefde, over ruimte innemen en acceptatie. Een belangrijk verhaal over hokjesdenken, protest en vriendschap. Een heel mooi boek voor kinderen vanaf 9 jaar.
L.D. Lapinski is ook bekend van haar boekenserie Reisbureau Wereldvreemd. Een originele, magische serie die inmiddels uit drie delen bestaat. De omslag van Jamie tegen de wereld is ontworpen door Harry Woodgate. Volgens mij had Lapinski geen beter persoon kunnen vragen dan hun. Harry staat bekend om hun kleurrijke en inclusieve illustraties en prentenboeken. Dit past natuurlijk perfect bij dit verhaal.
- Boeken thema LGBTIQA+, een uitgebreide verzameling voor jong en ouder
- Boeken thema zelfbeeld, een verzamelblog plus activiteiten
Specificatie Jamie tegen de wereld
Auteur: L.D. Lapinski | Vertaling: Mechteld Jansen | Illustraties: Harry Woodgate, Splendid Grafisch Ontwerp en Jasmijn de Boer | Uitgeverij: De Fontein | 9789026167164 | juni 2023 | 204 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek