Je hoeft niet te kiezen, het dagelijks leven van een pleeggezin.

Opeens moet je ergens anders wonen en kom je in een pleeggezin terecht. Wat doet dat met een kind en welke gedachtes kunnen ze hierbij hebben? Het prentenpraatboek: ‘Je hoeft niet te kiezen’ geeft je een inkijk in een aantal situaties met vragen waardoor je het gesprek samen aan kunt gaan.

Je hoeft niet te kiezen

Prentenpraatboek over wonen in een pleeggezin

In ‘Je hoeft niet te kiezen’ gaat het over een meisje Lieke die in een pleeggezin moet gaat wonen. Ze vertelt kort iets over haarzelf en waarom ze niet meer thuis kan wonen. Vervolgens maak je kennis met het pleeggezin en worden er verschillende situaties voorgelegd. Na een situatie schets staat er een vraag centraal die je kan bespreken. De bedoeling van deze vragen zijn het gesprek te blijven aan gaan met het kind. Hierdoor kan het zich blijven uiten en het onder woorden brengen. Dit kan het pleeggezin, leerkracht of een ander familielid die in contact staat tot het (pleeg)kind voeren.

De vragen zijn op kind niveau gesteld en de illustraties bieden hier ook ondersteuning bij. Er kunnen dingen aangewezen worden mocht een kind het nog niet onder woorden durven / kunnen brengen. Vervolgens worden er ook mooie situaties geschetst en een mogelijk positief verloop na zo’n situatieschets. Iedereen is anders en gaat er op een andere manier mee om. Door ‘je hoeft niet te kiezen’ te lezen kan het verder ondersteunen in de kindgesprekken.

De combinatie tussen verhaal en illustraties in: Je hoeft niet te kiezen

Hetgeen wat mij bij blijft aan dit boek is de samenhang tussen tekst en illustratie. Er wordt gebruik gemaakt van rustige kleuren en kenmerkende materialen. Hierdoor blijft het boek laagdrempelig om te lezen en te gebruiken tijdens zo’n gesprek. Kinderen kunnen zich eventueel herkennen in speelgoed op de grond of eventueel kleding in een bepaalde kast waar je op kan voortborduren. Tevens kan de vragen ook ingezet worden voor in de klas. Op deze manier kan je het bespreekbaar maken en de andere erover na laten denken en zich er eventueel in verplaatsen.

Aan het einde van het boek, als het verhaal is afgesloten, zit er nog een extra hoofdstuk met: Om over door te praten. Hierin worden handige tips en antwoorden gegeven op een aantal vragen die je kan als volwassenen kan hebben. Geïnteresseerd geraakt in dit onderwerp neem ook een kijkje bij:

Je hoeft niet te kiezen

Mijn mening over de vorm van een prentenpraatboek

Toen ik voor het eerst de titel las toen vond ik dat best confronterend. Ik kan me namelijk goed voorstellen dat kinderen die drang kunnen voelen tot kiezen. Dat gebeurt in het dagelijks leven al in bepaalde situaties laat staan wanneer je leven nog meer op z’n kop komt te staan. De manier van schrijven en het gevoel in de zinnen komt bij mij dan ook echt binnen. Dit gesprek zou je zo kunnen hebben en dan heb je daar als ouder, leerkracht of volwassenen goed mee om te gaan.

Ik heb nog niet eerder een bewust prentenpraatboek gelezen waarbij er tussendoor specifiek vragen staan die je kunt behandelen om een gesprek te starten. Bij dit verhaal vond ik dan persoonlijk erg prettig. Door deze vragen ging ik persoonlijk er ook over nadenken met hoe mijn gevoel zou zijn. Wat zou ik er dan van vinden en wat voor een impact zou het kunnen hebben. Onderstaande afbeelding vond ik een erg mooie vergelijking en startvraag voor een gesprek. Er is een kamer geïllustreerd met de vraag: wat neem je mee als je gaat logeren en wat zou je meenemen als je ergens anders zou moeten wonen. Een confronterende vraag maar verbonden aan een gebeurtenis die beide kanten op kan.

Je hoeft niet te kiezen

Specificatie over: Je hoeft niet te kiezen

Auteur: Nieske Selles-ten Brinke | Illustrator: Marieke ten Berge | Uitgeverij: Ark media, onderdeel van Royal Jongbloed | januari 2015 | 32 pagina’s | 9789033832659 | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Je hoeft niet te kiezen
Footer 8 met bol verwijzing
Kimberley
Delen is enorm lief

Hoi, ik ben Kimberley, geboren in 1998 en ik woon in Rotterdam. Ik werk fulltime in het onderwijs waar ik met veel plezier aandacht schenk aan boeken, voorlezen en leesbevordering.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.