Juniper – over een zingende eenhoorn en oprechte aandacht

Juniper gaat over een zingende eenhoorn. Ik verwachte heel eerlijk gezegd een vrij plat verhaal over eenhoorns en andere magische wezens. Maar niets bleek minder waar! Het is namelijk een boek over oprechte aandacht, vriendschap en ‘erbij horen’. Over roem en dat dat niet zaligmakend is. Een boek geschreven door Henry Lloyd, of Daan Remmerts de Vries, of allebei, of dezelfde. Ik ga er je meer over vertellen. Over Juniper, Gaia Wing en pseudoniemen.

Juniper

Juniper

De eenhoorn Juniper kan niet alleen praten, hij heeft ook leren zingen! Hij geniet erg van zijn eigen stem. Helaas zijn de andere bewoners van het Doolwoud minder dol op zijn liedjes. Als Juniper dit doorkrijgt wil hij weg, naar een land waar ze hem wél waarderen.

Via een geheimzinnig doolhof belandt hij onverwachts in de wereld van nu. Daar trekt de eenhoorn al snel de aandacht. Voor hij het weet neemt hij een duet op met Gaia Wing en is hij wereldberoemd! Al die aandacht is fantastisch. Maar roem heeft ook een prijs…

Een boek met een boodschap

Zoals gezegd bevat dit boek absoluut een verhaal met een boodschap. Dit had ik niet direct door toen ik begon te lezen. Toch kwam al vrij snel het besef dat de andere dieren Juniper uitsloten en dat hij hoopte elders zijn geluk te vinden. Het boek bevat veel grapjes. Af en toe zat ik hardop te lachen tijdens het lezen. De auteur heeft het personage van de eenhoorn zo goed uitgewerkt dat ik het helemaal voor mij zag. Zijn gezichtsuitdrukkingen en uitspraken gingen voor mij leven.

Naast grappig is het verhaal ook best zielig en ontroerend. De afwijzing die Juniper ondergaat, maar ook de zoektocht naar warmte en aandacht raken echt een gevoelige snaar bij mij als lezer. Zo maken we kennis met Gaia Wing, een bekende zangeres. Zij wil met Juniper werken. Maar doet ze dit echt voor hem? Of heeft ze er zelf iets mee te winnen?

Ook kan ik het verhaal best confronterend noemen. Want hebben wij nog wel echte aandacht voor de ander? In hoeverre speelt onze telefoon, likes en social media daar een rol bij? Ook hierover gaat dit boek.

Henry Lloyd Daan Remmerts de Vries

Henry Lloyd

Ik kende de auteur Henry Lloyd nog niet. Tot ik achterop Juniper keek en zag dat het een pseudoniem is van Daan Remmerts de Vries. Vol verbazing las ik na wat uitzoekwerk dat hij al meerdere boeken onder dit pseudoniem heeft uitgebracht. Ook voor volwassenen gebruikt hij een pseudoniem, A.N. Rijst. Ik was echt een beetje flabbergasted, want zo’n goed auteur heeft toch geen pseudoniem nodig? Het was best een zoektocht om erachter te komen waarom hij dit doet. In de Grote Vriendelijke Podcast kreeg ik een duidelijk antwoord:

Ik wilde even iemand anders zijn. Het is leuk om even uit je eigen huid te kruipen en iemand te zijn die je verder niet bent. Dat zorgt wel weer voor nieuwe gedachten en ook wel voor nieuwe uitgangspunten. Ik had er behoefte aan op dat moment. Ik zag later dat Henry Lloyd een spijkerbroekenmerk was, dat wist ik niet. De naam zegt verder niets, ik houd gewoon van Engelse namen. Ik vind het wel leuk hoe mensen reageren als ze niet zeker weten wie je bent. Het gaat dan echt om het boek, niet om de persoon die het schrijft.

Uit: De Grote Vriendelijke Podcast, aflevering 66

Illustraties in Juniper

De illustraties in Juniper zijn gemaakt door Mark Janssen. Ik ben echt fan van zijn tekenstijl. Andere boeken die we bij StoerLeesVoer van hem hebben gelezen zijn:

De illustraties zijn subtiel en mooi geplaatst, aan het begin van elk hoofdstuk. Het zorgt voor sfeer, maar houdt absoluut de mogelijkheid open om je eigen inkleuring te geven aan de personages. Dit is een krachtige combinatie in Juniper.

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek. 

Juniper is een boek voor een kind van ongeveer 10 jaar oud. Bij voorlezen zou het al iets jonger kunnen verwacht ik. Met name de woordgrappen zijn wel echt voor de bovenbouw, andere kinderen zullen de kern daarin nog missen. Juniper is geschikt voor kinderen die houden van magische wezens, die menselijke eigenschappen hebben gekregen. Maar ook voor kinderen die bezig zijn met social media en ‘erbij willen horen’. Het boek is ingedeeld in korte hoofdstukken en heeft een rustige bladspiegel, dit is voor kinderen die wat moeite hebben met lezen of snel afgeleid zijn heel prettig.

Specificaties Juniper

Auteur: Henry Lloyd | Illustraties: Mark Janssen | Uitgever: Querido | 304 pagina’s | hardcover | februari 2023 | 9789045128832 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.