Kamertje ikke, een warm filosofisch prentenboek

Niet wegrennen als je de kriebels krijgt van het woord ‘filosofisch’. Maar echt, ik wil je niet overtuigen met deze recensie. Ik wil je wel laten zien hoe verrijkend filosofische prentenboeken kunnen zijn. Voor lezer en voorlezer, jong en oud. Ik probeer het concreet te houden, maar zal hier en daar vast een beetje wegzweven. Kamertje ikke is een filosofisch prentenboek voor dromerige zielen en energieke stuiterballen. Een absoluut rijk en fantasievol boek wat je zal verrassen als je het een kans geeft.

Kamertje Ikke voorkant prentenboek filosofisch van flore deman en femke vanbelle cover omslag

Kamertje ikke prentenboek

Twee heel verschillende kinderen nemen elkaar mee in hun eigen wonderlijke wereld: soms zacht als een zomerbries, dan weer wild als een wervelwind. Een verhaal over introvert en extravert zijn, over genieten van stilte en op avontuur gaan, over jezelf en je vrienden leren kennen.

Een knetterende samenwerking tussen Femke Vanbelle en Flore Deman. Kamertje ikke is een poëtisch, kleurrijk verhaal voor dromerige zielen, energieke stuiterballen en alles daartussenin. ‘Kom je bij me spelen?’ vraagt de jongen aan het meisje. Hij laat haar de plek zien waar hij helemaal zichzelf kan zijn. Het blauw van de kamer bestaat uit transparante wolken, uit donkere diepzeeën en blinkende libellen. De twee vrienden duiken in fonkelend water, vlechten takken in het oeroude bos en spelen verstoppertje met een rode vos. ‘Kom je bij mij spelen?’ vraagt het meisje dan. Haar kamer baadt zich in felle kleuren. Alles friemelt en krioelt, zindert en groeit. Het gonst er van leven, als in een wakkere, dichtbevolkte stad. Tuimel, rol, bots en struikel je met hen mee?

Filosofisch prentenboek

Mensen die de neiging hebben om alles maar te willen snappen, gaan vaak niet zo lekker op filosofische verhalen. Het zweven verward ze, welke richting moeten we nou op? Vaak komt deze eigenschap ook bij het volwassen worden, maar dat is zeker niet altijd zo. Toch zijn filosofische prentenboeken voor kinderen absoluut de moeite waard. En het leuke, je hoeft helemaal de weg niet te wijzen als voorlezer, je bent meer een anker! Het punt waar het verhaal uit komt en waar vragen aan gesteld kunnen worden. Verder zijn kinderen heel erg goed zelf in staan om lekker te zweven en hun eigen weg te kiezen. Kamertje ikke biedt ruimte voor iedereen.

Het is namelijk ook een prentenboek wat vol staat met tegenstellingen. Licht en donker, introvert en extravert, luid en stil, rond of hoekig, kleurrijk of diepdiepdonkerblauw. Maar boven alles is Kamertje ikke een welkom boek. Soms zal je de jongen en meisje kunnen volgen in hun voetsporen, en soms ook niet. Maar beide is helemaal prima. Er is veel ruimte tot dwalen, verdwalen en weer thuiskomen. Maar een hand wordt altijd uitgestoken.

De prenten zijn echt prachtig van Flore Deman, er valt zoveel te zien! Het complimenteert de tekst, maar voegt ook nog heel veel extra laagjes toe. De teksten van Femke Vanbelle zijn prachtig rijk. Van flamboyante slangen naar fonkelend water, langs een malse pels maar boven alles gonst het er van leven. Je kan dit duo kennen van hun prentenboek: Het land van ooit.

kamertje ikke prentenboek illustraties van flore deman en auteur femke vanbelle

Fantasierijk voorlezen

Als volwassene geniet ik echt wel van Kamertje ikke. Ik heb een groot fantasierijk bewustzijn wat elke dag vol actief aanstaat. Zweven doe ik niet per se veel, maar dagdromen vind ik heerlijk. Mijn dochters van 5 en 10 beleven dit boek weer heel anders. Ze zijn gefascineerd door wat er allemaal te zien is. Voelen soms wel en soms geen connectie met de tekst. Maar laten zich desondanks toch graag mee op deze reis nemen. Want niks valt binnen hun verwachtingspatronen, en dat is zowel spannend als prikkelend! Want wat gaat er nu weer gebeuren?

Het doolhof van het meisje vinden ze tof, en zoeken de weg naar buiten. En het stukje tekst van ‘de vloer is lava’ trekt ze weer lekker concreet in het verhaal. Dit kennen ze maar al te goed en doen ze ook vaak. Met de laatste vraag:“Hoe ziet jouw kamertje eruit?”, gaat ze ook echt nadenken. Eenhoorns, chocoladerivieren, zon waardoor je niet verbrand en bedden van wolken passeren de revue. Om die reden is Kamertje ikke een heerlijk voorleesboek voor het slapengaan. Kinderen actieveren hun fijne fantasie en kunnen zo in slaap vallen bij waar ze zich fijn voelen.

Daarnaast is dit prentenboek geweldig om in de klas, opvang of om voor een groep kinderen te lezen. Wees dan vooral dat anker en laat de kinderen jou meenemen in wat ontstaat. Soms kan je bijsturen, vragen stellen over tegenstelling of naar hun eigen kamertje. Maar ik denk dat er weinig sturen nodig is bij dit boek. Vooral lekker meezweven, je zult verrast zijn van wat je allemaal tegenkomt.

Leestips filosofische prentenboeken

kamertje ikke prentenboek illustraties van flore deman en auteur femke vanbelle

Specificaties Kamertje ikke

Auteur: Femke Vanbelle | Illustraties: Flore Deman | Uitgever: De Eenhoorn | September 2024 | 9789462917989 | 56 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij De Eenhoorn, klik hier voor Bol of kijk bij bruna.nl

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.