Kinderboeken filosofie, een blog met handige leestips
De hele maand april draait altijd om filosofie! Zo heb je de Nacht van de Filosofie in Rotterdam en de Week van de Kinderfilosofie. Ik weet zeker dat er al een deel van onze lezers is afgehaakt alleen al bij het woord ‘filosofie’. Maar dat er juist ook een deel heel enthousiast wordt. Gelukkig worden boeken in dit thema steeds diverser en toegankelijker, want ik vind het een heerlijk thema. En ook een belangrijk thema. Het aanzetten tot zelf nadenken, gedachten vormen, kennis vergaren, mijmeren, naar de aard van dingen onderzoek doen en je hersens te laten gaan is misschien wel belangrijker dan ooit. Ook voor de jeugd is er genoeg keuze. Met deze blog kinderboeken filosofie laten we jullie graag wat leuke leestips zien!
Betekenis filosofie, filosofisch en filosoferen
Maar wat betekent ‘filosofie’ nou eigenlijk? Heel simpel gezegd is dat het streven naar (meer) kennis en wijsheid. Maar puur die verklaring kan al filosofisch opgepakt worden want wat is wijsheid en wat is kennis. Het komt erop neer dat je als mens gaat zoeken naar de aard van dingen en dat hele proces van denken en onderzoeken meeneemt. Het woord filosofie komt van het Oudgriekse woord “Philosophia”. “Philo” betekent “die houdt van” en “Sophia” betekent “wijsheid”. Filosofie is dus houden van of verlangen naar wijsheid. Een ander woord is ook wijsbegeerte.
Wat is dan filosofisch? Een filosofisch gesprek ontstaat vanuit een filosofische vraag. Een vraag die je vervolgens alleen door denken weer kunt beantwoorden. Elke uitspraak als antwoord op de vraag, wordt dan kritisch bevraagd en onderzocht. Meningen worden tijdens het filosoferen gebruikt als startpunt van het denken. En die zijn niet het doel. De kenmerken van een filosofisch gesprek en filosoferen is onderzoeken, uitspraken bevragen, denkfouten ontdekken, mogelijkheden in kaart brengen, argumenteren, logisch denken maar vooral ook vrij denken. Filosoferen is dus heel veel meer dan vrijblijvend samen ergens over nadenken.
Filosofie voor kinderen
Het is als mens een goede eigenschap om te verlangen naar wijsheid. Het onderzoeken, uitzoeken, vrij denken en jezelf steeds weer ontwikkelen. Het is iets wat al van jongs af aan geleerd kan en zou moeten worden. En daarom is dit thema ook zo goed voor kinderen, ook jonge kinderen. Er zijn heel veel mooie kinderboeken met filosofie thema. Het gaat dus niet alleen om het thema maar ook om het hele denkproces van eigen gedachten vormen maar ook die van anderen hierin meenemen. Het samen nadenken, bijsturen en vormen. Het in gesprek gaan en woorden zoeken.
Veel jeugdboeken helpen dan ook bij dat proces en het voorlezen zorgt altijd voor een interactief samenspel. Jeugdboeken met thema filosofie stellen vragen en die stel jij als (voor)lezer natuurlijk ook. Het leuke is ook dat je dit denkproces bij jonge kinderen mag en kan volgen. Hun gedachten brengen soms verrassende inzichten die voor volwassen vaak niet (meer) bedacht kunnen worden.
Hoog tijd voor onze kinderboeken met filosofie als thema leestips! Je zult leesboeken vinden maar ook prentenboeken, beeldverhalen, dichtbundels en zelfs een sprookjesboek! Klik op de link naar de recensie of op de foto om naar de volledige recensie te gaan op onze website.
Leestips kinderboeken filosofie
De Scootmobiele Eenheid
Luca vindt andere kinderen raar en andere kinderen vinden Luca raar. School is daarom voor haar geen pretje. Maar tijdens de lockdown voelt ze zich heerlijk en het leren gaat ook opeens een stuk beter. Dus neemt ze een besluit: ze blijft voortaan thuis. Voor straf moet ze in de herfstvakantie naar een spijbelklasje. Proppen prikken in het park samen met een sportjongen, een barbie en een arrogante jongen. En die praten echt niet met elkaar en zéker niet met een raar meisje. Gelukkig komt Dylan erbij. Hij tovert de spijbelklas binnen de kortste keren om tot een vrolijke Scootmobiele Eenheid. Zelfs de zwervers uit het park doen mee. Dan is de week om en moet Luca weer naar school. Dat wil ze echt niet meer, nooit meer. Maar ze zal wel moeten, toch? Lees het in dit eerste boek van onze leestips in kinderboeken filosofie.
- Gekozen is als Kinderboek van de Maand van de Filosofie 2022
- Voor lezers vanaf ongeveer 10 jaar
- Recensie hier
Rosa de héél héél dappere zalm
Die ochtend zwemt Rosa aan de rand van het water, twijfelend tussen vertrekken of blijven. Kom op, niet flauw doen, zegt Rosa héél héél dapper tegen zichzelf, en ze springt…
Rosa is een zalm die op een dag moediger is dan ze ooit was. Ze zwemt weg van huis. Tegen de stroom in, zoals zalmen dat doen. Een onvoorspelbare reis begint, die soms spannend en verdrietig is, en dan weer mooi en hoopvol. De reis eindigt gewoon weer thuis, maar Rosa is veranderd. Ze heeft genoeg lef verzameld om morgen weer te vertrekken. Een prachtig prentenboek in deze leestips van kinderboeken filosofie
- Prentenboek voor lezers vanaf ongeveer 5 jaar
- Volledige recensie hier
De filotective
Filosofen zijn van die hele slimme mensen, toch? Wijze dames en heren die de hele dag nadenken en weten hoe het leven in elkaar zit. Zeker, maar filosofen kunnen ook best grappige dingen doen, ruzie maken, smoorverliefd worden en supereigenwijs zijn. In dit boek ga jij op reis door de wereld van de filosofie. Je komt de grappiste en gekste verhalen tegen. Maar je moet wel een beetje opletten, want niet alles wat je leest is waar. Kun jij de waarheid van de leugens onderscheiden? Gebruik je verstand en denk goed na, als een échte filotective. Stine Jensen is een bekende filosoof en kinderboekenschrijver. Stine schreef al veel succesvolle, filosofische kinderboeken, die meerdere prijzen wonnen en wekenlang op de Kinderboeken bestsellerlijst stonden.
- Vanaf 10 jaar
- Recensie hier
Hannes en Hassan weten meer dan jij
Hannes en Hassan
weten meer van het leven dan jij.
‘Zo is het,’ zegt Hannes, ‘wij houden gewoon
onze hersens erbij.’
De katten Hannes en Hassan zijn elkaars beste vrienden én elkaars beste vijanden. In deze bundel leggen ze uit hoe de wereld in elkaar steekt. Ze krijgen daarbij een beetje hulp van de andere dieren op de boerderij, zoals de geweldige koe Gouden Roos. Maar Hannes en Hassan laten weten dat ze zichzelf de sterren van het boek vinden. ‘Anders,’ mauwen ze, ‘had Martijn van der Linden ons toch nooit zo mooi getekend?’
Dit is de eerste 12,5 gedichtenbundel, met twaalf gedichten over een bijzonder onderwerp en twaalf tekeningen van een bijzondere tekenaar. Plus een half gedicht als vooruitblik op de volgende bundel. Een gedichtenbundel is ook een goede manier voor het thema kinderboeken filosofie.
- Vanaf groep 5 inzetbaar
- De recensie lees je hier
Leren lezen met Mol en Vos
Op een dag vindt Mol iets vreemds onder de grond. Hij weet niet wat het is, en ook Kip en Muis hebben geen idee. Maar misschien weet Vos het wel. Vos woont in het bos en weet heel veel. Mol en Vos ontdekken dat ze samen fijn kunnen praten over de Belangrijke Dingen in het leven. Samen filosoferen ze er op los.
Leren lezen met Mol en Vos is het vierde samenleesboek in deze vrolijke serie. Bij ieder hoofdstuk lees je eerst een stukje samen, en daarna kan het kind zelfstandig verder.
- Naar de recensie
- Voor voorlezers en kinderen vanaf 6 jaar (na ongeveer een half jaar leesonderwijs)
Die eland is van mij
Wilfred had een eland. Die had hij niet altijd al gehad.
De eland was een poosje geleden bij hem gekomen, en toen wist Wilfred, hij WIST het gewoon, dat die eland van hem was. Wilfred is dan ook stomverbaasd als op een dag een oud dametje zomaar beweert dat de eland van háár is.
Een absurd geestig verhaal van de internationaal geroemde prentenboekmaker Oliver Jeffers over de vraag of je eigenlijk wel echt iets kunt bezitten.
- Ook van auteur Oliver Jeffers: Samen gaan bouwen
- Prentenboek vanaf 4 jaar
- Recensie hier
De chaos in Loïs in kinderboeken filosofie
Maarten was er drie weken lang bang voor geweest: dat de bel zou gaan en dat haar stoel leeg zou zijn. En nu gebeurde precies dat…
Maarten en Loïs zijn samen opgegroeid en hebben altijd met elkaar gespeeld. Maar sinds hij verliefd op haar is geworden, krijgt hij rode vlekken in zijn nek zodra ze hem aankijkt. En nu is Loïs ziek. Maarten voelt zich schuldig dat hij niet bij haar langs durft en wanhopig omdat ze misschien wel doodgaat. Als hij hoort over een geheimzinnig leegstaand huis waar kapotte dingen op een magische wijze weer heel worden, ontstaat er een plan in zijn hoofd. Wat als Loïs een nacht in dit huis zou doorbrengen…?
Gouden Griffel-winnaar Yorick Goldewijk schreef voor de Maand van de Filosofie 2024 een ontroerend, hoopvol en grappig verhaal over een meisje met chaos in haar lijf en een jongen met chaos in haar hoofd. Met sfeervolle illustraties van Yvonne Lacet.
- Geschikt voor groep 7 en 8 van de basisschool en klas 1 van het Voortgezet Onderwijs
- Recensie hier
Hier wacht ik
Wafwáp ligt te wachten, onderaan bij de trap. Zijn baasje is even naar de winkel. Terwijl hij ligt te wachten, trekt een wereld aan hem voorbij. Vol vogels, vissen en vliegtuigen, maar ook wolven, beren en apen zijn van de partij. Dan valt hij in slaap en begint te dromen. In zijn dromen ziet hij alles opnieuw aan hem voorbij trekken. Maar dan in een ietwat andere vorm. Hij kijkt zijn ogen uit. Wat is echt en wat niet in Hier wacht ik?
- Prentenboek vanaf 3 jaar
- Recensie hier
Feeën en filosofen
Doornroosje, Sneeuwwitje, de wolf en de zeven geitjes … Je kent de verhalen vast wel. Maar heb je wel eens goed nagedacht over wat er in de sprookjes gebeurt? Iemand in de oven duwen bijvoorbeeld, is dat wel een goed idee? Zou het ook anders kunnen? Het stellen van vragen helpt om over dingen na te denken. Dat noemen we filosoferen. Zo kom je erachter wat je mening is en wat jij belangrijk vindt en vooral: waarom.
Zou jij die ene fee ook niet hebben uitgenodigd? Of weet jij een betere oplossing voor het probleem van Doornroosjes vader? Aan de hand van vragen in Feeën en Filosofen kun je met sprookjesfiguren in gesprek. Wie weet kom je er dan achter dat jouw versie van het verhaal anders gaat. Mag je zomaar een sprookje veranderen? Jazeker, want sprookjes zijn van iedereen. Om van te genieten en om door te vertellen. En om vragen over te stellen, dus! Sprookjes zijn ook een prima manier om te filosoferen en dus een leestip in onze kinderboeken filosofie!
- Voorlezen kan vanaf ongeveer 6 jaar
- Volledige recensie hier
Foutje? Echt niet! in kinderboeken filosofie
Oeps. Inkt gemorst. Foutje.
Ik? Een foutje? Echt niet!
Als ik wil, ben ik een… een…
Je zult maat een foutje zijn. Een inktvlek van een illustrator… Dan heb je toevallig wel pure mazzel, want dan kun je alles worden wat je maar wilt: iets met vleugels, een vis in het water, een stuiterdier, een pretvlek, een banjerbeest…
Pieter Koolwijk en Linde Faas hebben een fantasievol prentenboek gemaakt die je prima in kan zetten met het thema filosofie! Je kan geweldige vragen stellen aan de hand van prachtige prenten. Om die reden is het onmisbaar in onze tiplijst van kinderboeken filosofie.
- Vanaf 4 jaar
- Recensie vind je hier
Waar gaan we eigenlijk heen?
Lopend naar de verte stuiten de eekhoorn en de mier op een muur, waarachter niets blijkt te zijn. Niets? Dat kan niet, er moet toch iets zijn. Voor ze het weten raken ze verstrikt in een gesprek over iets en niets, over oneindigheid en over dat je alles kunt denken wat je maar denken wilt. ‘Alleen elkaar wegdenken kunnen we niet. Alles kan, maar dat niet.’
Toon Tellegen vult in Waar gaan we eigenlijk heen zijn dierenverhalen over filosofische onderwerpen aan met verhalen die ons ontroeren, aan het denken zetten en laten lachen. Thé Tjong-Khing maakte er fantasievolle, kleurrijke tekeningen bij. Toon Tellegen schrijft prachtige boeken die allemaal goed passen bij het thema kinderboeken filosofie. Hieronder deel ik meer titels van deze auteur.
- Voor jong en oud geschikt
- Volledige recensie hier
Andere boeken van Toon Tellegen
- De mammoet had willen zingen
- Het komt goed
- Echt boos is wel wat anders
- Als we samen
- De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen
De boom die een wereld was in kinderboeken filosofie
De boom is oud en stil. Aan een tak hangt een luiaard de hele dag roerloos voor zich uit te staren. Tussen de wortels slaapt een beer. Een mier marcheert dag in dag uit dezelfde weg langs de stam. Maar wat gebeurt er als de nacht valt en niemand de luiaard meer in de gaten houdt? Waarom is de kruisspin zo mager? En Betsie, de bladluis, zo moddervet? Waarom kijken die twee snoeken in het meertje bij de boom zo chagrijnig? En die bonte boomeekhoorn – heeft die nou een horloge om?
- Vanaf 6 jaar en ouder
- Complete recensie hier
Wij zijn even naar de verte
Een eiland, een wolk, een slak, een gezicht… De stenen in deze bundel nemen de meest uiteenlopende vormen aan. Met haar originele blik en met kleine illustratie-elementjes weet Tineke Meirink ze tot leven te wekken. Erik van Os liet zich inspireren door de beelden en schreef er aanstekelijke, grappige en ontroerende gedichten bij. Na het lezen en bekijken van deze verrassende beeldgedichten is een steen nooit meer zomaar een steen…
Wie onderweg is, komt stenen tegen. Geef ze een dak, een deur en je hebt een huis. Maak er een boot van en ze blijven drijven. Teken een mond en ze spreken je aan. Een filosofisch poëtische gedichtenbundel die mooi past in dit rijtje van kinderboeken filosofie.
- Vanaf ongeveer 8 jaar
- Volledige recensie hier
De weg naar morgenochtend
Heb je ook wel eens dat je na een nachtelijke droom het verhaal graag nog even terug wilt zien? Bijvoorbeeld omdat er iets moois of spannends gebeurde? Maar vaak blijft het bij flarden die je maar half onthoudt. Al zou je een droom terugkijken, dan wordt het heel waarschijnlijk een onsamenhangend geheel met allerlei verschillende beelden, plekken en personen. Zou je hiervan dan een verhaal kunnen maken?
Joke van Leeuwen heeft in het boek De Weg naar Morgenochtend een droom weten weer te geven in tekst en beeld. Een droom van het jonge meisje Veertje, in de nacht voordat ze gaat werken bij een mevrouw. We lezen op de eerste bladzijde over al die meisjes die honderd jaar geleden voor hun twaalfde van school afgingen om te werken. Zo ook de oma van de auteur, Marie Andeweg, geboren in 1887. Aan haar wordt het verhaal opgedragen. Filosofisch verhaal in stripvorm met veel variatie in beelden en thema’s als opgroeien en volwassenheid. Een beeldverhaal tussen de kinderboeken filosofie!
- Geschikt voor 12+
- Recensie hier
Nachtwacht in kinderboeken filosofie
Nachtwacht is een prachtig vormgegeven dichtbundel waarin woord en beeld elkaar versterken. Dit bijzondere boek werd in Noorwegen genomineerd voor de Brage Prijs. De illustraties zijn van Stian Hole die in 2014 bekroond is met een Zilveren Griffel. De teksten komen van Synne Lea. Deze gedichtenbundel is voor elke poëzieliefhebber en geeft voer tot filosofisch denken. Om die reden mag het niet missen in onze lijst van kinderboeken filosofie.
- Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar
- Recensie hier
Fred en het iets in kinderboeken filosofie
Op een dag wordt Fred wakker met een gek gevoel. Hij heeft helemaal nergens zin in en kruipt het liefst weer onder zijn geruite dekentje. Zit er soms iets op zijn rug? Fred probeert er samen met Uil en Konijn achter te komen, maar zij kunnen ook niets vinden. Het wordt een hele zoektocht, gelukkig blijkt het pootje van Konijn iets heel bijzonders te kunnen.
- Prentenboek vanaf 4 jaar
- Recensie hier
Oneindig ver
Zij kijkt uit over de zee, oneindig ver. Stapelwolkenhoog.
De wind blaast een geheim in haar linkeroor
en voert haar naar buiten.
Stap voor stap gaat ze verder, de wolken achterna.Hij houdt van bergvragen: vragen waarvan je de top
in de verste verte niet kan zien.
Elke vraag opent een deur – hij hoort de wolken
knisperen en knippert met zijn ogen.
Is dat een zee-glinstering?Oneindig ver – flaptekst
Oneindig ver is een filosofisch poëtisch prentenboek voor alle leeftijden, over mensen die tussen zee en bergen op ontdekking gaan, twijfelen en elkaar op deze weg tegenkomen.
- Alle leeftijden vanaf ongeveer 8 jaar
- Recensie hier
Tim de grote theepot in kinderboeken filosofie
Tim, de jonge held in dit verhaal, gaat op pad met zijn al even heldhaftige buurmeisje Kate. Hun missie is de teddybeer van Kate redden, na een aanval van haar kat Schrödinger. Bij Kate thuis vragen ze regelmatig hulp aan de ‘Grote Theepot’, die hoog in de lucht zweeft. Tijdens hun tocht naar het hoogste punt van de stad stelt Tim vragen met als centraal thema: ‘Waarom geloof je in de Grote Theepot?’
‘Tim en de Grote Theepot’ is een avontuurlijk (voorlees)verhaal dat aanzet tot een gesprek, vragen laat stellen of aanzet tot nadenken.
- Filosofisch verhaal voor jonge vrijdenkers vanaf ongeveer 5 jaar
- Recensie hier
De koning en Niets
Meesterverteller Olivier Tallec brengt een volstrekt uniek en sprankelend verhaal. De koning en Niets gaat over plaatsmaken voor niets. Met in de hoofdrol een rijke koning die zichzelf letterlijk en figuurlijk in zijn blootje zet. Laat je meeslepen door de hilarische zoektocht van een koning die niets liever wil dan … wel ja, niets! Dit is het verhaal van een koning die echt alles had. Hij was een vurig verzamelaar. Denk aan rupsfietsen, olifanten zonder slurf, schaatsen met karamelsmaak. Er was niets dat hij niet had. Behalve natuurlijk … niets. Dus besloot hij om op zoek te gaan naar Niets. Vond hij NIETS in de bibliotheek, onder de microscoop, in de woestijn of aan de sterrenhemel?
- Vanaf 4 jaar
- Recensie van dit prentenboek hier
Egel op reis
In deze bundel staan 24 dierenverhalen over egel en zijn vrienden en hun reis naar onbekende oorden. In ieder hoofdstuk lezen we een klein avontuur want ze maken van alles mee. Zo ruimen ze plastic op van het strand en recyclen ze dit op een hele bijzondere manier. De dierenvrienden redden ook nog heel dapper een kaketoe uit zee. En ze ontdekken vooral heel veel over zichzelf en elkaar!
Het gaat bijvoorbeeld over elkaar opbeuren in moeilijke tijden, over het positieve blijven zien en op elkaar vertrouwen. De verhalen in Egel op Reis hebben een lichte filosofische toon, en dat is ook met jonge kinderen al heel leuk om te lezen. Zo leren ze dat het leven soms ook wel eens tegenzit. Bijvoorbeeld als je een briefje maakt met taken om te doen en dan het briefje vergeet. En wanneer is iets nou normaal of gewoon? Dat wat de meeste mensen en dieren doen? Maar het mag ook wel eens anders of ongewoon. Dat is vaak zelfs leuker! Een perfect boek in onze tips voor kinderboeken filosofie.
- Vanaf 5 jaar
- Recensie hier
De jongen die van de wereld hield in kinderboeken filosofie
Stel, je was nog niet geboren, maar je kon al wel op de wereld rondkijken. Zou je blij zijn met wat je zag? Zou je geboren willen worden? Adem wel! Hij is een jongen die zou kunnen gaan leven. Hij kan niet wachten tot hij echt op die wonderbaarlijke wereld rondloopt en hij mensen kan ontmoeten en sneeuw kan vastpakken. Eerst moet hij dan wel nog zijn ouders bij elkaar brengen. Maar dat zal toch niet zo moeilijk zijn? Een filosofisch sprookje van Tjibbe Veldkamp en met illustraties van Mark Janssen,
- Vanaf 10 jaar
- Recensie hier
Het touw en de waarheid
Heb je weleens de zon in zee zien ondergaan? Dat is de eerste zin in dit verhaal over het touw en de waarheid. De warme kleuren als de zon ondergaat geven troost en omhelzing. Mooi om naar te kijken, en wie weet waait er dan wel een verhaal aan over zee! Een verhaal over een touw en de waarheid. Over een meisje en een jongen met een bijzonder verhaal. Het Zuidereiland en het Noordereiland, de zachte zuiderstroom en de zilte zeestroom die samenkomen.
Zo betoverend als de woorden van meestertaalkunstenaar Marco Kunst zijn de beelden van Jeska Verstegen, die je het verhaal van Ylan en Kyra in lokken om je nooit meer los te laten.
- Vanaf 12 jaar
- Recensie hier
Hoe word je vrienden met de maan?
Draak, Poes, Octopus en ik zijn beste vrienden, en in ons fijne vriendengroepje is nog een plekje vrij voor de maan. Maar hoe word je vrienden met de maan? Schrijf je een liedje voor haar? Of vertel je haar een mooi verhaal? Of misschien is een gezellige picknick een goed idee? Een grappig prentenboek over prachtige, onverwachte vriendschappen.
- Vanaf 4 jaar
- De recensie vind je hier
Dát bedoel ik, zei de zalm
In dit bijzondere doorgeefverhaal schrijft Joke van Leeuwen over allerlei ontmoetingen in de natuur. Bijvoorbeeld over het pluisje in de wind. Over de zalm en de zandkorrel. Er ontstaat steeds een onwaarschijnlijk gesprekje tussen de twee personages. En alles heeft een eigen beleving en zelfs een eigen mening. Zoals het autootje en de straattegel die elkaar toevallig ontmoeten. Steeds een kort hoofdstukje, en het maakt je nieuwsgierig naar de volgende ontmoeting! En dan gaat het vooral over wat belangrijk is, of juist onbelangrijk. Een prachtig boek in onze leestips van kinderboeken filosofie.
- Vanaf 7 jaar
- Boek van de Maand van de Filosofie 2023
- Recensie hier
Treinen verdwalen niet in kinderboeken filosofie
Een trein volgt het spoor, brengt passagiers op een afgesproken uur op een afgesproken plaats.
Treinen verdwalen niet.
Gedachten van mensen wel.
Droom weg met passagiers overal ter wereld. Kijk door hun ogen naar het veranderende landschap en ontdek naar waar dat uitzicht hen in gedachten voert.
Treinen verdwalen niet is een prachtig boek over dagdromen, herinneringen en onverwachte ontmoetingen.
- Een filosofisch dromerig prentenboek vanaf 5 jaar
- Recensie hier
Kamertje Ikke
Twee heel verschillende kinderen nemen elkaar mee in hun eigen wonderlijke wereld: soms zacht als een zomerbries, dan weer wild als een wervelwind. Een verhaal over introvert en extravert zijn, over genieten van stilte en op avontuur gaan, over jezelf en je vrienden leren kennen.
Een knetterende samenwerking tussen Femke Vanbelle en Flore Deman. Kamertje ikke is een poëtisch, kleurrijk verhaal voor dromerige zielen, energieke stuiterballen en alles daartussenin. ‘Kom je bij me spelen?’ vraagt de jongen aan het meisje. Hij laat haar de plek zien waar hij helemaal zichzelf kan zijn. Het blauw van de kamer bestaat uit transparante wolken, uit donkere diepzeeën en blinkende libellen. De twee vrienden duiken in fonkelend water, vlechten takken in het oeroude bos en spelen verstoppertje met een rode vos. ‘Kom je bij mij spelen?’ vraagt het meisje dan. Haar kamer baadt zich in felle kleuren. Alles friemelt en krioelt, zindert en groeit. Het gonst er van leven, als in een wakkere, dichtbevolkte stad. Tuimel, rol, bots en struikel je met hen mee?
- Prentenboek vanaf 5 jaar
- Recensie hier
Jij bent het einde
‘Jij bent het einde’ zegt Aya op een ochtend tegen Zain en ze moet erom lachen. Maar het einde is ver. Niemand kan het zien. Zain volgt de wolken over bergen en dalen, doorkruist de zee en belandt op een vreemde plek. Zal hij het einde echt vinden?
Een bijzonder prentenboek over zoeken, niet vinden en toch maar blijven zoeken. Met woorden van Tom Marien en illustraties van Penelope Deltour.
- Om samen te lezen en te bekijken vanaf 6 jaar, om zelf te ontdekken vanaf 8 jaar
- Recensie hier
Meer kinderboeken filosofie
Dit onderwerp is nooit “op”. Er blijven nieuwe boeken komen of boeken die met een ander inzicht ook goed passen binnen het thema filosofie, filosoferen en filosofisch. Ook zie je vaak de term “poëtisch” in deze blog met kinderboeken filosofie langskomen. Die twee termen kunnen prachtig hand in hand gaan. Poëtisch is geschreven door een dichter, een dichterlijke kijk. Dichterlijkdromerig vind ik een mooi woord. Het roept vaak vragen op, zet aan tot dromen en denken.
Hoe dan ook, ik hoop dat je met bovenstaande tips heerlijk leesvoer hebt kunnen vinden. Ben je nog niet verzadigd of gewoon nieuwsgierig? Hieronder staan nog wat tips en zullen nieuwere recensie op aangevuld worden. Daarbij heb ik een selectie moeten maken van de vele recensies die we hebben in kinderboeken filosofie of met filosofische inslag. Kijk vooral ook bij onderstaande zoekresultaten, er staan meer mooie boeken tussen!
- Absolute aanrader in het autonoom leren denken: Op zoek naar de waarheid
- Zoekresultaten tag filosofisch op StoerLeesVoer
- Zoekresultaten op onze boekenblog Filosofie
Prentenboeken
Jeugd vanaf 8+
Voor jong en oud
- Dromen voor het leven – Arthur Japin
- De jongen, de mol, de vos en het paard
Kinderboeken filosofie zonder recensie
We lezen heel veel met ons team. Maar we kunnen nooit alles lezen. Alhoewel dat wel onze missie is. Tot die tijd deel ik nog de laatste tips van kinderboeken filosofie zonder recensie. Heb je zelf nog een goede tip deel deze dan in de reacties hieronder.
- Kinderboeken filosofie vind je hier bij Bol
- Kijk bij Bruna.nl
- Check ook eens boekenvoordeel.nl voor aanbiedingen of boekenbalie.nl voor tweedehands boeken
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek prentenboek op rijm roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!